Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měď: Cena kovu se propadá na úrovně nevídané od finanční krize

Měď: Cena kovu se propadá na úrovně nevídané od finanční krize

24.06.2015 17:01
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Přestože z dlouhodobého hlediska trhy vyhlížejí růst ceny červeného kovu, propadá se cena mědi v poslední době až na úrovně nevídané od finanční krize. Navzdory nadbytečné nabídce této komodity, nahoře v horách v jihoamerickém Peru uvedli čínští vlastníci do provozu jeden z největších měděných projektů, jaké kdy vznikly. Čínský státem podporovaný podnik Minmetals, jehož dceřiná společnost provozuje peruánský důl Las Bambas, převzala tento důl zhruba před rokem za téměř 6 miliard dolarů a odráží tak čínská očekávání ohledně pokračující vysoké spotřeby tohoto průmyslového kovu. A to i přesto, že se Peking snaží omezit závislost na zpracovatelském průmyslu a výstavbě. Byla to právě rychlost čínské industrializace v posledních 15 letech, která poháněla poptávku po červeném kovu ve velkém využívaném ve stavbách a rozvodech.

Čínská společnost nedávno podepsala dohodu o přepravě měděného koncentrátu z Las Bambas v Andách ve výšce 4 kilometrů železnicí po 725 kilometrů dlouhé trase až do jižních přístavů v Peru. I čínské investice tak odrážejí v těžebním průmyslu hojně rozšířený pohled, že nabídka mědi výrazně poklesne z důvodu uzavírek dolů anebo prodlev v rozjíždění nových projektů. Právě uzavírky a opotřebování dolů budou podle společnosti Wood Mackenzie mezi lety 2017 a 2021 příčinou ztráty přibližně 400000 až 900000 tun měděné produkce ročně.


Propad cen

V krátkodobém horizontu tyto předpovědi však vývoj ceny červeného průmyslového kovu nijak neovlivnily. Od roku 2012 spadly ceny mědi v reakci na dodávky, které převyšují poptávku o více než třetinu. Krátkodobě to s poptávkou po mědi příliš dobře nevypadá. Minulý měsíc se sice cena mědi vyšplhala nahoru až k 6500 dolarům za tunu, trend se však velmi rychle obrátil poté, co vypluly na povrch údaje o oslabující spotřebě ve druhém čtvrtletí, které obecně bývá silnějším obdobím v roce.

copper 5yr.png
Vývoj cen mědi na LME za posledních pět let.

Na London Metal Exchange spadly ceny pro měď s třítýdenním dodáním pod 5700 dolarů za tunu, což je blízko úrovním z dob finanční krize. Jedním z důvodů bylo i uvolňování finančních transakcí po letech využívání měděných dovozů jako formy zajištění pro bankovní úvěry domácími obchodníky, což vedlo k velmi dobře zásobenému trhu. Většina analytiků v letošním roce očekávala zpomalení růstu čínské poptávky po mědi z loňských 5,5 procenta na 4 procenta, ale i toto číslo zůstává terčem pochybností. Celkový růst poptávky je tak letos odhadován na 1 procento. Aby však tento růst skutečně letos dosáhl 4 procent, musela by být druhá polovina roku z pohledu poptávky skutečně silná.

copper supply and demand.png
Světová nabídka a poptávka po mědi.


Indikátor stavu globální ekonomiky? Aneb zase to Řecko...

I na měď dopadla rizika plynoucí ze situace kolem Řecko, která pravděpodobně dolehla na trh se základním kovem v posledních čtyřech nebo pěti týdnech a to hlavně z toho důvodu, že rozpory ohledně řešení řecké dluhové krize vyústily v podlomení důvěry v prognózy globálního růstu. Měď je přitom z pohledu mnoha mezinárodních investorů považována za bezkonkurenční měřítko stavu světového hospodářství vzhledem k širokému využití napříč zpracovatelským a těžkým průmyslem. Dohoda o řeckém dluhu by tak teoreticky mohla nastartovat růst cen mědi i základních kovů. K optimismu ohledně cen mědi by mohl přispět i pokles produkce měděného koncentrátu z důvodů odstávek dolů a povodní v Chile.

Pokud nedojde v brzké době k obnovení poptávky po červeném kovu, doufají v dlouhodobém horizontu těžaři mědi v záchranu v podobě zpomalení produkce. Deficit dodávek by se mohl začít objevovat koncem desetiletí, ve střednědobém horizontu však pravděpodobně poptávka nedostojí původním očekáváním.

Zdroj: FT, BBG


Čtěte více:

Americká ekonomika na začátku roku - revize k lepšímu, pokles zůstává
24.06.2015 14:39
Třetí zpráva o americkém HDP za první kvartál přináší vylepšení dat (n...
Google (DIP) představuje streamování hudby zdarma; reinkarnace Songzy je tu
24.06.2015 16:12
Google spoustí novou službu streamované hudby zdarma. Uživatelé si bud...
Project Syndicate: Nový začátek pro Řecko – a pro Evropu
24.06.2015 17:02
Řecko naléhavě potřebuje jasné uvažování. Do neschopnosti splácet dluh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data