Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump podepsal dekret o zavedení cel na ocel a hliník

Trump podepsal dekret o zavedení cel na ocel a hliník

09.03.2018 8:20, aktualizováno: 9.3. 8:29
Autor: ČTK

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek podepsal dekret o uvalení cel na dovoz oceli a hliníku, které vstoupí v platnost za 15 dní. Výjimku přiznává Kanadě a Mexiku, další státy prý mohou následovat. Cla na dovoz oceli budou stanovena ve výši 25 procent, na dovoz hliníku deseti procent. Kanada a Mexiko navzdory výjimce chtějí, aby Washington od celních poplatků ustoupil. Evropské ocelářské sdružení Eurofer považuje rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit cla na dovoz oceli a hliníku za kontraproduktivní.

Trump v Bílém domě prohlásil, že USA byly roky, ba desetiletí vystaveny nespravedlivým obchodním praktikám. "Je to útok na náš stát, ocel je ocel, když není ocel, není země," řekl prezident. "Zavedením cel na hliník a ocel chráním americkou národní bezpečnosti," prohlásil a dodal, že "ve spolupráci se spřátelenými státy musíme projevit pružnost".

"Budeme velmi féroví a velmi pružní, ale budeme chránit americké dělníky, jak jsem řekl během (předloňské volební) kampaně," komentoval Trump své rozhodnutí. Upozornil, že "má právo jít nahoru nebo dolů ve vztahu k jednotlivým zemím, právo zařadit nebo vyřadit jednotlivé státy". Při rozhodování o výjimkách bude hrát roli i úroveň vojenských vztahů.

"Mnoho zemí, které v obchodu a vojenských vztazích zacházejí s USA nejhůř, je označováno za naše spojence," stěžoval si prezident.

Obchodní vztahy s Mexikem a Kanadou budou předmětem jednání o Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA), které má začít počátkem dubna. Trump dnes potvrdil, že obě země budou z celního rozhodnutí vyjmuty. Výjimka ale může skončit, pokud jednání o osudu NAFTA selže.

Podle agentury AP mají být země, jichž se zavedení cel týká, pozvány na jednání s americkou vládou. Pokud budou řešit ohrožení, které jejich vývoz představuje pro americké výrobce, a pokud dojednají "alternativní cesty" urovnání problému, mohou být z uvalení cel vyjmuty. Trumpovo rozhodnutí může podle činitelů americké vlády projít "pružnými změnami".

Prezident při podpisu dekretu oznámil, že USA jednají o obchodních vztazích s Čínou. "Nevím ale, jestli z toho něco bude," upozornil.

Evropská unie už ve středu oznámila, že je připravena na nová cla reagovat. Podle komisařky EU pro obchod Cecilie Malmströmové není jasné, jakou hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států by mohla unie představovat. Eurokomisařka zpochybnila, že jsou Trumpovy plány v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO). EU tak může aktivovat opatření k ochraně vlastního trhu, varovala.

Malmströmová potvrdila, že protiopatření ze strany EU by zahrnovala cla na americké ocelářské a zemědělské produkty i na další výrobky, například bourbon, arašídové máslo či pomerančový džus. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dříve uvedl, že opatření by se dotkla rovněž motocyklů Harley-Davidson nebo džínsů Levi's.

Ostře už reagovaly také asijské státy.

Odkud zní kritika?

Kritické hlasy ve čtvrtek zazněly i z amerického Kongresu. Republikánský senátor Jeff Flake oznámil, že navrhne zákon, který cla na ocel a hliník zruší. Předseda senátního finančního výboru Orrin Hatch řekl, že bude s vládou spolupracovat, aby "zmírnil škody" způsobené Trumpovým rozhodnutím. Paul Ryan, republikánský šéf Sněmovny reprezentantů, v projevu v Atlantě prohlásil, že není přítelem široce zaváděných a "přemrštěných" cel.

Výzvu Trumpovi, aby znovu zvážil zavedení cel a zabránil nechtěným negativním následkům, poslalo už ve středu do Bílého domu víc než sto republikánských poslanců dolní komory Kongresu. Kritiku Bílého domu neskrýval ani vůdce senátní republikánské většiny Mitch McConnell, kterému vadí rozsah celních opatření, která Trump zavedl. "Členové Senátu včetně mne jsou znepokojeni rozsahem navrhovaných cel na ocel a hliník a jejich dopadem na americké občany a firmy," uvedl McConnell v prohlášení.

V USA prý kvůli clům hrozí propouštění

Evropské ocelářské sdružení Eurofer, k jehož členům patří firmy jako ArcelorMittal, ThyssenKrupp a Tata Steel Europe, varovalo, že krok poškodí ekonomiky Spojených států i EU. Ztráta exportu do Spojených států bude spojená s masivním a náhlým nárůstem dovozu na otevřený evropský trh. "Může znamenat konec desítek tisíc pracovních míst v evropském ocelářství a souvisejících sektorech," varoval ředitel organizace Axel Eggert. "Je ironií, že naše odhady ukazují ztráty pracovních míst také v USA," dodal.

 
 

Čtěte více:

Lodě, motorky, oblečení i whisky. EU zvažuje odvetná cla 25 procent, pokud Trump stejně zatíží dovoz oceli do Spojených států
06.03.2018 11:41
Evropská unie zvažuje odvetná cla 25 procent na dovoz široké škály zbo...
Trumpova cla rozdělují i jeho republikány. WTO varuje před recesí
06.03.2018 14:38
Generální ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Roberto Azevedo vy...
Rozbřesk: Dolar slábne v obavách z Trumpova protekcionismu
07.03.2018 9:16
Dnes jsou trhy v eurozóně znervózněné výsledky italských parlamentních...
ECB nechce natahovat QE, Trump tlumí strach z války. Eurodolar odpoledne klesá
08.03.2018 17:14
Hlavními tématy tohoto dne měly být ECB a americká cla, což se naplno ...

Váš názor
  •  
    11.03.2018 8:03

    Možná by bylo dobré uvést důvody, proč Trump cla vůči EU zavedl a podmínky, za jakých je zruší. A uvést další příklady zemí, se kterými se Trump už dohodl na rovných obchodních podmínkách. Pro správné investiční rozhodování je klasická neoliberální propaganda k ničemu, to si můžu přečíst idnes nebo jiné podobné "zpravodajské" servery. Na Patrii by se měly o obchodních vztazích psát objektivní a korektní a ucelené informace.
    MrBurnes
  •  
    09.03.2018 9:19

    Rád bych viděl u nás takového politika,který dodrží sliby voličům,tak jako Trump.Evropa se brání myšlence na uvalení cla na dovoz oceli ahliníku,aby neskončila jako Spojené státy americké v době krize ocelářství.Levné dovozy se mohou přesunout do Evropy z Asie a předvést tak stejnou situaci,která vznikla ve Spojených státech amerických.To znamená propouštění zaměstnanců v tomto průmyslovém odvětví.Země jako USA potřebují být soběstační v takto důležitém odvětví.Trump je prezident,který si to zřejmě uvědomuje. Nepamatuji amerického prezidenta,který jedná především ,podle mého názoru,v zájmu své země.
    svědomí
  •  
    09.03.2018 9:04

    Dobrý den, může mi někdo rozumný oponovat..?? Když zavedu ve své zemi clo na produkt, zvýším tím jeho cenu a taková firma, která z tohoto produktu vyrobí další produkt(y), musí být logicky vyšší prodejní cena (když neberu další fakt v podobě množství pěněz, který na toto zboží jsem ochotný/musím zainvestovat), protože si tam to clo započítám. Nevím přesně, jaký je poměr dovozu a vývozu z/do USA a do/z EU, mohu jen hádat. Ale z dlouhodobého hlediska, když vezmu mapu EU+ČÍNA(potažmo další asijské státy) Vs USA, tak mi vychází spíše fakt, když zboží bude o něco dražší, první vlnou bude tedy oslabení těchto původních produktů a hledání levnějších alternativ spotřebiteli. Jako druhá vlna bude na základě kvartálních výsledků, kde by se eventuálně již mohli po 2-3, zaznamenat menší odbyt jejich zboží, kde tedy do 1 roku nejspíš nastane spíše zastavení náborů zaměstnanců a do 2 let jeho propouštění. Tímto se více vyseparují vztahy mezi USA a jeho nejbližšími spojenci Vs. EU a Čína a jejich nejbližší spojenci. Jako skryté negativum zde beru také fakt potřebě po alternativách jako horší levnější produkty s tzv. méně kvalitní oceli apod. Takže tahle celá Trumpova šaškárna bude mít stejně negativní dopad na všechny. Také nerozumím tomu, jak některé zpracovatelské firmy mohou mít na akciích díky této fundamentální zprávě rostoucí akcie i o několik procent. Vždyť clo jako takové má přece vždy negativním dopad snad na všechny firmy, ať už zpracovatelské nebo težařské/hutní. Díky za komenty. Rob
    Rob
    •  
      09.03.2018 14:23

      ....nejde jen o ceny produktu, důležitá je zaměstnanost těch, kteří ho vyrábí. a ta byla dovozem levné oceli ohrožena. každý by měl pochopit, že trump je to, co o sobě deklaroval: americký prezident hájící především americké zájmy, vše ostatní je až na druhém místě.
      keris
  • America First
    09.03.2018 8:34

    Trump v tomto směru koná v souladu s tím, co sliboval před prezidentskými volbami v USA. "America First"
    ZYX
    • Re: America First
      09.03.2018 9:03

      Tak se raduj, pako https://ekonomika.idnes.cz/clo-ocel-hlinik-usa-cesko-eu-dfb-/ekonomika.aspx?c=A180307_194210_ekonomika_evam
      Hygge
      • Hygge
        09.03.2018 9:10

        Já jsem zde několikrát svůj recept na protiopatření psal. Zavést do praxe v souladu s politikou Evropské komise tzv. Dublin 4 a zatížit dovoz uprchlíků clem alespoň 25 % na kus.
        ZYX
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university