Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf UBS v Davosu: Neomezené tištění peněz zaplatí naše děti

Šéf UBS v Davosu: Neomezené tištění peněz zaplatí naše děti

24.01.2013 15:39
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Krátkodobé záplaty, kterými centrální banky látají díry ve finančním systému a fiskální politice ve snaze podpořit hospodářské oživení, zaplatí budoucí pokolení, prohlásil bývalý šéf německé centrální banky Axel Weber na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Podle Webera, který nyní zastává post výkonného ředitele švýcarské banky UBS, pokusy centrálních bank čelit finančním a dluhovým krizím s pomocí obrovských injekcí likvidity do finančního systému jen odsouvají skutečné řešení problému na pozdější dobu. „Vydáváme se do velmi nebezpečného prostředí,“ varoval Weber publikum v panelu s dalšími předními představiteli finanční komunity.

Za poslední čtyři roky americká centrální banka do finančního systému prostřednictvím nákupů státních a hypotéčních dluhopisů (kvantitativní uvolňování) napumpovala 2,9 bilionu USD. Snažila se snížit dlouhodobé úrokové sazby, povzbudit investiční aktivitu, podnítit růst cen akcií a posílit spotřebitelskou důvěru domácností. K neortodoxním krokům Fed přistoupil poté, co snížil základní úrokové sazby k nule, čímž vyplýtval veškerou konvenční munici měnové politiky.

Podobnou strategii v posledních letech ve snaze o stimulaci ekonomiky či podržení důvěryhodnosti fiskální politiky volí mnohé jiné centrální banky. Bilanční suma Evropské centrální banky (ECB) se po nákupech dluhopisů předlužených členů měnové unie a poskytnutí tříletých půjček komerčním bankám nadmula na dosud nevídaný objem. Na úrovni odpovídající 4 bilionům USD představuje zhruba 30 % HDP eurozóny. Nákup aktiv přes centrální banku a umělé oslabování své měny praktikuje i Japonsko. Absolutně nejdivočejším tiskařem je švýcarská centrální banka, která za své franky nakupuje aktiva jiných zemí, aby oslabila svoji měnu. Její portfolio hotovosti v cizí měně, dluhopisů, akcií a zlata v současnosti dosahuje hodnoty 500 mld. CHF, což se blíží celoročnímu výstupu ekonomiky. Za poslední čtyři roky se zečtyřnásobilo.

Weber je dlouhodobým kritikem nově uplatňovaných nekonvečních postupů. Ještě v době jeho působení v čele německé Bundesbank byl jedním z hlavních odpůrců toho, aby ECB s pomocí nákupů dluhopisů ulevovala předluženým vládám na periferii eurozóny, kterým kvůli rostoucím úrokům z dluhu hrozil bankrot. Jelikož se ale se svými názory octl v menšině, na svůj post rezignoval a vypadl i z boje o prezidentství ECB, do jejíhož čela nakonec usedl Mario Draghi. Ten loni slíbil učinit pro záchranu eura vše, co bude třeba, včetně neomezených nákupů státních dluhopisů. Od té doby se situace na dluhopisových trzích do velké míry uklidnila.

Podle výkonného ředitele americké banky JPMorgan Chase Jamieho Dimona mimořádná opatření centrálních bank zabránila daleko horšímu průběhu finanční krize. Nyní však štafetový kolík musí převzít vlády a přijít s prorůstovou a zároveň odpovědnou politikou. „Nejdůležitější věcí je teď udržitelný růst, který by centrálním bankéřům ulehčil práci. Je na vládách, aby zavedly dobrou fiskální politiku,“ uvedl Dimon v panelové diskuzi ve švýcarském Davosu.

Na neočekávané následky neomezeného tištění peněz upozornil další z panelistů Paul Singer, zakladatel hedgeového fondu Elliot Management. Politici a centrální bankéři se prý nechali ukolébat pocitem bezpečí a domnívají se, že kvantitativní uvolňování s sebou nenese žádné náklady. Výhrady vyjádřil i vůči stavu bankovního systému. Ten podle Singera stále operuje s příliš velkou finanční pákou a jeho aktivity jsou „neprůhledné“.

V diskuzi s Dimonem o transparentnosti bank pak Singer prohlásil, že bankovní sektor byl zachráněn „implicitními a explicitními garancemi vlád“, přičemž lidé mimo sektor dodnes neví, v jakém stavu se banky nachází.

Weber s Dimonem se shodli na tom, že nová pravidla pro kapitálovou přiměřenost a likviditu bank jsou příliš složitá, a v každé zemi se navíc liší.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m