Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak dlouho budeme čekat, než se dočkáme evropského Google?

Jak dlouho budeme čekat, než se dočkáme evropského Google?

20.06.2014 12:55
Autor: Pavel Petr, Patria Online

S blížícím se koncem prvního technologického týdne v Londýně je jasné, že se diskuze vedla hlavně o tom, jak evropské technologické inkubátory a huby mohou konkurovat Silicon Valley. Navzdory všemu totiž region ještě nedal vzniknout technologickému gigantu typu Google, Twitter nebo Facebook.

Proč? To je otázka, kterou si klade řada lidí. Jedním z nich je i britský tajemník pro obchod Vince Cable. „Jsme kreativní země s brilantními start-upy. Tak proč nerostou?“ řekl.

Přestože v Evropě stále neexistuje technologická společnost velikosti Google – v hodnotě okolo 370 mld. USD, je zde ohromné množství start-upů s miliardovou hodnotou. Jejich úspěšné příběhy jsou známy na start-up scéně jako „jednorožci“ – a Evropa je podle investiční banky GP Bullhound v jejich vytváření schopnější, než se možná mnozí domnívají.

Ukazuje to také bankou nedávno zveřejněný report, který odhalil, že Evropa dala od ledna 2000 do dubna 2014 vzniknout 30 firmám s hodnotou vyšší než 1 mld. USD. To je zhruba srovnatelný počet, jaký v letech 2003 až 2013 "vyprodukovaly" Spojené státy. Přesto zde existuje významný rozdíl. A tím je celková průměrná hodnota evropských a amerických společností. Zatímco ty evropské v průměru dosahují valuace 3 mld. USD, střední hodnota amerických kolegyň dosahuje zhruba 39 mld. USD.

Otázka pak intuitivně zní - proč se evropské firmy nemohou posunout od valuace okolo 1 mld. USD na desetimiliardové úrovně toliko běžné v USA?

Má to hodně, co dělat s dostupností financování. „Máme vyvinutou síť obchodních andělů, přesto není tak velká a sofistikovaná jako ta americká. Navíc je velmi těžké získat kapitál z banky. Financování expanze v Británii je tak ve výsledku docela komplikované, přesto se to snažíme překonat,“ řekl Cable.

„Tento problém, ale není jen britský, je celoevropský,“ uvádí Pawel Chudzinski, spoluzakladatel Point Nice Capital, což je berlínská venture firma. „Evropa je zkrátka podfinancovaná v oblasti technologií. Na každé úrovni prostě není dostatek peněz,“ dodal.

Evropskému financování technologií hodně uškodila dot-com bublina a s ní spojený propad. Evropští investoři tak na technologický sektor pořád hledí s velkým despektem. Evropské start-upy jsou podle šéfa Google start-up hubu v Londýně pět až desetkrát méně kapitálově vybavené, než ty americké.

Financování v první fázi start-upu není takový problém. Problém je spíše v období mezi prvotním financováním „rodiny, přátel a hlupáků“ a pozdějšími investicemi. Výsledkem toho je, že si britské nadějné společnosti musí chodit pro další kapitál na západní pobřeží USA. Například YPlan získal investice 12 mil. USD od venture společnosti Catalyst Partners. Ale časy se mění, a i britští investoři jsou připraveni investovat do evropských firem ve více kolech jejich rozvoje. Dosud se řada firem stávala obětí fúzí nebo akvizic ze stran větších firem, přičemž významnější přínos pro ekonomiku by měl postupný rozvoj a růst firmy.

Další problém je spíše kulturního rázu. V evropské DNA nekoluje silná tradice sebeprezentace. Britská nesmělost je to, co může dělit řadu firem od miliard britských liber.

Časy se naštěstí mění. Velká různorodost start-upů je fantastická a mnoho lidí, kteří imigrovali do Evropy, začalo svoje vlastní podnikání. Podle pozorovatelů  tak zůstává pouze otázkou času, kdy a kde se zrodí evropský Google.

Zdroj: CNBC


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů