Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bu bu bu bubliny!

Bu bu bu bubliny!

13.12.2013 22:57

Akcie se nám stále rozhodují, zda neprovést exit z krizově – pokrizového prostředí. Zaváhaly v podstatě přesně na hranici a není divu (viz předminulý článek zaměřující se na situaci v USA, Evropě i Japonsku). Už delší dobu jsme se ale nepodívali na další dva kandidáty na údajné bubliny, které jsou nyní podle některých komentářů snad úplně všude (inu, když to nevyšlo s tou hypersupermegainflací ...). Pohled na vývoj cen komodit prorokům zkázy za pravdu dá jen těžko:

bu1

Zdroj: WB

Komodity celkově ukazují jedno velmi důležité poučení: Není to primárně monetární politika, ale ekonomika reálná a to zejména ta čínská, co táhne ceny komodit. Když šlo monetární uvolnění a čínské pokrizové oživení ruku v ruce, mohlo dojít k záměně, nyní ale už těžko. Od roku 2011 nejvíce váhají ceny kovů a dalších průmyslových neenergetických komodit. Z hlediska investic na tom jsou o něco lépe komodity zemědělské a energie. Již více než dva roky ale vidíme nanejvýše stagnaci a ta je přesně odrazem toho, jak stagnuje náš pohled na to, zda se Číně podaří provést změny, které udělat musí, a zároveň se jí do nich zase tak moc nechce. Globální ekonomika ale z toho ale do určité míry těží pozitivním nabídkovým minišokem, který představují klesající (či nerostoucí) ceny komodit.

Druhým kandidátem na bublinu jsou dluhopisové trhy, respektive jejich vládní i korporátní segment. Hluboce zažitou polopravdou, či spíše čtvrtpravdou je to, že u vládních dluhopisů v USA a některých dalších zemích jsou výnosy velmi nízko (ceny velmi vysoko), protože na trhu dominuje svými nákupy centrální banka. Patřím k těm, kteří jsou celkem přesvědčeni o tom, že dominantní silou na trhu jsou naopak soukromí investoři. Ti v dobách nejhorších hledali bezpečí a stále nejsou tak úplně ochotni se houfně vydat do vod rizikových. Jeden (ale ne jediný) důvod jsem prezentoval v „Na každé ekokravině pravdy trochu?“.

Jsme tedy u korporátních obligací. Při jejich hodnocení nám mohou pomoci následující dvě dvojice grafů. V první je vývoj cen amerických akcií a jejich PE, následují rizikové spready amerických korporátních obligací s různou úrovní rizika (čím nižší riziková prémie, tím vyšší cena a větší kandidát na případnou bublinu).

bu2
U akcií vidíme, jak se valuace skutečně zastavují na hranici mezi pokrizovou šlamastykou a předkrizovou téměř bezstarostností (podle mého také hranicí mezi odvahou a hamižností). Pokles spreadů korporátních dluhopisů z krizových maxim je sice mohutný. Ale pokud si za měřítko vezmeme předkrizové úrovně, jsme od nějaké bubliny dosti daleko a to na všech úrovních rizika. Ledaže bychom tvrdili, že bublina tu byla už před krizí, ale do toho bych se nepouštěl. Úplně zavádějící jsou pak nářky na to, jak centrální banky investory tlačí do rizikových aktiv. Tlačí je tam asi tak, jako hospodský rozjařenou skupinu hostů do další rundy panáků. A úplně stejně jako někteří investoři si pak druhý den budou hosté stěžovat, že jim stále naléval. Ještě pohled na zábavu v eurozóně:

bu3
Eurozóna se co se týče PE akcií již vydala za hranice exitu, právě u ní bychom asi čekali spíše opak. Můžeme sice tvrdit, že zisky by ze současných depresivních úrovní mohly rychle růst a ceny akcií tak nejsou relativně k dlouhodobějším očekávaným ziskům zase tak vysoko. Pak v podstatě říkáme, že sázíme na rychlejší oživení v eurozóně. Jak reálné ale je? Nás dnes zajímají hlavně obligace a z druhého grafu vidíme, že ani v Evropě (zatím) nevidíme relativně k předkrizovým standardům nějaké nafouklé útvary kulovitého tvaru.

Zmiňován bývá ještě jeden kandidát na bublinu, či rozbušku a tím jsou aktiva rozvíjejících se ekonomik a zejména korporátní dluhopisy. V mixu s přechodem na novou politiku u Fedu (odlivem kapitálu) a pohyby měnových kurzů by v horším ze scénářů mohly zavařit i celé globální ekonomice. Pokud ale máme dnes jen relativně zhodnotit pokračující řadu komentářů tvrdících, že na světových trzích je dnes řada bublin, je to jen takové bu bu bu! Něco úplně jiného je ale možná korekce a to u akcií (např. posun PE z 15 na 14 představuje asi 7 % oslabení cen akcií), tak dluhopisů. Její možnost bychom neměli ignorovat i proto, jak velký je konsenzus, že příští rok bude vše takové růžové.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Hypersupermegainflace
22.08.2011 18:38
Tak se zdá, že vážné hovory o hypersupermegainflaci se už naplno zabyd...
Hypersupermegainflace 2.0
29.08.2011 18:01
Druhé díly prý bývají slabší, o hypersupermegainflaci HSMI je ale evid...
Hypersupermegainflace – evropské vydání
10.04.2013 18:21
Zdá se, že proroci zkázy pochopili, že s neustálými varováními před hy...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university