Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělské desetileté dluhopisy opět nad obávanými 7 procenty, Dluh se záporným výnosem prodává Německo a nově i Francie

Španělské desetileté dluhopisy opět nad obávanými 7 procenty, Dluh se záporným výnosem prodává Německo a nově i Francie

09.07.2012 11:48, aktualizováno: 9.7. 15:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rally, kterou před týdnem přinesl nečekaně rázný výsledek summitu Evropské unie, neměla dlouhé trvání ani na trzích dluhopisů. Výnos španělských státních dluhopisů se splatností deset let dnes opět roste nad kritickou hranici sedmi procent a trhy vyhlížejí výsledek odpolední schůzky ministrů financí eurozóny, na které se bude jednat o pomoci španělským bankám. Na trhu se také spekuluje o možném prodloužení "časového limitu" pro snížení fiskálního schodku země. Madrid je údajně také připraven vytvořit takzvanou špatnou banku, kam by převedl špatné úvěry některých bank.

Výnos desetiletých dluhopisů Španělska proti pátku vzrostl o dalších 15 bazického bodu a podle agentury Bloomberg se dostal až na 7,10 procenta. To je výše, která je ekonomy v případě Španělska považována za dlouhodobě neudržitelnou. Nad sedmi procenty je přitom výnos za poslední týdny už poněkolikáté. Výnos 30letých španělských dluhopisů dnes roste rovnou na rekord v historii eurozóny na úrovni 7,314 procenta.  Sázky na bankrot země dnes také rostou, a to měřeno CDS na finanční závazky Španělska o 13,5 bps na 592 bps.

Ekonomický list Financial Times napsal, že Madrid navrhuje vytvořit v rámci záchranného programu pro svůj finanční sektor takzvanou špatnou banku. Do ní by převedl nedobytné úvěry, které tíží bilanci některých španělských bank. Tento postup už v minulosti s větším či menším úspěchem zvolilo více zemí, včetně například Irska.

Zamýšlený krok by měl uklidnit především eurozónu, která má obavy, zda bude mít nad španělskými bankami dostatečnou kontrolu, až jim půjčí peníze. Založením špatné banky by ale vznikla centralizovaná instituce, na kterou bude mnohem snazší dohlížet. Podrobnosti ale zatím nejsou známy, takže není jasné, podle jakého klíče by se špatné úvěry ocenily a kdo bude špatnou banku řídit. 

Diplomatické zdroje uvedly pro agenturu Reuters, že ministři financí EU unie dají Španělsku na snížení rozpočtového deficitu rok navíc. Původně měl Madrid rozpočtový deficit snížit pod požadovaná tři procenta hrubého domácího produktu už příští rok, teď na to ale podle zdrojů bude mít čas až do roku 2014. 

"Cíle pro konsolidaci španělského rozpočtu budou upraveny, budou tak mít (Španělé) rok navíc," cituje Reuters jednoho z diplomatů. Totéž agentuře potvrdili další dva diplomaté. Rozhodnutí má podle nich padnout právě na dnešní schůzce Euroskupiny, tedy ministrů financí zemí eurozóny. Jednat se má rovněž o situaci v Řecku a o pomoci pro Kypr. "Není to jednostranný krok. Španělsko musí učinit nezbytné škrty, aby tohoto cíle dosáhlo. Jednat se o tom bude v úterý na Ecofinu. Očekávám, že rok navíc bude schválen," podotkl zdroj. Ecofin, na rozdíl od Euroskupiny, zahrnuje ekonomické ministry všech členských zemí EU.

V reakci na uvedené zprávy se zvyšují i výnosy dalších papírů, včetně těch s dvouletou splatností. Jejich výnos vzrostl o 24 bazických bodů na 5,18 procenta. Nepříznivá nálada však ovlivňuje i ceny dluhopisů dalších zadlužených zemí z jižního křídla eurozóny, včetně Itálie, kde výnos 10letých dluhopisů dnes roste na o 6 bps na 6,08 procenta. Celkové klima nejlépe shrnuje prodražující se pojištění proti platební neschopnosti 15 vyspělých zemí západní Evropy společnosti Markit, jehož cena roste již čtvrtým dnem v řadě – dnes o 2,5 bazických bodů na 287.

Z nejistého prostředí plného nervozity dnes těžilo Německo. Tato největší země eurozóny dnes v aukci prodala 6měsíční státní pokladniční poukázky za 3,29 mld. EUR. Maximální cíl emise až 4 mld. EUR nebyl naplněn, i když poptávka dosáhla 5,48 mld. EUR a průměrný výnos klesl na mínus 0,034 procenta z kladného 0,007 procenta v poslední aukci z 11. června.

Ještě větší překvapení ale byl záporný výnos v případě dnešní francouzské aukce dluhopisů. Francie v aukci prodala 6měsíční pokladniční poukázky za 1,993 mld. EUR, když poptávka dosahovala 6,38 mld. EUR. Úpis proběhl s výnosem mínus 0,006 proti (plus) 0,096 % v aukci z 2. července. Francie tak dnes dosáhla záporného výnosu poprvé v historii, a to i v případě 3měsíčních SPP, kde výnos u emise za 3,917 mld. EUR (poptávka 9,073 mld. EUR) dosáhl mínus 0,005 procenta proti týden staré aukci na 0,048 procenta.

Eurozóna se koncem června dohodla, že Španělsko si na rekapitalizaci bank nejprve vypůjčí od států eurozóny. Až začne fungovat stálý záchranný mechanismus ESM a bude mít i dostatečnou kapacitu, půjčky se později změní na přímou rekapitalizaci. Francouzský ministr financí Pierre Moskovici o víkendu vyzval k rychlé rekapitalizaci španělských bank. Podle něj se to očekává a také je třeba ukázat, že eurozóna je schopna prosadit plán, na němž se před pár dny dohodla. 

"V otázce přímé rekapitalizace španělských bank musíme postupovat rychle. Myslím, že se to očekává," uvedl ministr na konferenci, která se konala ve středomořském letovisku Aix-en-Provence na jihu Francie. Španělsko požádalo eurozónu až o 100 miliard eur (asi 2,6 bilionu Kč), na rekapitalizaci bank, potřebovat ale zřejě bude mnohem méně. 
 
O vyhlídkách španělské ekonomiky hovořil o víkendu v rozhovoru s listem El País i německý ministr Schäuble. Španělsko je podle něj na cestě ke spáse a krizi zvládne. Země prý není v tak špatném stavu, jak se někdy uvádí a její veřejné účty si poradí i s přechodným nárůstem zadlužení, které bude v počáteční fázi pomoc bankám představovat.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, FT, Markit)


Čtěte více:

Španělsko požádá o finanční pomoc po auditech bank. Eurozóna nabízí 100 miliard eur
11.06.2012 8:21
Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos v sobotu oznámil, že ze...
Zátěžové testy španělských bank: Nejhorší vývoj by znamenal potřebu až 62 mld. EUR
21.06.2012 18:22
Ve čtvrtek večer zveřejněné nezávislé zprávy auditorů ukazují, že i v ...
Roky nepřiznaných ztrát, nafukované zisky. Řeknou si Španělé o příliš málo a na prahu dluhové spirály i Francie?
04.07.2012 13:33
Španělské banky po dlouhé roky podceňují a zakrývají skutečné ztráty a...
Španělsko vyšetřuje bývalé vysoké představitele banky Bankia
04.07.2012 16:23
Španělský soud zahájil slyšení s bývalými výkonnými představiteli bank...

Váš názor
  •  
    09.07.2012 13:29

    Neví někdo kolik je DPH ve Španělsku. Naší novináři se číslu vyhýbají jak čert kříži.
    Homo
    • verze2
      09.07.2012 13:58

      Ve Španělsku se základní sazba DPH ve výši 16 % vztahuje na prodej většiny druhů zboží a služeb. Snížená 7% sazba DPH se vyměřuje u prodeje a dovozu potravin a nápojů (s výjimkou alkoholických), krmiv pro hospodářská zvířata, vody, farmaceutických výrobků, domů v soukromém užívání, tuzemské osobní dopravy a přepravy zavazadel, hotelů, restaurací, divadel, kin a sportovních služeb. Nejnižší, 4% sazba DPH je vyměřována u chleba, mouky, mléka, sýru, vajec, ovoce a zeleniny, knih, novin a časopisů, farmaceutických specialit, invalidních vozidel, protéz invalidních osob a určitých oficiálně sponzorovaných staveb. DPH se nevybírá za dodávky zboží a služeb souvisejích s pojišťovací a jinou finanční činností, zdravotnictvím, výchovou, pronájmem nemovitostí k bydlení. DPH se dále nevybírá na Kanárských ostrovech, v Ceutě a Melile. Na Kanárských ostrovech se namísto DPH vybírá 4,5% všeobecná kanárská nepřímá daň.
      Peté13
    • verze 1
      09.07.2012 13:57

      Problematika daně z přidané hodnoty (DPH) byla upravena zákonem k 1. 1. 1993 a její sazby zvýšeny k 1. 1. 1995. Ve Španělsku je základní sazba DPH 16 % a vztahuje se na prodej většiny druhů zboží a služeb. Snížená 7 % sazba DPH je uvalena na lidskou stravu, vodu, farmaceutické výrobky, domy v soukromém užívání, dále přepravu, hotely, restaurace, divadla a kina a sportovní služby. Nejnižší 4 % sazba DPH je uvalena na základní potřeby. DPH se nevybírá za dodávky zboží a služeb souvisejícími s pojišťovací a finanční činností, zdravotnictvím, výchovou, pronájmem nemovitostí na bydlení atd. DPH se neaplikuje na Kanárských ostrovech, v Ceutě a Melille. Na Kanárských ostrovech se namísto DPH vybírá všeobecná kanárská nepřímá daň (IGIC) se sazbami 0 až 35 %.
      Peté13
  • záporné úroky
    09.07.2012 12:52

    určitě by nějaký investor půjčoval peníze s tím , že mu bude vráceno méně, to umí jen instituce kde odpovědný není odpovědný a rozdává z cizího.
    chicko
    • Re: záporné úroky
      09.07.2012 15:22

      Naopak, mnozí investoři potřebují někde umístit velkou hotovost a to pokud možno bezpečně. Samozřejmě se jedná především o velké právnické osoby, které musí řídit riziko a tak je pro ně o hodně snazší mít velmi bezpečné státní cenné papíry, než třeba mít peníze na účtu v bance, která může zbankrotovat výrazněji snáze.
    • Re: záporné úroky
      09.07.2012 13:36

      čiko, je to jinak. Podnikatelé v Německu se chovají stejně jak kdysi vůči Hitlerovi. Funguje to tak, že s nimi udělá vláda tajnou dohodu ve stylu - "vy budete dnes financovat stát a my vám v budoucnu zajistíme úlevy od státu". Z toho plyne minusová prémie, protože německý kupec se spoléhá, že na začátku případného boomu bude mít náskok před konkurencí. A na tom se vydělá mnohonásobně víc. Je to halt jiná mentalita a jiné poměry v zemi. Tam si stát své podnikatele hýčká, i když je nijak nedotuje...
      Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university