Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Velká restrukturalizace evropských dluhů nakonec přijde

Víkendář: Velká restrukturalizace evropských dluhů nakonec přijde

08.03.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Domnívám se, že historie hovoří jasně. Pokud má nějaká země tak vysoké dluhy jako Řecko a ohledně jejich splácení existuje tak vysoká nejistota jako u této země, ke splacení dluhů nedojde. A nezáleží na tom, jak moc se drží „správné“ ekonomické politiky. Řecko a eurozóna mají tedy dvě možnosti. Buď přikročí k rychlé restrukturalizaci, která bude maximálně spravedlivá ke všem, kteří jsou s celým problémem nějak spojeni, nebo bude Řecko ještě řadu let zápasit a problém bude vyřešen v závislosti na tom, kdo se v této zemi dostane k moci.

Zdá se mi, že vedení eurozóny se domnívá, že Syriza je velmi radikální a pokud se podaří ji zdiskreditovat, přijde nějaká lepší vláda. S tím nesouhlasím. Jestliže se problémy v Řecku budou dále hromadit, je dost dobře možné, že se k moci dostanou ještě radikálnější strany, které budou z problémů vinit jiné země a nejvíce Německo. Byl by to paradox, protože Angela Merkelová podle mého názoru nikdy nejednala z pozice síly, jak se jí často vytýká. Nikdo si jen nedovolil s ní nesouhlasit, a to je pravým důvodem, proč Německo setrvává v čele celého procesu vyjednávání.

Všichni chápou, že řecký problém není pouze o Řecku. Týká se Itálie, Portugalska, Španělska a možná i Francie. Spekuluje se o tom, zda i tyto země nebudou muset přikročit k restrukturalizaci. Ony už tak ale vlastně učinily. Stalo se tak ve chvíli, kdy Mario Draghi ujistil trhy, že ECB „udělá vše, co bude třeba“. V podstatě tak poskytl záruku splácení dluhů a následně nastal prudký pokles sazeb na dluhopisových trzích. O efektivní restrukturalizaci se jednalo proto, že okamžitě došlo k transferu bohatství směrem od ECB, či přesněji řečeno směrem od zemí, které zajišťují její důvěryhodnost. Jde hlavně o Německo a transfer proběhl směrem k zemím, jejichž důvěryhodnost je nižší. Draghiho slib nebyl ani zdaleka tím nejlepším krokem, protože se nevypořádal s klíčovým problémem nejistoty.

Restrukturalizace dluhů je většinou považována za důkaz neúspěchu a často má morální a nacionalistické konotace. Fakticky jde ale o finanční operaci, která má jasně definovaný cíl – má zlepšit celkové bohatství všech zúčastněných. Ti jednají o tom, jak toto bohatství rozdělit, ale samotné jednání by nemělo stát v cestě restrukturalizaci. Jak by měla optimální restrukturalizace vypadat?

Restrukturalizace dluhů se nesmí neustále odkládat. Toto odkládání je největší chybou v moderní historii finančních krizí. Náklady spojené s nadměrným zadlužením se totiž začnou ihned projevovat v celé společnosti a podkopávají její institucionální systém i ekonomické oživení. Čím delší krize je, tím větší jsou tyto náklady. Restrukturalizace pak musí řešit zejména problémy s likviditou. A namísto toho, aby snižovala hodnotu patřící věřitelům, cílem by měla být maximalizace hodnoty pro všechny zúčastněné.

Příkladem efektivní restrukturalizace je výměna dluhových nástrojů s pevně danými platbami za nástroje podobné akciím, které prováží platby s vývojem ekonomiky v zadlužené zemi. Jde například o dluhopisy provázané s růstem HDP. Ve většině případů jsou ale problémy s dluhem řešeny finanční represí či vyššími daněmi. Takže tíha celého procesu spočívá na střední třídě, což doléhá na spotřebu a zvyšuje příjmovou nerovnost. Restrukturalizace by také měla minimalizovat riziko vnějších šoků a hlavně nejistotu ohledně dalšího vývoje zadlužení.

U řady evropských zemí nyní panuje obrovská nejistota ohledně jejich schopnosti dluhy splácet. Tato nejistota přináší vysoké náklady, které se v čase zvyšují. Většina politiků ale tvrdohlavě odmítá možnost, že Evropa prostě půjde cestou řady předchozích krizí. To znamená, že po řadu let bude popírána insolvence, budou slibovány reformy, které by měly zvednout růst a pomoci splatit dluhy. Nakonec ale dojde k tomu, že ekonomická situace se zhorší natolik, že současné vlády nahradí politikové, kteří celý proces ukončí a restrukturalizaci už nebude možné nadále odkládat.

Monetární politika určuje, jak se tvoří bohatství, jak je ve společnosti rozděleno a jak je zachováno. Restrukturalizace dluhů je z hlediska alokace bohatství tím nejefektivnějším řešením a hlavně snižuje nejistotu spojenou s budoucím splácením dluhů a rostoucí dluhovou zátěží. Dá se provést více způsoby, v některých případech vyžaduje významné smazání dluhů. Předstírat, že se nic neděje, neřeší vůbec nic. Domnívám se, že největší překážku přežití EU představuje právě dluhová zátěž. Evropa kvůli ní nebude růst, reformy nebudou fungovat a nezaměstnanost neklesne. Vše bude trvat až do chvíle, kdy se s touto zátěží nevypořádá přímo.

Autorem je ekonom Michael Pettis.

Zdroj: Seekingalpha




Čtěte více:

Ve jménu Miltona Friedmana
04.03.2015 17:10
Minulý týden jsem se zde rozepisoval o tom, že „v Evropě je to nyní je...
Project Syndicate: Indické fiskální štěstí
05.03.2015 11:00
Vláda indického premiéra Nárendry Módího může mluvit o štěstí. Díky po...
Víkendář: V centru tří krizí
07.03.2015 8:00
V Bruselu bylo dosaženo dohody, která zajistí přechodné řešení problém...

Váš názor
  •  
    09.03.2015 8:35

    Dluhy Evropských států jsou velmi podivná historie. Německo, kterému se odpustilo nejvíce dluhů, dělá spravedlivého. Britanie, která vyhrála 1. i 2. Světovou válku nedávno splatila dluhy z těchto válek a Řecko své dluhy prostě nemůže splatit nikdy. Hlavně je to zodpovědnost věřiltele nikoli dlužníka, proč mu půjčovali. Jako úvěrové společnosti umí obrat nebohého dlužníka o všechno, jsem zvědav jestli lze toto aplikovat v mezinárodním měřítku. Tato forma okupace bez tanků je velmi zajímavá.
    L
  •  
    08.03.2015 15:43

    Myslím, že autor opomíjí jeden zásadní rozdíl mezi Řeckem a ostatními zeměmi jižní Evropy. Řecko se prolhalo do eurozóny a je nedůveryhodné i co se týče aktuálních statistik. Já osobně nevěřím, že řecká vláda vůbec ví výši svého HDP, svých dluhů, třeba jaké jsou výsledky státních podniků a institucí (nemocnic, škol). Třeba Portugalsku můžeme vyčítat ledacos ale nemáme obavu, že podvádí.
    Vlado
    •  
      09.03.2015 7:11

      Je úplně jedno, jestli lžou nebo nelžou. Výsledkem je pořád vysoká zadluženost a prakticky nereálné splacení závazků. Ekonomiky států jižní Evropy jsou schopny splácet už jen úroky. A k tomu nezaměstnanost 20% a výš... mrtvolný stav se blíží a přesto si tyto státy dál půjčují... Je pouze otázka, jak tomu infarktu budou politici říkat. Jestli restrukturalizace, nebo default, nebo bankrot... to už úplně šumák:-)
      Jesse
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m