Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německé platy čekají změny. Merkelová zavede minimální mzdu. Ve hře omezení výplat shora a placené dálnice pro cizince

Německé platy čekají změny. Merkelová zavede minimální mzdu. Ve hře omezení výplat shora a placené dálnice pro cizince

25.11.2013 12:43, aktualizováno: 25.11. 16:16

Aktualizováno

Jasno o nové vládě v Německu by konečně mělo být v polovině týdne. Již nyní se ale rýsuje kostra politických změn, které třetí funkční období Angely Merkelová na nejvyšším postup v zemi přinese nejen Němcům a německým firmám. Reformy nejspíš čekají trh práce, energetický trh, ale zřejmě také finanční sektor a řízení státního dluhu.

Angela Merkelová dnes na konferenci odborových svazů ve Frankfurtu uvedla, že výsledná koaliční dohoda se sociální demokracií (SPD) bude dozajista obsahovat stanovení minimální mzdy na národní úrovni. „Není žádným tajemstvím, že minimální mzda bude součástí (dohody),“ uvedla dnes německá kancléřka k hlavní podmínce SPD, s nimiž Křesťanskosociální unie (CSU) a sesterská CDU Merkelové chtějí dojednat koaliční vládu do této středy.

Minimální mzda a boj se nezaměstnaností

Minimální mzda má své silné odpůrce v řadách ekonomů, kteří tento politický zásah do fungování trhu práce považují především za důvod pro růst nezaměstnanosti. Merkelová přitom v rámci evropské politiky opakovaně vyzývala k boji proti nezaměstnanosti a prosazovala kroky pro posílení konkurenceschopnosti Evropanů.

„Není možné akceptovat vysokou míru nezaměstnanosti v Evropě,“ prohlásila dnes Angela Merkelová ve Frankfurtu. Zavedení minimální mzdy v Německu podle ní nesmí vést k ohrožení pracovních míst. O tom jak toho dosáhnout nyní podle ní koaliční vyjednávači horečnatě diskutují v rámci posledního kola jednání, která běží od zářijových parlamentních voleb v Německu.

Uvažovanou výší minimální mzdy je podle informací německých médií 8,5 eura za hodinu, tedy v přepočtu asi 231,5 . Podle listopadové studie výzkumného panelu německého parlamentu vycházejícího z dat ekonomického institutu DIW by zavedení dna pro mzdy na dané úrovni zvýšilo výplaty 17 procentům z asi 42 milionů pracujících Němců. Sektor s nízkou mzdou v Německu je totiž podle studie „jeden z největších v Evropě.“ 

Počet nezaměstnaných v Německu stanovil rekord v roce 2005, když přesáhl 5 milionů. Následná série legislativních změn a snížení podpory v nezaměstnanosti ale pomohla největší ekonomice Evropy tento trend zvrátit. Ekonomická rada CDU nyní v dopise z minulého týdne (citovaného v dnešním vydání listu Frankfurter Allgemeine Zeitung) varovala Merkelovou, aby kvůli ústupkům v rámci tvorby koalice nezvrátila vývoj na trhu práce opět do špatných kolejí.

Omezení platů pro nejvíce vydělávající?

Relativně překvapivá je informace agentury Bloomberg, že dle předběžné koaliční dohody vypracované vyjednavači CDU/CSU a SPD by mohl vzniknout i strop pro některé platy.

Konkrétně návrh koaliční dohody prý počítá s povinností německých firem kotovaných na burze stanovit maximální poměr mezi celkovou odměnou jednotlivých členů nejvyššího managementu a průměrem platu zaměstnanců ve firmě. „Cílem návrhu je zajištění transparentnosti ve věci určování odměňovaní představenstva,“ cituje Bloomberg z návrhu koaliční smlouvy pravděpodobné budoucí německé vlády.

Odměny členů představenstva by dále v budoucnu měly být stanoveny vždy na výroční valné hromadě akcionářů na základě návrhu členů dozorčí rady. 

O víkendu proběhlo hlasování Švýcarů v referendu ohledně návrhu, aby maximální platy manažerů nesměly přesáhnout dvanáctinásobek aktuální minimální mzdy. Švýcaři ale odmítli jak návrh na omezení manažerských platů tak daňové zvýhodnění rodin a zvýšení dálničních poplatků.

Konec bezplatných dálnic pro cizince

Německá kancléřka Angela Merkelová na konci minulého týdne také připustila možnost zpoplatnění německých dálnic pro zahraniční osobní auta. „Budeme pracovat také na přání CSU, abychom zajistili řešení, jak v souladu s právem Evropské unie zatížit (poplatkem) majitele zahraničních vozidel, pokud bude jisté, že se to nedotkne žádného německého motoristy,“ řekla  Merkelová. Členové CSU její slova odměnili dlouhotrvajícím potleskem.

Zpoplatnění německých dálnic pro cizince bylo velkým volebním tématem CSU a se záměrem souhlasí většina Němců. Především SPD ale návrh odmítá s tím, že by byl v rozporu s unijním právem. Eurokomisař pro dopravu Siim Kallas sice zpoplatnění německých dálnic nevyloučil, Evropská komise se ale v minulosti k návrhu stavěla spíše skepticky.

CDU pak v minulosti vyjadřovala obavy z toho, že poplatek pro cizince nějakým způsobem zasáhne i německé řidiče. Ti už se nyní podílejí na financování dopravní infrastruktury tím, že odvádějí daň z vlastnictví motorového vozidla.

Předseda CSU a bavorský zemský premiér Horst Seehofer v pátek na sjezdu vyjádřil naději, že se zpoplatnění německých dálnic podaří prosadit do koaliční smlouvy mezi konzervativní unií CDU/CSU a SPD.

Ne eurobondům 
 
Horst Seehofer i Angela Merkelová dále na konce týdne uvedli, že jsou si jisti tím, že koaliční smlouva jasně stanoví odmítavý německý postoj k zavedení společných evropských dluhopisů, tzv. eurobondů.

„Při volební kampani jsme kladli důraz na to, aby byla v Evropě unie stability a ne unie dluhů. Evropa regionů, ne Evropa centralismu. To se stane,“ řekl Seehofer. „To znamená, nevzniknou eurobondy,“ dodal rezolutně.

O eurobondech se mluvilo jako o jedné z možností, jak stabilizovat eurozónu. Společný dluhopis by v důsledku znamenal, že by hospodářsky silnější země platící eurem, tedy především Německo, ručily za dluhy států, které se potýkají s problémy.

Seehofer také prohlásil, že si je jist tím, že Německo nebude pod novou vládou zvyšovat daně. V koaliční smlouvě také podle něj bude zakotven závazek, že spolková vláda nebude zvyšovat zadlužení země. "V době nejvyšších daňových příjmů v historii musí centrální vláda vyjít na výdajové straně rozpočtu s prostředky, které má, aniž by daně zvyšovala," řekl předseda CSU.

Merkelová v posledních dnech také slíbila, že budoucí vláda zatočí s příliš subvencovanou čistou energií a zbaví zemi druhé nejdražší elektřiny v Evropě. Klíčem k omezení podpory energetických zdrojů, jejíž náklady zvyšují účty Němců za elektřinu, má podle dohody CDU/CSU a SPD být především omezení rozvoje větrných elektráren.

Dále Angela Merkelová, která je podle průzkumu časopisu Forbes považována za nejvlivnější ženu světa, označila za nedostatečnou současnou úroveň dohledu nad finančním trhem. Slíbila proto, že se zasadí o zpřísnění pravidel.

(Zdroj: Bloomberg, FAZ, ČTK, Die Welt)


Čtěte více:

Neškodné zvyšování minimální mzdy?
22.07.2013 18:07
Pokud bych měl vybrat jeden nejdůležitější ukazatel ekonomického úspěc...
Minimálně minimální mzda... Patria vydala nový Třicetník
01.08.2013 18:23
Jedním z prvních kroků, který učinila současná úřednická vláda, bylo z...
Merkelová podpořila nápravu trhu s emisemi. Povolenky za týden poskočily o 11 procent výše
18.10.2013 12:20
„Potřebujeme určité odložení aukcí emisních povolenek CO2, aby se jeji...
Ukončíme „cenovou explozi“ elektřiny z obnovitelných zdrojů, shoduje se budoucí německá vláda (+komentář)
11.11.2013 10:46
Nová německá vláda, kterou budou naši sousedé mít nejspíš do Vánoc, už...
Němečtí zaměstnavatelé varují před zavedením minimální mzdy
19.11.2013 15:52
Plány na zavedení povinné minimální mzdy a posílení sociálního systém...
Švýcarsko na zrádné cestě třídního boje
21.11.2013 7:28
Švýcarský systém přímé demokracie, ve kterém musí být významné zákony ...
Švýcarské referendum překvapilo: Země neomezí platy manažerů a nezvýší dálniční poplatky
25.11.2013 10:32
Švýcaři v referendu odmítli návrh na omezení manažerských platů a vysl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m