Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kandidáti na nejlepší akcie pro rok 2016

Kandidáti na nejlepší akcie pro rok 2016

29.09.2015 17:45

Poměrně často se můžeme setkat s názorem, že pokud nějaká velká investiční banka doporučuje nějaké akcie ke koupi, je to proto, že se jich sama potřebuje zbavit. Já to považuji za příliš velký cynismus, i když je určitě namístě přemýšlet například o tom, proč jsou doporučení analytiků soustavně vychýlena směrem k „buy“. Podle mne jsou příčinou spíše behaviorální faktory a ne přímá snaha profitovat na tom, co je doporučováno a co ne. Moje konkrétní zkušenost je pak smíšená v tom smyslu, že když se dívám na fundament k nákupu doporučovaných akcií, někdy postoj bank chápu, někdy ne. Ale příčinou té druhé možnosti může být mé nedostatečné nastudování daného titulu.

Banka Morgan Stanley před několika týdny zveřejnila seznam těch nejlepších akcií pro rok 2016. Jeho tvorba prý začíná výběrem těch nejlepších firem podle toho, jak je hodnotí jednotliví analytici. A končí zasedáním „výboru pro výběr akcií“, který pro nás selektuje to nejlepší z nejlepšího. Vše by mělo probíhat na základě vlastních projekcí (ne konsenzů) a hodnocení rizika daného titulu. A také hodnocení toho, zda existuje nějaký katalyzátor, nebo lépe řečeno „spouštěč“, který by měl trh něčím přinutit, aby pochopil, že opomenul nějakou hodnotu. Akcie z loňského seznamu prý generovaly návratnost ve výši 9,4 % a tudíž si vedly o něco málo lépe než index S&P 500. Bez povědomí o relativní rizikovosti zmíněného portfolia akcií ale tato informace nemá moc velkou vypovídací hodnotu.

To nejlepší z nejlepšího

Letošní seznam od Morgan Stanley obsahuje následující patnáctku akcií: Ameriprise Financial, Apple, Bank of America, Comcast, Crown Castle International, Estee Lauder Companies, Hilton Worldwide Holdings, Ingersoll-Rand, LinkedIn, Magna International, Marathon Oil Corporation, McKesson Corporation, Oaktree Capital Group, Thermo Fisher Scientific a Visa. Některým akciím jsme se zde spolu už věnovali, některým dokonce nedávno (Visa). U jiných bych tak rád učinil – jak jsem naznačil v úvodu, nepatřím mezi cyniky, kteří se domnívají, že podobné seznamy jsou jen pastí pro naivní investory. Věřím, že určitou informační hodnotu mohou mít, i když ani zdaleka nefungují na 100 %.

Na konci srpna přišla banka s ještě jedním seznamem. Šlo o tituly, které podle ní byly neprávem stlačeny dolů letní korekcí akciových trhů. Jinak řečeno, korekce u nich prý vytvořila výjimečnou příležitost k nákupu – banka hovoří o očekávané návratnosti převyšující 25 % (cílová cena vs. cena na konci srpna). Na tomto seznamu se nalézá BankUnited, Liberty Media Group, Thermo Fisher Scientific, Bank of America, SBA Communications, Qualcomm, Avago Technologies, Apple, Delta Air Lines, Mobileye, Amazon.com, The Blackstone Group, Magna International.

Nyní se blíží začátek října a nabízí se otázka, zda jsme něco zameškali. Následující dva grafy shrnují vývoj cen akcií nefinančních titulů uvedených na druhém seznamu (dívat se na Apple a Amazon.com zřejmě moc hodnoty nepřidá). Z prvního je patrné, že TFS (akcii jsem se zde věnoval před několika týdny), SBA, ani Qualcomm zatím větší známky zmátožení se z předchozí korekce nejeví a LMC již řadu měsíců stagnuje. První dvě akcie mají hodně zajímavou tříletou návratnost, opak platí o Qualcommu:

a1

Zdroj: FT

Hezkou tříletou rally si prošla Magna a hlavně Avago. Obě akcie mají ale také daleko do maxim, kterých dosáhly v předchozích týdnech a měsících letošního roku:

a2

Zdroj: FT

Zdá se tedy, že minimálně co se týče druhého seznamu jsme zatím nic nepropásli. V následujících dílech Zaostřeno na blue chips bych se rád některým titulům věnoval. Pokud máte nějaké preference, napište je prosím v prostoru pro diskusi.


Čtěte více:

Ceny nemovitostí v USA pokračují v růstu
29.09.2015 15:29
Ceny nemovitostí ve Spojených státech zaznamenaly za červenec další rů...
Reynolds prodá Japan Tobacco značku Natural American za 5 mld. USD
29.09.2015 15:30
Americká tabáková společnost Reynolds American prodává práva na značku...

Váš názor
  • Qualcomm
    30.09.2015 10:14

    Dobrý den pane Soustružníku, z nabízených akcií by mě nejvíce zajímala Vaše analýza společnosti Qualcomm. Přiznám se, že se mně pokles této akcie v posledních měsících zdá nesmyslně velký (hodně je to asi taženo celkovou náladou na trzích). Na druhou stranu je to skvělá zpráva pro dlouhodobé akcionáře, protože Qualcomm nyní může velmi levně nakupovat vlastní akcie (a věřím, že to masivně dělá). Hodnoty EPS (a následně i cena akcie) v dalších letech tak můžou být o to vyšší. Děkuji.
    MS
  •  
    29.09.2015 18:06

    Dobrý den , jak se díváte na výhled pro rok 2016 na sektor biotechnologií a health v USA? Které americké blue chips preferujete pro rok 2016 a proč? Libor Stehno
    robil
    • bio a 2016
      30.09.2015 8:55

      Dobrý den, biotechnologické společnosti moc nesleduji, protože jim nerozumím. Co se týče druhé otázky, tak z mojí pozice bych si nedovolil akcie doporučovat, ale snažím se tu v této sérii ukázat, které akcie se mi (ne)líbí a proč. Žádné skryté tipy, které by se zde dříve či později neobjevily, nemám. Hodně štěstí při investování i mimo něj. JS
      JS
      • pan Soustružník
        30.09.2015 10:19

        Jste schopen či ochoten napsat, které z líbivých akcií držite? Děkuji.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data