Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nesnesitelná lehkost konzumu

Nesnesitelná lehkost konzumu

08.09.2014 16:45

Oddejme se na chvíli snění: Jak by se změnila vaše spotřeba, kdyby se vaše příjmy zdvojnásobily? Nemám na mysli jednorázovou oslavu někde v Karibiku, ale systematickou změnu nákupů a spotřeby – čeho by jste kupovali více, čeho méně, co kvalitnějšího? Kolegové z Goldman Sachs si už před nějakým časem udělali tu práci a vytvořili jakousi spotřebitelskou křivku současnosti a budoucnosti. Ta ukazuje, jak se s rostoucími příjmy mění centrum naší spotřeby.

Situace byla podle GS v roce 2012 taková, že země s příjmy na hlavu pod 10 000 dolary s ve změně spotřeby zaměřovaly zejména na zlepšení stravování (např. přesun k masu) a lepší „energetický“ životní standard. Nad touto hranicí už se pozornost spotřebitele přesouvá k vybavení domácnosti a automobilům (Rusko, Turecko, Chile, apod.). Nad 20 000, či 25 000 dolary příjmů už nás zajímají méně zbytné spotřebiče (pračky máme, potřebujeme myčky) a luxusnější auta (v této fázi bychom měli být například my, či Portugalsko). S dalším růstem příjmů už se přesouváme spíše ke službám, příkladem jsou různé produkty pojišťoven, či cestování – u těch nejbohatších zejména to v zahraniční.

js

V druhém obrázku je projekce pro rok 2030. Podle ní si tou dobou budeme my v ČR spolu s Korejci, Rusy, či třeba Portugalci užívat nejvyšších vrcholů tohoto spotřebitelského žebříčku. Čína a Brazílie na tom budou v roce 2030 podobně jako nyní my. Země jako Kongo si podle GS spotřebitelsky moc nepomohou.

Úvaha i obrázky jsou hezké, ale mají jednu velkou vadu, či přesněji řečeno nedodělanost. EU a USA dnes generují téměř 40 % světového produktu. Podíl všech vyspělých ekonomik bude pravděpodobně viditelně klesat, ale v roce 2030 bude ve světové ekonomice stále rozhodující silou. A tato síla bude muset spotřebitelsky řádit na něčem, co se nám do grafu 2030 končícím 50 000 dolary příjmů nevešlo. Ono není divu – přijít na to, jak bychom mohli svou spotřebu ještě nakopnout, není tak jednoduché – snažil jsem se to nepřímo dokumentovat v úvodu položenou otázkou.

Můj odhad je takový, že bude dál pokračovat klíčový trend, který je patrný z obrázků. Tedy trend směrem od tvrdého (železo, potraviny, auta) směrem k měkkému (služby, cestování). Demografický vývoj implikuje, že tu bude mnohem více zdravotní péče v širokém slova smyslu. Nedivil bych se, kdyby se výrazně zvedl podíl toho, čemu se dnes trochu paradoxně (z hlediska historie) říkáme alternativní medicína – typickým příkladem je akupunktura, či byliny. Poroste také cena volného času a bude se stále více smazávat hranice mezi našimi aktivitami, které vstupují do „produktu“ a které tam nevstupují. Tématickým příkladem jsou ekonomické blogy, poskytování informací a rad zadarmo, apod. Jde o takovou stínovou ekonomiku 2.0.

Měknout bude i doposud tvrdé. Současným příkladem jsou produkty firem jako Apple, či Under Armour. Stále větší část jejich přidané hodnoty tvoří výjimečnost, či zdání výjimečnosti. V podstatě ten samý argument říká, že stále větší váhu bude mít v našem spotřebním koši luxus. Ale zde narážíme na citlivou marketingovou otázku – luxus pro masy je protimluvem. Dokonalý metrospotřebitel budoucnosti pak bude jistě muset mít svého osobního stylistu, protože jakákoliv chyba na straně jeho, či její imidž bude trestána opovržením. A o to se bude hrát stále více – kdo si správně nastaveným a vystaveným konzumem vydobude uznání a kdo ne. Tuto hru pak lze skutečně hrát do nekonečna a takto pojaté „potřeby“ jsou skutečně neomezené. Ekonomika a neustálý růst jsou zachráněny.

Pokud vám naznačený scénář připadá absurdní, pak vězte, že křivku v grafech půjde směrem na severovýchod natahovat skutečně jen vymýšlením dalších a dalších pseudopotřeb. Je absurdní z toho vinit kapitalismus, či dokonce demokracii. Ty jsou jen vozítkem, které nás (na rozdíl od jiných systémů poměrně efektivně) doveze tam, kam ho nasměrujeme. To řidič se musí vypořádat s nesnesitelnou lehkostí konzumu. Co se stane, pokud tak neučiní?

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Pohádka Tisíce a jedné noci - Alibaba odstartovala útok na pozici největšího IPO historie...
08.09.2014 11:06
Je to tady. Největší a nejočekávanější IPO letošního roku klepe na dve...
Libře by nepomohl ani William Wallace
08.09.2014 11:33
Boj o nezávislost Skotska, který již v 13. století odstartoval slavný ...
15 výroků „věštce z Omahy“ o investování
08.09.2014 14:45
Warrenu Buffettovi bylo v sobotu 84 let. A i v tomto věku se miliardář...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university