Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Goldman Sachs vede propad příjmů z tradingu komodit. Za loňský rok -60 procent

Goldman Sachs vede propad příjmů z tradingu komodit. Za loňský rok -60 procent

11.03.2013 16:24

Obchodování s komoditami se veteránům z Wall Street vyplácí stále méně. Trend dokládá propad příjmů z této činnosti v ní dříve dominantních bank Goldman Sachs, JPMorgan a Morgan Stanley, který za loňský trh dosáhl bez výjimky dvouciferného tempa. Obchodování s ropou, obilím nebo mědí v důsledku zásahů regulátorů, včetně tvrdého zákroku proti lukrativnímu obchodování na vlastní účet (tzv. proprietary trading), a všeobecného utlumení aktivity na světových trzích loni zajistilo jmenovaným bankám rekordně nízké výnosy.

Nejzásadnější pokles příjmů z tradingu komodit zaznamenala Goldman Sachs, dlouho považovaná za jedničku v oboru, a to meziročně o plných 60 procent na 575 milionů dolarů. Od roku 2009, kdy tyto příjmy dosahovaly více než 4,5 miliardy dolarů, došlo k jejich propadu o takřka 90 procent. Další komoditní veterán Morgan Stanley oznámil za loňský rok pokles příjmů z komoditních obchodů o pětinu a JPMorgan, v současnosti z této trojice na trhu největší, snížila příjmy v této oblasti za rok 2012 o 16 procent na 2,4 mld. USD.

Zatímco ještě v roce 1980 byla role bank na trhu s komoditami okrajová, následovný boom přinesl trojici jmenovaných bank spolu s britskou Barclays a německou Deutsche Bank kontrolu nad zhruba 70 procenty světových obchodů s komoditami. Následovali je menší hráči jako Credit Suisse nebo Bank of America. Příchod finanční krize 2008 a její průběh ale celou pětici bez výjimky přiměl k omezování obchodování v důsledku zpřísněné regulace. Zatímco Volckerovo providlo, které bylo zavedeno jako součást legislativy zvané Dodd-Frank Act, zásadně omezilo obchodování bank na vlastní účet, nižší volatilita na trhu také učinila své, co do objemu obchodů a zajišťovacích aktivit.

Hodnota sektoru komoditního tradingu byla na vrcholu odhadovaná až na 14 mld. USD za rok. Zatímco z bank Goldman Sachs a Barclays již začali odcházet vysoce profilovaní tradeři do méně regulovaných oddělení nebo hedge fondů, Morgan Stanley již v závěru loňského roku zvažovala úplné vyčlenění divize obchodů s komoditami, resp. její prodej katarskému fondu. Výnosy Morgan Stanley z obchodování s komoditami klesly podle výpočtů Reuters ze zhruba 3 mld. USD na vrcholu v roce 2008 na třetinu v roce loňském.

Podle Společnosti EPFR Global investoři od začátku letošního roku snížili své vklady do komoditních obchodů o 4,66 miliardy dolarů, zatímco za stejné období loňského roku měli zainvestováno 5,05 mld. USD. Celkový objem spravovaných investic do komodit se v lednu snížil na 430 mld. USD z rekordních 451 mld. USD v loňském dubnu, uvádí Barclays.

Zanedlouho poté, co hedge fondy snížily za týden končící 5. dubna své sázky na růst komodit na 4leté minimum, stratégové Goldman Sachs doporučili nakupovat z důvodu příliš nízkých cen nerostných surovin. Spekulanti přitom v první březnový týden snížili objem dlouhých pozic na 405.885, což je nejnižší počet kontraktů od března 2009. Nejenže se jedná o 4leté minimum na trhu s mědí, očekává se ale také pokles cen kávy, vepřového masa, cukru, sójových bobů, pšenice i zemního plynu. Sázky na růst zlata klesly o 27 procent (nejníž od července 2007) a na růst cen stříbra dokonce o 47 procent. Nejníž od začátku roku je počet dlouhých pozic na ropu, který za uvedený týden klesl o 4,4 procenta.

Ceny komodit tlačí níž rostoucí nabídka, která podle analytiků Barclays a Rabobank převýší poptávku u dvanácti z osmnácti položek zahrnujících jak kovy tak zemědělské plodiny. Goldman Sachs ovšem předpokládá, že podporou růstu cen bude zrychlující růst čínské ekonomiky, a 7. března zlepšila 3měsíční výhled na komodity na stupeň „overweight“ z „neutral“. Podle banky je pokles cen „přehnaný“ a další tři měsíce přinesou díky akceleraci čínské ekonomiky odraz k růstu. Goldman Sachs podle zprávy očekává v příštích 6 měsících zdražení mědi o 16 procent na 9 000 USD za metrickou tunu.

„Máme tu nesoulad v názorech o očekávaném růstu poptávky po komoditách v závislosti na síle ekonomiky. Komodity se staly obětí vlastního úspěchu, ve smyslu vyšších cen tlačících na růst nabídky. Lidé, kteří hledají investici generující výnos a držící krok s inflací, investují do akcií,“ uvedl Jack Ablin, šéf investic v BMO Private Bank. Zásoby surové ropy ve Spojených státech, které jsou jejím největším spotřebitelem, jsou podle březnové vládní zprávy nejvyšší od konce července a zásoby mědi, které jsou sledovány na burzách v New Yorku, Londýně a Šanghaji, jsou nejvyšší od prosince 2003. 

 
(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Čtěte více:

Komoditní supercyklus na vrcholu, megacyklus v plenkách
23.01.2013 18:36
Vývoj cen komodit, který můžeme pozorovat za poslední měsíce, asi nut...
Deutsche Bank propouští komoditní tradery, tvrdí zdroje. Končí nadvláda bank nad trhem?
08.02.2013 14:12
Největší německá banka Deutsche Bank propustila 10 až 12 londýnských t...
Miliardáři a fondy opouštějí zlato. Je za vrcholem?
15.02.2013 16:20
George Soros a Louis Moore Bacon, největší dluhopisový fond světa PIMC...
Americké banky znovu vydělávají víc, než před finanční krizí
27.02.2013 8:09
Americké banky loni dohromady vydělaly 141,3 miliardy dolarů (asi 2,7...
Medvědi mizí z amerických akcií, sílí na komoditách. Růst, nebo pád?
04.03.2013 14:03
Investoři masově snížili krátké pozice vůči americkým akciím na nejniž...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university