Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Čínský zlý sen

Project Syndicate: Čínský zlý sen

13.08.2014 14:30

Od svého loňského prvního projevu ve funkci čínského prezidenta prosazuje Si Ťin-pching takzvaný „čínský sen“ národního oživení a individuálního sebezdokonalení. Nutnost řešit bezprecedentní úroveň dluhu, který Čína v posledních letech nahromadila, je však zkouškou Siova odhodlání – a jeho vláda tápe.

Nejistá schopnost – či ochota – čínské vlády udržet na uzdě dluh je patrná z jejího protichůdného odhodlání zavést významné strukturální reformy a současně udržet roční růst HDP ve výši 7,5%. Vzhledem k tomu, že Čína vděčí za svůj nedávný růst z velké části dluhově financovaným investicím – často do projektů, jako jsou infrastruktura a bydlení, které měly podpořit čínský sen –, jakákoliv snaha získat růst úvěrů pod kontrolu pravděpodobně vyvolá tvrdé přistání. Tato vyhlídka už dnes podněcuje úřady k odkládání klíčových reforem.

Jistě, čínský poměr dluhu k HDP, který tento měsíc dosáhl 250%, zůstává podstatně nižší než ve většině rozvinutých ekonomik. Problém je v tom, že čínské portfolio soukromých úvěrů by bylo za normálních okolností spojováno s HDP na obyvatele ve výši kolem 25 000 dolarů – což je téměř čtyřnásobek současné úrovně v zemi.

Existují silné paralely mezi současnou svízelnou situací Číny a investičním boomem, který v 80. letech zažívalo Japonsko. Stejně jako dnes Čína mělo také Japonsko vysokou míru osobních úspor, která investorům umožnila silně se spoléhat na tradiční bankovní půjčky financované z domácích zdrojů. Hluboké finanční vazby mezi sektory navíc zesílily potenciální dopad finančního rizika. A vnější pozice Japonska byla silná, stejně jako je dnešní postavení Číny.

Další podobností je nahromadění dluhu uvnitř firemního sektoru. Firemní pákový efekt v Číně se zvýšil ze 2,4násobku kmenového kapitálu v roce 2007 na loňský 3,5násobek – což je výrazně nad úrovní Spojených států a Evropy. Téměř polovina tohoto dluhu se stane do roka splatnou, přestože se jeho velká část využívá k financování mnohaletých infrastrukturálních projektů.

Situaci dále zhoršuje fakt, že velká část nových úvěrů vznikla v sektoru stínového bankovnictví s vysokými úrokovými sazbami, takže schopnost vypůjčovatelů splácet se stává přetíženou. Každá pátá korporace nese na svých bedrech zátěž dluhu přesahujícího osminásobek kmenového kapitálu a vydělává méně než dvojnásobek splátky úroků, což značně oslabuje odolnost těchto firem vůči růstovým šokům.

Čínská situace je jistě extrémnější než japonská. Japonské investice dosahovaly na vrcholu 33% HDP, oproti 47% v Číně. To je značný rozdíl, zvláště když uvážíme, že čínský HDP na obyvatele činí pouhých 19% maximální hodnoty v Japonsku, zatímco její dluh již dosáhl 60% japonského. Akumulace dluhu v Číně – 71 procentních bodů HDP za posledních pět let – je navíc mnohem prudší než v Japonsku, kde úroveň dluhu vzrostla za pětileté období před krachem pouze o 16 procentních bodů.

Je to další důvod věřit, že z japonské zkušenosti lze získat důležitý obrázek o rizicích, jimž Čína čelí. Po prasknutí japonské bubliny se roční růst HDP, který ve čtyřech předchozích letech dosahoval průměrné hodnoty 5,8%, propadl na 0,9% v následujícím čtyřletém období. A protože v účetních bilancích bank hnisaly špatné dluhy, růst se rozplynul a nastoupila deflace. Soukromý dluh jako podíl HDP se sice stabilizoval, ale veřejný dluh se během pěti let po krachu zvýšil o 50%.

Kolaps čínské úvěrové bubliny by pravděpodobně způsobil pokles ročního růstu HDP v průměru na 1-2% během následujících čtyř let, a to za předpokladu dvouprocentního ročního poklesu kapitálových výdajů a stále úctyhodného tempa růstu spotřeby ve výši 3-5%. Konsolidovaný dluh veřejného sektoru by se zvýšil na 100% HDP.

Toto je relativně mírná predikce. Bez automatických stabilizátorů nebo silného rámce finanční stability podpořeného pojištěním vkladů bude řešení koncových rizik spojených s potenciálně destabilizujícími finančními reformami, které vláda prosazuje, samo o sobě obtížné; úvěrový šok by mohl mít katastrofální důsledky.

Spouštěcí mechanismus kolapsu čínského dluhu lze spatřovat v masivní bublině na tamním trhu nemovitostí. Podle investiční banky UBS (15,92 CHF, 1,53%) nabídka nového městského bydlení dalece překročila marginální poptávku danou růstem městské populace. Téměř polovina tohoto formálního zvýšení navíc ve skutečnosti není žádným zvýšením, nýbrž pouhým započítáním pracovníků z venkova, kteří ve městech žijí a pracují už nějakou dobu.

Dopad prudkého poklesu cen nemovitostí by byl dalekosáhlý. Ručení nemovitostmi koneckonců představuje základ čínské finanční soustavy, přičemž přímá a nepřímá expozice bank vůči nemovitostem se podle odhadů pohybuje od 66% do 89% HDP.

Situaci dále komplikuje, že vláda postrádá možnosti, jak stabilizovat realitní trhy. Stěžejní součástí problému je přitom fakt, že čínská reakce na cyklickou slabost vždy zahrnuje další výstavbu domů.

Absence automatických stabilizátorů v Číně zřetelně odhaluje napětí mezi reformními cíli a imperativy růstu. Jediným způsobem, jak může vláda krátkodobě podpořit růst, je prosazovat další dluhově tažený stimul, jak to učinila začátkem letošního roku. To však zároveň způsobí, že se čínská dluhová zátěž bude dál zvyšovat, přičemž špatné dluhy budou stále více vytěsňovat dobré úvěry.

Budou-li čínští představitelé i nadále upřednostňovat růst tažený dluhem před reformou, nevyhnutelné zpomalení se tím bude pouze oddalovat a možná i protahovat. Ze Siova čínského snu by se pak stala pomíjivější vyhlídka.

Gene Frieda je globálním stratégem společnosti Moore Europe Capital Management.

Copyright: Project Syndicate, 2014.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Mýtus onshoringu
28.07.2014 15:45
Desetiletí předcházející finanční krizi z roku 2008 se neslo ve znamen...
Project Syndicate: Po dolaru
04.08.2014 16:30
Je symbolické, že nedávný summit BRICS v brazilské Fortaleze se uskute...
Project Syndicate: Africký sen
07.08.2014 12:41
Sen o tom, že jednadvacáté století bude „africkým stoletím“, je silný ...

Váš názor
  • Čína už moc
    13.08.2014 14:57

    vyrostla a tak je třeba naházet na ni nějakou špínu jako varování před tím, než padne rozhodnutí taky ji dát po hlavě. Jako s Ruskem.
    zzz
    • Re: Čína už moc
      13.08.2014 15:30

      Není třeba. Obr na hliněných nohou se sám neunese a zhroutí se.... Ještě mají štěstí, že naprostá většina obyvatelstva je pořád na bídu zvyklá a případná krize obyvatelstvo moc nezničí. Každý drobný číňan má v záloze ještě dolary. Americké dolary :-)
      Jesse
      •  
        13.08.2014 18:12

        ......ale no tak Jesse, zrovna od Tebe bych očekávala alespoň malinkatou velkorysost k "obrům" :-). Drobný Číňan má skutečně dolary. Ale pouze pod polštářem a pouze drobné. Ten "nedrobný" Číňan opravdu již dolary nepotřebuje. Má "jůůůůany".-)). A za ty již dnes nakupuje V Londýně, Paříži, NY nemovitosti. V Italii, Řecku, Německu firmy. V Africe nakupuje pozemky. A stále nemá dost. Ten apetit je stejně nebezpečný, jako sílící tryskající CNY, které postupně pronikne i mezi Tvé investiční bankovky :-).
        AMN
        • Amn
          13.08.2014 18:16

          Vybírám EGO, kupuji FSM. https://www.youtube.com/watch?v=RYoVp8mV_8E
          Velkamedvědice
          • Re: Amn
            14.08.2014 17:17

            tak prý cesta k 1305 je otevřena .............https://www.patria.cz/zpravodajstvi/2703192/par-minut-pote-videokomentar-na-zlato.html............co Ty na to :-)))
            AMN
          • Re: Amn
            13.08.2014 18:29

            Ty jsi rychlý jako vítr. Opět jsem prodala brzy. Soustředím se poslední dny na alfu.....a "studuji" kytičky na podzimní rallye. Momentálně se všechny mé priority, vlní v rytmu DOGY :-)).
            AMN
            • Ćau
              13.08.2014 18:47

              jak se máš o)) asi ok, že jo, znám dobře Lumču...kytaristu, kdyby jsi chtěla podpis napiš o))) Pa a hezký zbytek léta
              el mrcoch
              • Re: Ćau Chorche,
                13.08.2014 19:14

                stýská se mně po Tvém ochranářském brnění :-)). Podpisy nesbírám . Podpisy rozdávám já :-) Ale zauvažuji, zda by se mně nehodil/i na party jako dekorace - jsou úžasní. Nebýt medvídka vůbec bych se o nich nedozvěděla. Lumču pozdravuj. Zbytek léta nebudu mít hezký, ale excelentní. Na to se polehni.
                AMN
                • Řekl
                  13.08.2014 19:23

                  bych, že si lehce poradíš i beze mě o))) Měj se a pozdrav vyřídím...
                  el mrcoch
              • Re: Ćau
                13.08.2014 18:51

                Tvůj podpis nebo toho kytaristu?
                Velkamedvědice
            •  
              13.08.2014 18:34

              V alfe už jednu hohu mám. Doga jo o)) https://www.youtube.com/watch?v=QhpA9o-4i2w
              Velkamedvědice
      •  
        13.08.2014 16:06

        Kde jste na tohle přišel ? Významná část obyvatel Číny stále žije v některých oblastech způsobem, jak před 50-100lety, možná déle. Těm je nějaká hypotetická krize úplně šumák. Pěstují hlavně zemědělské plodiny a žijí si svými skromnými životy civilizací netknutého venkova. Další významná část obyvatel žije koncentrovaná ve velkoměstských aglomeracích, jejichž velikost je na naše poměry ohromující a jejichž modernost by jim velká část Evropy mohla jen závidět. Za ty údajně hliněné nohy by snad šlo považovat jedině zapákovaní a přeúvěrovanost části ekonomiky, což je řešitelný problém. Záleží, jak si s tím centrální plánování poradí.
        Peté13
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university