Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sektor materiálů – zadarmo nic nebude

Sektor materiálů – zadarmo nic nebude

04.06.2014 8:05

Sektor „materiálů“ je z hlediska módnosti asi na opačném konci spektra k technologiím. A o relativní popelku jde i v relativním srovnání návratnosti: Technologie sice nejsou v samém čele výborně si vedoucích sektorů v pokrizových letech, ale relativně k celému trhu za posledních pět let připisují cca 20 % (viz předchozí článek ze série Zaostřeno na blue chips). Materiály jsou za stejnou dobu cca na nule – jejich zisky jsou tedy zhruba stejné jako zisky celého indexu S&P 500. Z hlediska kapitalizace jim na tomto trhu dominují společnosti jako BHP Billiton Limited, Rio Tinto, Vale, The Dow Chemical Company, či Potash Corp. Pohled na roční výkonnost těchto a jim podobných firem zhruba potvrzuje onen pětiletý vývoj – zisky, ale nic zářného:

sou

Zdroj: Google Finance

Pohled na vývoj PE od předkrizových let ukazuje, že do roku 2008 u materiálů jako celku poměrně znatelně fungovala valuační rezistence na úrovni 16. Krize samozřejmě přinesla propad valuace, v roce 2008 se ale ve vidině rychlého zotavování zisků PE vyšplhalo až na 22 – 23. Tento optimismus rychle vychladl a PE se v roce 2011 dostává až pod úroveň 10. To jsou poměrně dost velké fluktuace, které ukazují, že ani zde nemusí být nuda. Po dosažení onoho valuačního dna přišlo uklidnění, které sebou neslo postupný a poměrně vyrovnaný růst PE na současných cca 16,3. Nyní se tedy materiály pohybuji opět u oné šestnáckové rezistence. Což velí opatrnost.

Už předchozí sektorové pohledy nám ukázaly, že není PE jako PE. Jeho růst, či pokles může být tažen očekávaným růstem zisků, či požadovanou návratností (rizikem); výplatní poměry se většinou krátkodobě moc nemění. Jak je tomu u materiálů? Odpověď přináší poměr PEG, tedy poměr PE a očekávaného dlouhodobějšího růstu. U materiálů je v tomto ohledu patrné, že jsou jedním ze sektorů, pro které má svou přitažlivost PEG kolem hodnoty 1. Jinak řečeno, na jejich PE působí „gravitace“ očekávaného růstu tak, že PE má tendenci se k hodnotě růstu (krát deset) neustále vracet (padat k ní a zase se do ní odrážet). Bylo tomu tak do roku 2008, pak přišel onen valuační výlet, který dost zvedl i PEG. PEG se vrátil k 1 v letech 2011 a 2012, pak se ale opět utrhl nahoru a poslední týdny se pohybuje kolem 1,3 – 1,4. Bez nějaké sofistikované analýzy nám tak pohled na PEG ukazuje, že valuace sektoru se nyní pohybuje na vyšších, i když nijak extrémních úrovních.

Očekávaný růst v následujících pěti letech je u materiálů dlouhodobě nejstabilnější ze všech sektorů. Podle Thomson Reuters se totiž minimálně od roku 1995 pohybuje kolem 12 – 13 % (k jedničkovému PEG tedy „patří“ PE kolem 13). Dlouhodobá očekávání růstu trochu rozviklala jen poslední krize, ale ve srovnání s ostatními sektory opět jen minimálně. Krátkodobější očekávání jsou ale naopak přeborníkem ve volatilitě, nyní se pohybují na úrovni oněch očekávání dlouhodobějších.

Řada jednotlivých subsektorů v tomto sektoru je charakterizována intenzivní konkurencí a nadbytečnými kapacitami. S ohledem na celkovou valuaci přitom těžko hovořit o tom, že by tu ležela hodnota jako na talíři. S tím, jak se posunujeme do další fáze globálního ekonomického cyklu, to ale můžeme říci asi o naprosté většině odvětví – zadarmo (bez práce) už nic nedostaneme. Co by mělo být poměrně zajímavou sázkou je ale vyčkání na dobu, kdy (pokud) jejich PE opět klesne na úroveň dlouhodobého růstu (PEG se tedy dostane na hodnotu 1).

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.  


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.