Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Miliardy z úvěrů už čínskou ekonomiku neudrží. Spásou světa má být střední třída

Miliardy z úvěrů už čínskou ekonomiku neudrží. Spásou světa má být střední třída

30.05.2013 17:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Čínská ekonomika přestala odpovídat na prudkou úvěrovou expanzi ve snaze udržet její růst. Novému vedení země zřejmě nezbude než při selhávání státem řízené expanze a toku velkého podílu nových úvěrů do neefektivních projektů více rozvázat ruce soukromému sektoru. Na delším horizontu má převzít opratě a posílit čínskou i globální poptávku růst střední třídy, která prý má šanci do deseti let ztrojnásobit. Nastává čas zvyknout si na nižší procenta čínského růstu Číny a změnu kurzu kormidelníkem?

Nejširší vládní indikátor tvorby nových úvěrů za leden až březen narostl o 58 %! na 6,16 bilionu jüanů, zhruba bilion amerických dolarů. Tempo růstu hrubého domácího produktu přitom zpomalilo na 7,7 % z 8,1 % ke konci roku 2012. Každý jeden dolar z úvěrů tak generoval 17 centů do HDP. Ještě loni to bylo 29 centů, v roce 2007 před globální finanční krizí pak 83 centů. Čínská ekonomika na chrlení dalších a dalších miliard formou úvěrů přestává odpovídat.

Tato tvrdá data akcentují varování, která přicházejí již delší dobu: bez změny hospodářské politiky a opuštění či alespoň utlumení modelu rozhodování státu o tom, do kterých projektů půjdou úvěry, se Čína nezbaví pozvolného poklesu tempa růstu ekonomiky a zejména růstu špatných úvěrů. Největší obavou v tomto směru je, že miliardy tečou do státních a dalších neefektivních firem, které za ně odpovídající hodnotu nevytvoří. Podle dat ministerstva financí se ROE státních podniků loni proti roku 2010 zhoršilo na 5,9 % z 10,2 %. „Peníze jsou do firem a státních molochů, jejich provoz se zhoršuje,“ uvedl stratég CLSA Asia-Pacific Markets Francis Cheung.

Důkazem, že peníze v soukromých firmách chybí, je dle lokálních ekonomů i růst čínského dluhopisového trhu – o 39 % letos proti stejnému období loni. Aktivita v oblasti půjček pětinásobně překračuje provozní ziskovost, poměr je na dvojnásobku úpatí finanční krize v roce 2007. Nejvýrazněji dluhové financování využívají energetiky či komoditní sektor. U 102 nefinančních společností v indexu MSCI China dosahuje průměrné zadlužení proti zisku před zdaněním 5,74násobku. V roce 2007 číslo bylo 2,49.

Průšvihovou oblastí utopených úvěrů jsou podobně jako jinde ve světě solární půjčky, další bezesporu infrastrukturní projekty na lokální úrovni. LDK Solar loni musela v odpovědi na globální vývoj snížit produkční kapacitu na pouhou jednu desetinu a od dubna je v procesu žádosti o další dvě miliardy jüanů financování, aby přežila.

Nový čínský premiér Li Keqiang oficiálně vyhlásil cíl snížení ingerence státu a posílení role soukromých firem. Chce „více spoléhat na tržní mechanismy a méně na stimulaci a vládní investice“. Na stole jsou reformy v oblasti urbanizace, práv k půdě (pozemkům) i v oblasti příjmů. Premiér uvedl, že je komunistické vedení Číny připraveno tolerovat nižší růst ekonomiky, pokud bude udržitelnější a povede k větší kvalitě života čínské populace s 1,35 miliardy lidí. Změna má nastat také v preferenci růstu průmyslu proti stavu životního prostředí. Pro dekádu údajně zemi „stačí“ 7% růst ekonomiky ke zdvojnásobení příjmu na hlavu. V březnu vláda hovořila o 7,5% cíli. Konsensus analytiků a ekonomů dle Bloomberg ochladl na průměrné 6% tempo ze 7% pro příštích pět let.

Čína má za sebou sedm kvartálů zpomalujícího růstu a první čtvrtletí roku znovu znamenalo zvolnění tempa kvůli Evropské dluhové krizi i celkovému stavu globální ekonomiky. V této souvislosti ty firmy, které peníze mají, je nemají kam kvalitně umístit. Firemní depozita v bankách v 1Q narostla o 3,1 bilionu jüanů. Podle Michaela Wernera z hongkongské Sanford C. Bernstein firmy očekávají další zhoršení podmínek a jistí se. „Úvěry ve schopné části firem nevedou k investicím, protože ty vidí, že poptávka není stabilní a udržitelná byť na nynějších úrovních, dokud změna politiky neposílí výdaje domácností,“ míní Ramin Toloui z PIMCO. „Jsou to jen a pouze čínské domácnosti, kdo musí sloužit jako budoucí zdroj stabilní poptávky, dodává. Naději, že se tak stane, se snaží budit nová studie čínsko-americké obchodní komory.

Podle ní na desetiletém horizontu do roku 2022 čínská střední třída ztrojnásobí z nynějších zhruba 230 milionů lidí na 630 milionů lidí. V ní jsou Spojené státy v roce 2022 nadále viděny jako nejsilnější ekonomika světa s HDP 21,1 bilionu dolarů proti 17 bilionům dolarů Číny. Důvodem k očekávání je právě domácí poptávka Číny, posílená střední třídou, a růst amerických exportů do Číny na 465 miliard dolarů při využití 2,54 milionů pracovních míst ve Spojených státech. Dalších 35 miliard dolarů a 610 tisíc pracovních míst by ve Spojených státech dle studie mohlo vzniknout v případě, že mezi USA a Čínou dojde k dohodě na zrušení vízové povinnosti.

(Zdroj: Bloomberg, PIMCO, China-US Exchange Foundation, Bernstein, Xinhua, CLSA)


Čtěte více:

Čína se bojí systému západních vykořisťovatelů
27.05.2013 18:24
Čínský prezident Si Ťin-pching musí řešit starý konflikt, který nyní m...
Čína chystá v Bělorusku předmostí pro expanzi do Evropy
27.05.2013 12:58
V běloruských lesích poblíž Minsku má za čínské peníze vyrůst nové měs...
Éra akcií potrvá? 20% růst pro evropské akcie vidí Alphavalue. Goldmani věří v silné zisky v Číně
28.05.2013 12:32
Nenechte se rozhodit korekcí evropských akcií v minulém týdnu. Špatnýc...
MMF snížil odhad růstu čínské ekonomiky na 7,75 %, přicházejí slabší data
29.05.2013 8:33
Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad letošního růstu čínské eko...
Zlato před obratem vzhůru? Asijská poptávka přetlačí odliv z fondů, tvrdí šéf WGC
29.05.2013 15:36
Asijská poptávka po zlatě za druhé čtvrtletí roku bude rekordní a kone...
Jak bude vypadat čínská Kuznětsova křivka?
30.05.2013 13:26
Původní Kuznětsova křivka popisovala vývoj příjmové nerovnosti. Ta měl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data