Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nedostatek pracovníků je stále větší brzdou české ekonomiky

Rozbřesk: Nedostatek pracovníků je stále větší brzdou české ekonomiky

09.02.2018 9:15
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Trendy na českém trhu práce se nemění, i když v úvodu roku nezaměstnanost vzrostla na 3,9 %. Zvyšování nezaměstnanosti na přelomu roku však není nic nového, jde jen o pravidelně opakující se jev spojený s koncem úvazků na dobu určitou v závěru roku. Hned v následujících měsících totiž nepochybně dojde díky náběhu sezónních prací k rychlému poklesu počtu nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti se začne rychle klesat ke třem procentům.

O tom, že situace na českém trhu práce je každým měsícem napjatější, svědčí i stále se rozšiřující nabídka volných pracovních míst. Aktuálně úřady práce registrují téměř 231 tisíc volných míst, což je mimochodem o 95 tisíc více než před rokem, zatímco nezaměstnaných je o 100 tisíc méně. Na jedno volné místo tak už připadá v průměru 1 a čtvrt uchazeče, zatímco loni to byly skoro tři. Skoro ve třetině okresů je tento poměr dokonce pod jedničkou.

Nejnovější data potvrzují, že tuzemské firmy čelí stále většímu nedostatku zaměstnanců a přitom nelze očekávat, že by se tato situace mohla v dohledné době nějak změnit. Programy podporující migraci například z Ukrajiny mohou akutní nedostatek jen částečně zmírnit, nicméně jej v žádném případě nevyřeší. Nedostatek pracovníků je tak už nyní brzdou pro rychlejší růst ekonomiky, neboť například vede k prodlužování finalizace zakázek v průmyslu a firmy samy jej považují za největší bariéru pro další expanzi.

Rostoucí napětí na trhu práce, respektive jeho následný dopad na vývoj mezd, neuniká pozornosti ani centrální banky. Ostatně už na listopadovém zasedání představila scénář rychlejšího růstu mezd pro případ, pokud by se situace ještě více vyhrotila. Po posledním jednání sice už ČNB prezentovala jiný scénář založený nikoliv na akceleraci mezd, ale na pomalejším posilování koruny, avšak i nadále vedle inflace a kurzu koruny bude vývoj na trhu práce nepochybně jedním z hlavních faktorů ovlivňujících rozhodování ČNB. 

CZK a dluhopisy

Po většinu včerejšího dne se koruna držela jen těsně nad 25,20 EUR/CZK, nicméně v průběhu večera podobně jako ostatní měny v regionu rychle ztrácela. Na zahraniční finanční trhy se opět vrátila nervozita a další vlna výprodejů v Americe, která koruně příliš nesvědčí. Režii kurzu tak převzaly události v zahraničí, zatímco těch domácích zůstává jen poskrovnu. Vlastně další podstatnější přijde na řadu až ve středu, kdy se dozvíme, jaká dopadla lednová inflace. 

Zahraniční forex

Kurz eurodolaru se během včerejšího obchodování příliš neměnil a zůstává tak přikován poblíž 1,22 EUR/USD. O půlnoci washingtonského času vypršelo americké vládě rozpočtové provizorium, na jehož prodloužení se Kongres stále nedohodl. Ačkoli byla tedy vláda nucena vyhlásit tzv. shutdown, dohoda o navýšení limitů státního dluhu by mohla být údajně na světě ještě před začátkem pracovního dne. 

Ač se mohlo zdát, že americké akciové trhy se již vzpamatovaly z masivního výprodeje z počátku týdne, včerejšek ukázal opak. Hlavní akciové indexy opět ztrácely a podobně jako s koncem minulého týdne se na trhy vkrádá nejistota. Ta by mohla v kombinaci s politickou nejistotou ohledně prodloužení financování vlády, negativně ovlivnit posilující tendence dolaru. 

Ropa

Cena ropy Brent klesá již šestý den v řadě, přičemž dnešní obchodování startuje pod 65 USD/barel. Pozornost trhů se po čase opět zaměřila na Írán, tentokrát ovšem s ohledem na jeho plány zvýšit produkci o 700 tis. barelů v následujících třech až čtyřech letech. Již tento rok navíc spustí nové projekty s kombinovanou produkcí téměř 430 tis. barelů Angola a Nigérie, další dva členové OPEC. Pro kartel, který se zatím chlubí vysokou mírou disciplíny v dodržování produkčních limitů, to bude zatěžkávací zkouška, zejména protože obě země lze řadit do kategorie “nestabilních”. Připomeňme, že Nigérie v současnosti svůj produkční limit (1,8 mil. barelů) lehce přesahuje, Angole (1,7 mil. barelů) se jej plnit daří. Plné využití nových kapacit by nicméně znamenalo významný nárůst těžby, který by jen stěží kompenzoval předpokládaný výpadek produkce jiného člena kartelu - Venezuely. 



Čtěte více:

Trh práce  v Česku: Firmám chybí stále více lidí
08.02.2018 9:32
Situace na trhu práce se nemění, i když v úvodu roku nezaměstnanost v...
Firem s výborným výhledem je na trhu mnoho, ale akcií ne
08.02.2018 18:21
Jelikož existuje slušná šance na investiční boom v globální ekonomice,...
Pražské burze dnes vládla Komerční banka po výsledcích a index PX udržela v zeleném
08.02.2018 17:29
Západoevropské trhy nastoupily do čtvrtečního obchodování poklesem, kt...
Twitter vykázal poprvé zisk. Pomohly příjmy z reklamy, počet uživatelů ale za cíli zaostává
08.02.2018 17:41
Provozovatel sociální sítě Twitter vykázal ve čtvrtém čtvrtletí loňské...
Summary: Pozitivní výsledky přinesla CVS, Total i Unicredit
08.02.2018 17:45
USA: CVS Health Corp (Investiční tipy) Americký poskytovatel lékáren...
Wall Street: Další rudá lázeň
08.02.2018 22:01
Dnešní obchodování i přes pozitivní start příliš růžově nedopadlo. Chv...

Váš názor
  • NEJSOU LIDI
    10.02.2018 16:26

    Heslo z komunismu.Jak vidět,tak jsem se tam vrátili a netrvalo to dlouho
    mc
  •  
    09.02.2018 14:39

    Dokud nebudou firmy ochotné pro své náboženství trvalého růstu sáhnout do zisků a výrazně navýšit mzdy, podobné články budeme číst i nadále. V situaci, kdy ceny bytů a nájmy rostou tempem 20% za rok, ceny zboží také citelně rostou,... Mzdy musí růst podobně (ne-li více, aby dohnaly ten náskok cen). Odvolávání se na možné budoucí poklesy a nutnost spořit je po tolika letech růstu čirý alibismus.
    jsa
  • firmám chybí levní zaměstnanci
    09.02.2018 10:19

    Největší brzdou růstu životní úrovně v České republice jsou nízké platy (v kombinaci s nevhodně nastaveným kurzem koruny). Lidí je na našem území akorát a není potřeba aby jich tu bylo víc. Polovina z nich může pracovat ve "výrobních a vývojových" podnicích a druhá polovina ve službách. Je nesmysl, že západním firmám "chybí lidi". Obecně po Evropě je plno lokalit, kde je velká nezaměstnanost a jsou tam volné výrobní kapacity = Ćesko musí velmi rychle zvedat platy na vyšší úroveň, jinak vytváří nebezpečnou nerovnováhu na trhu práce. V jednotné Evropě přece nemůže existovat stát, kde je průměrná mzda méně než polovina mzdy minimální (v jiných státech)!
    pmx
  •  
    09.02.2018 10:17

    pokud se za posledních 5 let přibylo celkem 50 tis. státních zaměstnanců, celkem ze státního rozpočtu se živí již téměř 1 mil zaměstnanců (tj. včetně samosprávy) a plánuje se přibrat dalších cca 10 tis., tak je to těžké.....téměř všichni pracujeme, ale růst cca 3%, to ten kapitalismus tímhle způsobem soudruzi nikdy nevybudujou....čest práci!
    abc
    •  
      09.02.2018 10:45

      On zde také nikdo kapitalismus nebuduje. Protože v opačném případě bychom neviděli snahu o centrální řízení a plánovaní poloviny Evropy z Bruselu a systém založený na dotacích. Nebyli bychom ani svědky hromadného dovozu proletariátu z muslimských zemí ve smyslu učení Karla Marxe.
      ZYX
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.