Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prudký propad očekávání týkající se evropských akcií

Prudký propad očekávání týkající se evropských akcií

01.12.2014 17:08

Nechci nosit moc dříví do lesa poukazováním na to, že eurozóna si v pokrizovém období vede znatelně hůře, než Spojené státy, ale také třeba Velká Británie. Důvod je prostý – vybrala si strategii, která spočívá na premise „nejdříve se musí hodně trpět, aby bylo lépe“. Někdy tomu tak skutečně je. Možná ale jen proto, že musíme hodně trpět na to, abychom jasně pochopili, že to nikam nevede. Možná také, že pointu vysvětluje rčení „bolesti se vyhnout nelze, utrpení ano“. Jinak řečeno, to první má svůj smysl, to druhé ne. Tímto směrem ale dnes v našich úvahách nepůjdeme.

Eurozóna se „chlubí“ vysokou nezaměstnaností, se svým produktem se stále nedostala nad úroveň roku 2007. Velká Británie zápasí „jen“ s pokořením hranice 105 % a USA hranice 110 % předkrizového HDP. Mohlo by se zdát, že takové rozdíly se promítnou do vývoje na akciových trzích. Pohled na valuace (ceny jsou v tomto smyslu zavádějící) ale ukazuje, že Evropa a USA na tom jsou relativně podobně – valuace jsou na úrovních, které můžeme považovat za udržitelné stropy z předkrizových let. Co trochu jiný pohled?

Graf ukazuje v agregátní podobě něco podobného tomu, co zde často používám na úrovni jednotlivých firem v sérii Zaostřeno na blue chips. Tedy očekávaný růst korporátních zisků, implikovaný současnými cenami na trhu. Pro jeho odhad musíme znát/odhadnout i požadovanou návratnost u akcií. Tvůrce grafu GS si toto cvičení zjednodušil tím, že používá konstantní rizikovou prémii. Vlastně nám tím tedy říká, jaký růst (v následujících 20 letech) čekali imaginární investoři, kteří od 1990 nezměnili svou averzi k riziku:

sfdsf

Zdroj: FT

Z obrázku je patrné, že v roce 2005 začal očekávaný reálný růst zisků testovat nulu, definitivně se pod ní dostal po roce 2010. V kritickém roce 2011/2012 klesl dokonce pod mínus 5 %, po krátkém opadnutí největšího pesimismu se nyní k této hodnotě opět blíží. Onen imaginární investor s neměnnou averzí k riziku (respektive rizikovou prémií) tak dnes od evropských akcií (firemních zisků) čeká méně než nic (tedy méně než nulu).

Zvídaný čtenář se nyní může ptát: Jak je možné, že očekávaný růst je tak nízko a valuace jsou zároveň poměrně dost vysoko? Nejsou vysoké valuace známkou toho, že investoři naopak čekají velmi mnoho? Valuace jsou dány skutečně dány očekávaným růstem a také požadovanou návratností (bezrizikovými výnosy a rizikovými prémiemi). Moje teze je taková, že v současných evropských valuacích je utlumený očekávaný růst zisků vyvážen nízkou požadovanou návratností – bezrizikové výnosy (vážený průměr) jsou extrémně nízko a nijak vysoko nejsou ani rizikové prémie.

GS ale tvrdí (při současných dost vysokých valuacích), že očekávaný růst je velmi nízko. To znamená, že jím používaná „standardní“ riziková prémie musí být ne jen hodně, ale hodně, hodně nízko. A pro demonstraci – pokud by zisky firem v následujících 20 letech klesaly reálně a průměrně o 5 % ročně, za těch dvacet let se sníží o cca 75 %! Ale nechci tu zkoumat zuby darovaného koně. Graf ukazuje prostě to, že do roku 2000 byla naše očekávání relativně stabilní, od té doby jsme stále většími pesimisty. Nebo realisty.

Ohledně zmíněné nízké (či hodně, hodně nízké) požadované návratnosti pak nezapomínejme na to, že od ní dostaneme přesně to, co hlásá (nejde o žádný oběd, ani svačinu, ani kousnutí zadarmo): Pokud klesne požadovaná návratnost, přinese to skokové (či relativně skokové) přenastavení cen směrem nahoru. To ale neznamená nic jiného, než že se budoucí návratnost „natlačila“ do onoho skoku a poté už budou zisky relativně nižší.

Například akcie vynášející stabilní dividendu ve výši 10 s požadovanou návratností 10 % má hodnotu a cenu 100 (10/10 %). Když požadovaná návratnost klesne na 5 %, hodnota a cena akcie na efektivním trhu vyskočí na 200 . Takže investoři během krátkého okamžiku realizují velké kapitálové zisky. Následující roky už ale dostanou jen oněch 5 % (ve formě dividendy – na akcii za 200 budou ročně dostávat dividendu ve výši 10 Kč). Ona „umírněná“ očekávání se tedy týkají nejen korporátních zisků, ale (možná hlavně) nízké budoucí návratnosti.




Čtěte více:

Akcie ČR - aktuální přehled doporučení
01.12.2014 15:05
Cena elektřiny v regionuNa chvíli to už vypadalo, že stagnující ceny s...
Rubl padá na nová minima, společně s ropou
01.12.2014 15:15
Ruský rubl dnes pokračuje v prudkém poklesu na nová rekordní minima. R...
Sankce udělaly ze smluv cáry papíru, Siem Offshore odepisuje 13 %
01.12.2014 15:49
Exxon Mobile Corp. (XOM) a OAO Rosněfť (ROSN) ukončily smlouvy na tři ...

Váš názor
  • Propad
    01.12.2014 17:31

    Evropských akcií.............tak to by nám mohl říct kam spadne česká burza,protože ta je v prdeli už před evropskými akciemi.......hahaha
    Mac
    •  
      01.12.2014 17:43

      To je zase článek hodný Patrie, škoda očí, cena akcií závislá na akcionářovi, čím nižší požadovaná návratnost = tím vyšší cena akcie, logické
      Pneumonia
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m