Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dopadne Čína jako Sovětský svaz?

Dopadne Čína jako Sovětský svaz?

15.12.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Když Nikita Chruščov v roce 1959 navštívil Spojené státy, Sovětský svaz v té době procházel prudkým ekonomickým růstem. Ve Spojených státech to bylo považováno za obrovskou výzvu západnímu modelu a kapitalismu. Data ukazovala, že Sověti dokážou prudce zvyšovat ekonomickou aktivitu a například Newsweek varoval, že Sovětský svaz „může být na cestě k celosvětové dominanci“. Paul Krugman tvrdí, že tento vývoj byl odrazem rostoucí zaměstnanosti, úrovně vzdělání a masivních investic do reálného kapitálu. Následný kolaps Sovětského svazu byl pak dán neschopností zvyšovat „množství produkce na jednotku vstupu“. Jinak řečeno, klesající produktivita znamenala nevyhnutelné zpomalení růstu.

Je možné najít paralely mezi tehdejším vývojem v Sovětském svazu a dnešní Čínou? Čínský ekonomický model byl založen na nejlevnější výrobě na světě. Těžil z levné pracovní síly přicházející z venkova, příjmy z exportů pak recykloval obrovskými investicemi do reálného kapitálu. Nabídka levné pracovní síly ale slábne a to samé platí o využití zainvestovaných kapacit. Podobně jako u Sovětského svazu tak lze pozorovat dosažení určitého vrcholového bodu, za nímž už daný model přestává fungovat.

Čína reagovala na krizi roku 2009 stimulačním programem, který je dnes považován za chybu. Místní vlády totiž získaly úvěry a jimi financovaly investice do infrastruktury. Cílem bylo udržet vysoké tempo růstu celé ekonomiky. Jenže většina nových investic byla neproduktivní a šlo v podstatě o vyhozené peníze. Došlo také k obohacování místních politiků, což celkově podpořilo poptávku a spotřebu společenských elit, ale nakonec vedlo k tažení proti korupci.

Oslaben byl i bankovní sektor, protože žádná ekonomika na světě není schopna dlouhodobě ustát růst úvěrů o 30 % ročně bez toho, aby se zvyšoval objem špatných úvěrů. Čínské banky jsou navíc dost neochotné se ke špatným úvěrům hlásit, tudíž není přesně známo, jaký jejich objem skutečně je. V nejlepším případě tak vše skončí podkapitalizováním bank a malou efektivitou při alokaci kapitálu. V nejhorším případě dojde k naprosté ztrátě důvěry ve zkorumpovaný systém a k plošným prodejům čínských aktiv.

Současný čínský model je v krizi a je namístě se ptát, zda má tato země svůj vrchol za sebou podobně, jako ho v určitém bodě měl i Sovětský svaz. Čínu sužují nadměrné výrobní kapacity, není ale schopna je využít zvýšenými exporty, protože už není nejlevnějším producentem zboží na světě. Příčinou je zmíněná slábnoucí nabídka levné pracovní síly, ale i vývoj měnového kurzu. Ten je v podstatě navázán na dolar, proto prochází znatelným posilováním vůči jiným asijským měnám. A Peking se snaží o udržení stabilního kurzu k dolaru i proto, že sebou nese určitou prestiž a oslabení by bylo považováno za znak nedůvěry ve vládní ekonomickou politiku.

Autorem je Barry Norris ze společnosti Argonaut Capital.

Zdroj: BeyondBrics

 


Čtěte více:

Britská inflace nezklamala a vrátila se nad nulu
15.12.2015 10:38
Index cen spotřebitelů ve Velké Británii se v listopadu meziměsíčně ne...
Německý ZEW příjemně překvapil, optimistů přibývá
15.12.2015 11:09
Index německého institutu ZEW v prosinci roste a potvrzuje tak vzestup...
Osud železné rudy pevně v rukou největších těžařů
15.12.2015 12:42
Letošní propad cen železné rudy o 45 procent tvrdě dopadá na některé p...

Váš názor
  • Čína
    15.12.2015 21:27

    TO : dh Nevím o tom, že by majitelé soukromých čínských firem, třeba Huawei, Alibaba nebo Lenovo pracovali jako nějací komunisté . Myslím, že by pak neměli výsledky a ztratili by konkurenceschopnost.
    xiluodu
  •  
    15.12.2015 15:57

    Čína vyhoří jako Sověti a Rusko také ,soudruzi nechápou že košile je bližší než kabát ,že každý dělá ve svůj prospěch a že komunismus nefunguje ,rodina je důležitější a násilný systém na věky nevydrží !!
    dh
  • Nesmyslný názor !
    15.12.2015 15:29

    Pan autor přehlédl tu nejpodstatnější věc a to tu , že SSSR byl až do svého rozpadu 1991 socialistickou ekonomikou /jako Kuba nebo KLDR/. Neměl soukromé firmy, burzu, kapitál, akcie, .. vše co patří ke kapitalismu. Dnešní Čína to ale má. Pan autor také zapoměl na to, že každá země světa /dnes vyspělá/ si prošla oním obdobím prvotního kvantitativního rychlého růstu = založeného na budování fabrik na zelené louce, prudkého zvyšování těžby uhlí, výroby cementu, oceli, ...atd. atd. Poté se tempo růstu těchto ekonomik snížilo na třetinu a začaly růst díky spotřebě a službám pomaleji. Na začátku tohoto období se nyní Čína nalézá. Ano, má už dražší pracovní sílu a tak už nebude vyrábět ponožky, trika nebo košile, ale začíná se orientovat na : letadla, auta, počítače, turistiku, internet, .... U pana autora je osobní přání otcem myšlenky, možná také psal na nějakou politickou objednávku. I to je dnes běžné.
    xiluodu
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.