Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosněfť převzala TNK-BP a kontroluje polovinu ruské těžby. BP spouští 8miliardový zpětný odkup

Rosněfť převzala TNK-BP a kontroluje polovinu ruské těžby. BP spouští 8miliardový zpětný odkup

22.03.2013 10:05
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Jedna z největších transakcí v dějinách ropného průmyslu byla formálně stvrzena. Ruská, státem kontrolovaná Rosněfť převezme konkurenční TNK-BP, a s kombinovanou produkcí kolem 4,5 mil. barelů denně se tak stane největším veřejně obchodovatelným těžařem ropy na světě. Spojení jedničky a trojky v těžbě v Rusku také vyústí v to, že Rosněfť ovládne téměř polovinu ruské ropné produkce. Ta se již čtvrtým rokem v řadě drží nad 10 mil. barelů denně. Akcie TNK-BP dnes na ruském trhu padají až o 9 procent.

Slavnostní podpis kontraktu se včera odehrál v londýnské centrále britského koncernu BP (4,59 GBP, 2,03%), jemuž v TNK-BP patřil 50% balík (zbytek kontrolovali čtyři ruští miliardáři v rámci konsorcia AAR). Hlavní rysy obchodu byly dojednány v říjnu loňského roku. Čtveřice ruských majitelů z AAR za svůj podíl obdrží 27,73 mld. USD. Za „britský“ balík v TNK-BP Rosněfť zaplatí 16,65 mld. USD v hotovosti a dále 12,84 procenty vlastních akcií. BP zároveň od majoritního akcionáře Rosněfti, státního holdingu Rosněftěgaz, koupí 5,66 % akcií Rosněfti. S téměř 20% podílem se tak britský ropný koncern stane druhým největším akcionářem ruského molocha. Kontrolní balík v Rosněfti patří státu. Výkonný ředitel BP Robert Dudley se stane členem představenstva Rosněfti.

„Roli BP jako významného akcionáře Rosněfti vítáme. BP se bude moci skrze své zastoupení v představenstvu podílet na tvorbě strategie naší společnosti,“ prohlásil včera u příležitosti podpisu smluv šéf Rosněfti Igor Sečin. Podle Dudleyho vstoupí pohlcení TNK-BP do dějin ropného odvětví. „BP v Rusku působí přes 20 let. V posledních deseti letech jsme v zemi byli skrze účast v TNK-BP největším zahraničním investorem,“ komentoval dosavadní vývoj aktivit BP v Rusku Dudley. Oba těžaři se dohodli na společné realizaci projektů v Rusku i ve světě, avšak jejich konkrétní obsah ohlášen nebyl. Rosněfť v posledních měsících uzavřela strategické partnerství s americkým koncernem Exxon (88,17 USD, -0,52%) Mobil, který díky tomu získal exkluzivní přístup na potenciálně bohatá ložiska v ruském arktickém šelfu. BP se zatím takový úspěch při získávání spoluúčasti na těžebních licencích Rosněfti nepodařil.

 
Část získané hotovosti z prodeje hodlá BP použít na odkup vlastních akcií v hodnotě 8 mld. USD. V rámci odkupu by investoři měli dostat zpět přesně ty peníze, které BP do TNK-BP v roce 2003 vložila (ovšem bez započtení inflace). Program skupování akcií by měl trvat 12 měsíců a podle BP by měl víc než vykompenzovat pokles ukazatele zisk na akcii, který vyplyne z prodeje 50% podílu v TNK-BP. Dudley prohlásil, že uvolněná hotovost pokryje budoucí dividendy z TNK-BP na šest let. Celkově se Britům sázka na Rusko vyplatila. Od roku 2003, kdy 50% podíl za 8 mld. USD nakoupili, z TNK-BP do centrály BP v Londýně na dividendách přiteklo 19 mld. USD; ruské vrty se na celkové produkci koncernu podílí z jedné čtvrtiny.

BP hodlá v Rusku své aktivity rozvíjet dál. „Nelze vyjádřit, jak jsme rádi, že se BP stala akcionářem Rosněfti. Naši přítomnost zde myslíme vážně a dlouhodobě. A kdybyste někdy náhodou uslyšel zvěsti o tom, že chceme akcie Rosněfti prodat, nevěřte jim!“ sdělil výkonný ředitel Dudley na středečním setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který transakci posvětil.

Po pohlcení konkurenta se Rosněfť stane světovým lídrem nejen v těžbě, ale i v prokázaných zásobách ropy. Ruský gigant bude disponovat necelými 4 miliardami tun ropy v zásobách a těžit kolem 235 mil. tun ročně. Americký Exxon Mobil, dosavadní veřejně obchodovatelná ropná jednička, má v rozvaze 3,4 mld. tun zásob a těží kolem 225 mil. tun ročně. Co se objemu zpracované ropy týče, Rosněfť zatím za americkým rivalem výrazně zaostává. Zatímco Exxon disponuje rafineriemi o roční kapacitě 311 mil. tun ropy, Rosněfť vlastní zpracovatelské kapacity v rozsahu 91 mil. tun.

Na financování akvizice si Rosněfť během několika měsíců dokázala obstarat už přes 50 mld. USD. Zhruba 30 mld. USD z toho tvoří úvěry od zahraničních bank, další 3 mld. USD společnost získala z listopadové emise eurobondů. V únoru těžař uzavřel dlouhodobý kontrakt na dodávky 67 mil. tun ropy s obchodníky Glencore (3,6 GBP, -0,69%) a Vitol, za něž dostane předem 10 mld. USD. Za poslední měsíc pak byly na domácím trhu umístěny dluhopisy v hodnotě 30 mld. RUB a dalších 185 mld. RUB poskytl formou úvěru Gazprombank. Další peníze (až 8 mld. USD) by Rosněfť mohla dostat od čínského koncernu CNPC za dodatečný export ropy do Číny. Stávající poměr dluh/EBITDA na úrovni 2násobku považují analytici za udržitelný.

Transakce je velkým osobním úspěchem Igora Sečina, který v čele Rosněfti (s krátkým přerušením) stojí od roku 2004 a který ji z pozice druhořadého hráče dostal na místo absolutní jedničky v Rusku. Díky jeho ostrým loktům a agresivní akviziční politice vzrostla produkce Rosněfti za osm let (do akvizice TNK-BP) téměř pětinásobně - z 0,5 mil. barelů denně na 2,4 mil. barelů denně.

(Zdroje: Kommersant, Bloomberg, Kremlin.ru, Moscow Times)


Čtěte více:

Exxon a Rosněfť podepsaly dohodu o strategické spolupráci
30.08.2011 17:58
Největší ruská ropná společnost Rosněfť podepsala s největším americký...
Do souboje o TNK-BP se vložila státní Rosněfť. Vytlačí spolu s BP vychytralé ruské oligarchy?
25.07.2012 13:36
Ruská státní ropná společnost Rosněfť zahájila jednání o koupi polovič...
BP platí za pokus obejít  ruské oligarchy z TNK-BP. Kvůli zkrachovalé alianci s Rosněftí má na odškodném odvést 3,1 mld. USD
30.07.2012 16:12
Arbitrážní soud na Sibiři nařídil britskému ropnému gigantu BP zaplati...
BP zůstává v Rusku: Podíl v TNK-BP hodlá vyměnit za větší balík ve státní Rosněfti
24.09.2012 13:50
Největší ruský těžař ropy, státem kontrolovaná Rosněfť, možná získá v...
Ruští miliardáři chtějí odejít z TNK-BP, bojí se vlivu Rosněfti
09.10.2012 17:33
Budoucnost třetího největšího ruského těžaře ropy TNK-BP, o něhož se ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university