Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pohled na Erste Bank a Raiffeisen Bank

Pohled na Erste Bank a Raiffeisen Bank

12.11.2000 11:00

Erste patří mezi ty populárnější tituly na domácím trhu a nepochybuji o tom, že řada investorů má o ní mnohem větší přehled než já. Protože se ale nyní na tuto banku dívám trochu detailněji, dovolím si zde poukázat na některé aspekty, které mohou stát mimo střední proud diskusí o ní. Erste dovedla během posledních pěti let investory potrápit, to samé ale platí o její kolegyni Raiffeisen Bank, či Commerzbank s DB. Platí to i o letošním roce, kdy si relativně dobře z této čtyřky vede pouze Commerzbank (do té doby největší propadák):

bch1

Zdroj: FT

V této sérii je klíčem našeho pohledu na firmy tok hotovosti. Důvod je jednoduchý – hotovost je králem, na trhu ale králem pozoruhodně ignorovaným. Používat tradiční výkaz cash flow u bank je ošemetné, některé položky jsou zavádějící, pokud je bereme v tradičním slova smyslu (např. pohyb pracovního kapitálu). Ale základ zůstává – provoz, CapEx, celkové investice, CF po investicích z kterého se mohou platit dividendy, atd. Pohled na CF Erste ukazuje hlavně obrovskou volatilitu jak na úrovni provozního toku hotovosti, tak na úrovni toku hotovosti po investicích. Banka byla v posledních pěti letech po investicích schopna vydělat více než 4 miliardy eur (2011), nebo také prodělat více než 4 miliardy eur (2009). Jinak se její CF na této úrovni pohybuje v řádech kladných stovek milionů eur:

bch2

Zdroj: FT

Firmy se obecně snaží vyhlazovat tok dividend, něco takového zde ale nevidíme ani zdaleka. Nejvyšší dividenda byla vyplacena v onom roce hojnosti 2011, hned rok poté ale klesla na 141 milionů eur, aby v roce 2013 opět vzrostla až na 299 milionů eur. Ještě jsem neviděl, že by někdo odhadoval hodnotu akcií banky na základě diskontovaného cash flow. Erste je dobrou demonstrací toho, proč tomu tak je. Určit nějaký rozumný standard volného toku hotovosti, či dokonce jeho projekce, je cvičením v marnosti. Neměli bychom si ale nalhávat, že pokud místo toho použijeme různé násobky (například u bank populární PBV), problému se vyhneme. Nevyhneme, pouze ho ukryjeme pod řadu implicitních předpokladů obsažených v použitém násobku. Je to takový přístup „co nevidím, netrápí mě“.

Podívejme se na to, jak moc jsou výsledky Erste standardem. Pro porovnání nám poslouží zmíněná Raiffeisen Bank. I zde nalezneme vysokou volatilitu – CF po CapEx jde od cca 7 miliard eur v roce 2011 k záporným 4 miliardám v letech 2012 a 2009. Jeden klíčový rozdíl tu ale vidíme: RB se velmi snaží o ono vyhlazování dividend, respektive o jejich růst (a zabránění poklesu). U firem, které čelí dlouhodobým problémům s tokem hotovosti, může jít o zdraví poškozující strategii předstírání něčeho, na co nemá. V opačném extrému je rozumné vyhlazování dividend reflexí dlouhodobého výhledu společnosti a toho, na co naopak skutečně má. Čemu je RB blíže nevím, ale pro zajímavost: Pokud u RB sečteme CF po CapEx v posledních pěti letech, jsme zhruba na jedné miliardě eur. Mezitím banka vyplatila asi 2 miliardy eur dividend. U Erste je tento poměr 3,7 miliard eur CF ku 1,4 miliardám eur dividend. Rozdíl v dividendové strategii je tedy veliký i pod povrchem. Výkaz CF u RB vypadá následovně:

bch3

Zdroj: FT

Jak je to s implikovanými růsty obou bank? Jak jsem řekl, pracovat zde s nějakým standardním volným cash flow je příliš odvážné, použijme tedy dividendy. Erste je podle dat z FT rizikovější než RB, její beta dosahuje obecně dost vysoké úrovně 1,85 (beta RB je na 1,45). Požadovaná návratnost Erste by se tak mohla pohybovat pod 12 %, u RB pod 10 %. Vezmeme-li za základ odhadu dividendu minulého roku, současná kapitalizace bank implikuje, že u EB by tato dividenda měla dlouhodobě růst asi o 9 % a u RB ročně klesat o 0,5 %!

Tento dost velký rozdíl v implikovaných očekáváních může souviset i s uvedenými čísly týkajícími se toho, jak moc banky pokrývaly své dividendy tokem hotovosti po investicích. Bez detailnějšího pohledu k tomu už více říci nelze a opět zdůrazňuji, že u bank je analýza CF přece jen něco jiného než u nefinančních firem. I přesto snad je podobné zamyšlení ku pomoci a ukazuje, že zatímco cenový vývoj RB a EB je často dost podobný, jde o dost rozdílná aktiva.


Čtěte více:

Výsledky O2 v 3Q14 vyznívají neutrálně (komentář analytika)
12.11.2014 8:12
Společnost O2 CR dnes před trhem zveřejnila výsledky za 3Q14. Firma ho...
Společnost ČEZ oznámila své výsledky za první tři kvartály 2014
12.11.2014 8:29
Za prvních devět měsíců tohoto roku (1Q až 3Q 2014) vykázala Skupina Č...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university