Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr Blažek jmenoval Bradáčovou šéfkou vrchního zastupitelství v Praze

Ministr Blažek jmenoval Bradáčovou šéfkou vrchního zastupitelství v Praze

30.07.2012 13:10, aktualizováno: 30.7. 15:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová je novou šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ji jmenoval a vyhověl tak návrhu, který podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Jako hlavní důvod uvedl Blažek shodu v koncepci práce státních zastupitelství. "Nikdy jsme se nebavili o žádné konkrétní kauze," uvedl Blažek s tím, že ani možný výběr nebyl o moc širší. "Žádná jiná relevantní jména nezazněla," dodal. Spolu se Zemanem a Bradáčovou se pak dohodli, že některé pasáže v připravovaném zákoně o státním zastupitelství se budou muset přepracovat.

Ministr také oznámil, že s návrhem na jmenování bylo "hrubě manipulováno", pravděpodobně s cílem diskreditovat premiéra Petra Nečase (také ODS). Oficiálně byl návrh na úřad podán až v den Blažkova nástupu do funkce. Podle něj měl návrh u sebe od konce června vysoký úředník ministerstva, na podatelnu se ale dostal až 3. července. Ministr chtěl proto prověřit, zda byly splněné všechny náležitosti podání. Úředník podle Blažka již na ministerstvu nepracuje. "Jmenování vrchního státního zástupce je plně v kompetenci ministra spravedlnosti Pavla Blažka a já jeho rozhodnutí respektuji," sdělil premiér Nečas.

Vysokým úředníkem ministerstva spravedlnosti, který převzal 21. června návrh na jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze, byl bývalý náměstek na ministerstvu Filip Melzer, sdělil jeho tehdejší nadřízený, místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Náměstek pro justiční sekci rezignoval na svoji funkci bez bližšího vysvětlení 16. července. Pospíšil potvrdil, že to byl právě on, komu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman návrh předal. 

"Tento úředník ten návrh schovával v zásadě až do 3. července, tedy až do doby mého nastoupení do úřadu, kdy z důvodu, které teprve budou předmětem interního vyšetřování, byl návrh hodinu před tím, než jsem byl jmenován, teprve podán v podatelně," prohlásil Blažek. Podle něho prý hrozí podezření z trestné činnosti. Jakékoli spekulace o tom, že by za odvoláním Pospíšila mohlo být jmenování Bradáčové do čela VSZ, označil za vylhané. 

"Ministr spravedlnosti Pavel Blažek dnes pověřil I. náměstka Daniela Voláka objasňováním manipulace s návrhem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na jmenování vrchního státního zástupce v Praze úředníky ministerstva spravedlnosti," informoval později tiskový odbor ministerstva. 

Pospíšil (ODS) možnou manipulaci s návrhem odmítl. "Můžu říct jednu věc: 21. června, několik dní před mým odvoláním, ten návrh oficiálně převzal můj náměstek (Filip) Melzer, který to měl na starosti. Já jsem o tom byl informován," řekl Pospíšil. Exministr dodal, že následný procesní postup na ministerstvu hodnotit nemůže. 

Jmenování Bradáčové do funkce chtěl dle svých slov provést právě již odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Místo něj do postu usedl na začátku července Blažek, který se od svého uvedení do funkce několikrát sešel se Zemanem i s Bradáčovou. 


 
Opozice spekulovala, že Pospíšil byl z vlády odejit právě kvůli personálnímu obsazení pražského vrchního státního zastupitelství, premiér to následně několikrát dementoval, trval na svém zdůvodnění, že Pospíšila odvolal kvůli tomu, že nedokázal ukočírovat rozpočet ministerstva.

Druhá největší koaliční strana TOP 09 po Pospíšilově konci ve vládě "zdvořile požádala", aby ministerstvo spravedlnosti neházelo klacky pod nohy Zemanovi při výběru jeho podřízených.

Šéf rezortu spravedlnosti už dříve avizoval, že se jmenováním Bradáčové nemá v principu problém. Po nástupu na ministerský post ale zdůraznil, že chce o obsazení této funkce ještě jednat a sám posoudit kvality ústecké žalobkyně. Minulý týden se nechal slyšet, že by mohl vybrat nového šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze pomocí výběrového řízení, od tohoto návrhu ale po Zemanově nesouhlasu upustil.

Bývalého pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu odvolal ministr Pospíšil během loňského října kvůli vážným chybám v důležitých případech. Rampula odejít nechtěl, proti ministrově rozhodnutí se odvolal, nakonec Nejvyšší správní soud rozhodnul, že Pospíšil postupoval v souladu se zákonem.

(Zdroj: mediafax, ČT, čtk)


Čtěte více:

Novým ministrem spravedlnosti bude Pavel Blažek z ODS, Pospíšilův nástupce bude jmenován zítra
02.07.2012 11:44
Novým ministrem spravedlnosti se stane místopředseda ODS Pavel Blažek,...
Ministr spravedlnosti Blažek: O jmenování Bradáčové povedu ještě debatu, pro vězeňství teď recept nemám
03.07.2012 12:58
Nejdřív rozhovor s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, potom d...
Nový ministr Blažek nejmenuje Bradáčovou, na post šéfa pražských vrchních zástupců chce výběrové řízení
20.07.2012 9:56
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) by chtěl vybrat nového šéfa V...

Váš názor
  • opravdu vychytralý národ
    30.07.2012 22:34

    nejdříve si bez zamyšlení volíme takový zákonodárce a potom na ně nadáváme. Co si myslíte že se stane po příštích volbách. Zase si zvolíme stejné zloděje a zase budeme nadávat na ně. 40 let komunistů u vesla z nás udělalo narod blbečků, kteři nic jiného než jenom nadávat ani neumí. A když přijde někdo, kdo by s tím chtěl něco udělat tak ho vypískame. Jsme národ zlodějů a sami by jsme nedělali nic jiného, kdyby se nám naskytla příležitost, protože to máme v krvi a z tohoto marasmu se nedostaneme.
    Zavadil
  • Nicméně
    30.07.2012 18:19

    tolikrát jsem si v této Bordelzemi dělal plané naděje a iluze, že si nemyslím, že přijde někdo, kdo nás vyvede z temnoty
    oradapoisson
  •  
    30.07.2012 15:11

    Kdysi jeden moudrý člověk řekl, čas ukáže. Já bych mu věřil. Na můj vkus je ta paní moc ambiciozní a ten úřad by chtěl spíš uklizečku.
    Homo
    •  
      30.07.2012 15:25

      ambiciozní - to je ta správná vlastnost ! Čistotná se určité projeví později. Ambicioznost ji podpoří v uklízecí činnosti.Určitě si již ve Spolchemi (a nejen tam) objednala palety Sava. :¨))
      AMN
      •  
        30.07.2012 15:28

        Zarazila mě její věta: ..."když se vymění figury, systém musí fungovat dál, tak jak je nastaven... Docela divné, že? Indikuje mi to, že klientelizmus a mafie by měly zůstat zachovány...
        Jesse
        •  
          30.07.2012 15:35

          ví co a proč říká...není blondýna....:-)
          AMN
  •  
    30.07.2012 14:50

    jesse kolik jsi toho nastal na čare ze se povazujes za statlare ? probirali jste tam politiku?
    OPTIMISTA
    •  
      30.07.2012 15:03

      Optimisto, každej kdo chodil na škopek k Medvídkovi a Brichtovi na čáru, do kačky, na flintu, do pivcu na starák, na rolu do myšiny, do Padovca a tak... od narození, tak je štatlař... nevím, jestli tomu rozumíš :-))
      Jesse
      •  
        30.07.2012 15:23

        kazdemu slovu..ja jen ze se statlari o politice mezi sebou nebavi..uz jsou mrtvi..ty a Cibulka na statlu mozna o KGB hovory vedete..nevim.. statl a politika..to je jen kec..Ruda K by ti to vysvetlil
        OPTIMISTA
        •  
          30.07.2012 15:26

          S Kovandou jsme se házeli hefty o Husákovi imrvére. Tulíka odvedli z Brichty švestky. Stačil prohlásil, že vezme kramle... A vyfasoval 8 let. Zdenál Vardan musel zdrhnout taky. Politika nás pronásledovala každý den. Hlavně když jsme někde chtěli trsat blues and rock. To bys ale musel zažít...
          Jesse
          •  
            30.07.2012 16:36

            aha..aha..tak to pak jo..ted uz sem to goml..
            OPTIMISTA
  • v Brně
    30.07.2012 14:41

    si o Blažka neopře kolo ani obecní kozel. Pověst hodna podsvětí. Zřejmě proto utekl do Prahy, tam tolik na očích není. Jeho schopnosti bude vláda jistě potřebovat :-))
    Jesse
  • Paní Bradáčová
    30.07.2012 14:11

    Někdo musí vyčistit Audiášův chlív.Nechtěl bych mít tuto osobu proti sobě. Hodně lidem se dnes orosilo čelo.Některým asi i zvlhli trenky
    oradapoisson
    • Re: Paní Bradáčová
      30.07.2012 14:55

      a něktěří již stačili zařídit potřebná opatření po tu dloooouhou dobu uvážlivého přemítaní Mr.Blaženého !
      AMN
  • Zajímavé
    30.07.2012 13:28

    dneska jsem si přečetla, že prý umí lhát bez mrknutí oka! Tato hot news snad lež není :-).... ale velmi by mě zajímalo, co se odehrávalo, tak velmi dlouhou dobu v této brněnské hlavince od jeho jmenování do tohoto jmenování. Spravedlivost,čistá profesionální erudice a nadstranickost to jisto jistě nebyla.Možná bylo potřeba zajistit jistý čas,jistým lidem pro jisté úkoly,že ?
    AMN
    • Re: Zajímavé
      30.07.2012 14:32

      My toho borečka ze štatlu známe. Na magistrátu samý šméčko, woltr a levárna. Obě vanilky levý a hoknu neodfachčil nikdy žádnó. Sotna z oltecu góme jen jeho vexl se svou staró v exekuci. Po véšce jako husákův ynteligent fachčit nikdy neuměl, tož se nasomroval do politiky :-))
      Jesse
      • je dobré a velmi
        30.07.2012 14:53

        poučné sledovat koho z příchozích a odchozích person si zve na "kontultace " pan Božský Narcis ! Některé totálně ignoruje pokud vstoupí do vrcholových vod české politiky a některým nutně, ale opravdu velmi nutnépo potřebu pohlednout z očí do očí. Takový ten bodavý, rentgenový screen. A poté všichni hned vědi jakou cestou se mají vydat,že :-))
        AMN
        • Re: je dobré a velmi
          30.07.2012 14:55

          vzdy mas nekoho radeji vic a nekoho min..at jsi kdokoli a cimkoli
          OPTIMISTA
          • to je fakt
            30.07.2012 15:01

            ale ten " cit " řídiš určitým klíčem, né ? A hodnotu nebo-li kvalitu tohoto klíče si každý nastavuje sám v sobě, po celý život,že ?
            AMN
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university