Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční fantasy jménem Spotify

Investiční fantasy jménem Spotify

04.04.2018 18:43

Akciovou událostí týdne možná bude vstup společnosti Spotify na veřejný trh. Finanční média si dnes všímají toho, jak dobře si akcie první den obchodování vedla (relativně k „referenční“ ceně). A hovoří se i o tom, že tento vstup může dláždit cestu k velkým změnám na Wall Street. Nejsem si ale jist, zda v obou případech nejde o fantasy příběhy.

Společnost Spotify nabízí hudbu od těžkých vah jako je Sony, EMI, Warner Music Group, či Universal. Jako správný hudebně technologický rebel neprovedla klasické IPO, při němž by prodala nové akcie a získala tím nový kapitál. Na trh uvedla akcie existující a její vedení to vysvětlovalo v podstatě tím, že chce akcie zlikvidnit. To jest, chce umožnit jejich současným držitelům (včetně zaměstnanců a managementu), aby mohli podíly ve společnosti rychle prodávat a nakupovat.

Firma se dokonce rozhodla, že k takovému kroku nepotřebuje žádnou investiční banku a právě z toho pramení úvahy o tom, že Wall Street možná v této oblasti čekají velké změny. Někteří analytici se pokusili o odhad jakési férové úpisové ceny, podle CNN se tyto nástřely pohybovaly mezi 160 – 220 dolary za akcii. Z tohoto pohledu tak mají akcie po prvním dni obchodování stále co dohánět – viz následující graf (všimněme si, že WSJ nemá problém s tím, hovořit o IPO):

0

Výše uvedeným se dostáváme k věci nejdůležitější – fundamentu společnosti. Jde o firmu, která již vyrostla, je schopná pokrýt své investice tím, co vydělá na provozu a dokonce začít něco vyplácet akcionářům? Nebo jde o typickou povídkovou, či dokonce fantasy akcii, u které se často musí hodně přivřít oči nad současnými výsledky, abychom nezbořili sny o zářné budoucnosti?

Čtenář, který IPO/neIPO sledoval, asi zjistil, že správně je možnost B. Provozní tok hotovosti skončil v roce 2016 na 111 milionech dolarům, v roce 2017 se zvýšil na 201 milionů dolarů (vše ale začíná na červených číslech čisté ziskovosti, do černých čísel posílají cash flow mimo jiné pohledávky). Firma pak hodně investuje – v roce 2016 asi 900 milionů dolarů, v roce minulém necelých 500 milionů dolarů. Provozem tak své investice nebyla schopna pokrýt ani náhodnou, nicméně nůžky se znatelně uzavírají. A to jak díky růstu provozního toku hotovosti, tak díky poklesu investic. Zasaďme si nyní tato čísla do jednoduchého valuačního rámce.

Po prvním dni obchodování se kapitalizace firmy dostala na 26,5 miliardy dolarů. Kdyby šlo o usazenou firmu, jejíž výsledky už rostou jen mírně, takovou kapitalizaci by ospravedlnil volný tok hotovosti (to, co firmě zbude po investicích) převyšující 1,6 miliardy dolarů ročně. Jak jsme viděli výše, (i) nyní je firma na této úrovni hluboko v záporu, ale (ii) její výsledky se znatelně lepší. A podle managementu by tomu tak mělo být i nadále: Tržby by letos měly růst až o 30 % a dosáhnout úrovně 6,5 miliard dolarů. Provozní ztráta by měla klesnout ze 460 milionů dolarů na 400 milionů dolarů (z toho 50 milionů dolarů spolklo uvedení na trh).

Na konci roku 2017 měla firma 71 milionů platících klientů, což je asi dvojnásobek klientské báze Apple Music. Na konci letošního roku by měla mít 96 milionů klientů (což zhruba odpovídá nárůstu tržeb, takže nějaké zvyšování tržeb na zákazníka se asi nečeká). Růst by tedy měl pokračovat, ale jak jsem naznačil výše, propast mezi současným stavem a stavem, kterého by měla firma podle současného nacenění na trhu dosáhnout, je hodně, hodně velká.

Jde typově o stejnou společnost, jakou je třeba Netflix či Tesla. Jestli tyto fantasy akcie a společnosti nakonec vysoká očekávání naplní, nevím. Můžeme jim držet palce, minimálně odvaha a podnikavost jejich majitelům a manažerům určitě nechybí. Když už ale do nich někdo chce investovat, neměl by na ně podle mne sázet větší než malou část svého portfolia. Pokud tedy nejde o gamblera s přístupem „všechno, nebo nic“.


Čtěte více:

Vstup Spotify na burzu - (R)evoluce hudebního průmyslu (komentář analytika)
03.04.2018 10:54
V úterý 3.4. se s otevřením New York Stock Exchange rozběhnou obchody ...
Týdenní výhled: Trumpův útok na Amazon a debutující Spotify. Z eurozóny data o inflaci
03.04.2018 13:22
Velkým zdrojem obav pro finanční trhy zůstává riziko obchodních válek....
První den Spotify na burze: Výlet až na 169 dolarů, pak pád. Přesto úspěch
04.04.2018 7:40
S akciemi největší světové služby pro streamování hudby Spotify se vče...
Ján Hladký: Spotify - hudba pro uši investorů (video)
04.04.2018 13:48
Švédská společnost na streamování hudby Spotify včera zažila svou prem...

Váš názor
  • Hmmm
    04.04.2018 22:27

    "Jde typově o stejnou společnost, jakou je třeba ... Tesla." To snad ani nepotřebuje komentář. Kolik fantasy společností posílá rakety do vesmíru, přestavuje celý energetický grid nebo vyrábí auto, které si předplatilo půl milionu lidí? Fantasy je spíš srovnávat Teslu s celkem bezvýznamným rádiem jako je Spotify.
    Dan
    • Re: Hmmm
      05.04.2018 11:46

      Zkusím Vám napsat, co o firmě Tesla a jejím podnikání vím. 1. Tesla neposílá žádné rakety do vesmíru, to není předmětem jejího podnikání, ani nevlastní podíl v jakékoli firmě, která by to dělala. 2. Tesla nepředstavuje žádný energetický grid. Je to výrobce solárních panelů a bateriových úložišť a jako takový má na trhu docela velkou konkurenci a tím pádem vyrábí tyto produkty s velmi nízkou marží. 3. Co se týká modelu 3, ten si nikdo nepředplatil. Vratný rezervační poplatek 1tis. USD na model 3 zaplatilo několik set tisíc lidí s vidinou auta, které mělo stát 35tis. USD a v USA navíc s možností uplatnit si 7,5tis. USD jako slevu z daně z příjmu. Nejlevnější varianta modelu 3 teď stojí 50tis. USD a základní verze s krátkým dojezdem je slibovaná až na konec roku. Navíc uplatnění slevy 7,5tis. USD bude výrazně omezeno poté, co Tesla vyrobí a prodá v USA své 200tis. auto, což bude v půli tohoto roku. Zkuste sám zvážit, jak se zachová spousta lidí, co si udělala rezervaci s nějakou představou, když se mezitím podmínky poměrně dost změnily v jejich neprospěch. Trochu napoví fakt, že od zveřejnění prvního počtu zaplacených rezervací na model 3 poté, co je firma začala nabírat, už nikdy toto číslo neaktualizovali a na posledním konferenčním hovoru k výsledkům za 2017 přímo odmítli říct, kolik jich vlastně je. Ke kompetenci firmy jako výrobce aut snad jen, že model 3 je v sériové výrobě od léta loňského roku, nějakých 8-9 měsíců. Za tu dobu bylo vyrobeno něco přes 10tis. aut, 2x byly odloženy milníky v tempu výroby a ani ten poslední odložený nebyl dodržen. Možná nakonec to rádio jménem Spotify je v dnešní podivné době lepším kandidátem na velkou valuaci, už proto, že jeho podnikání je kapitálově podstatně méně náročné a jednotkové náklady dalších prodaných subskripcí jsou v podstatě nulové.
      Radek
    • Re: Hmmm
      04.04.2018 22:43

      Ta "fantasy" podobnost spočívá v obrovské propasti mezi tím, kolik tyto firmy generují (či přesněji prodělávají) nyní a kolik by měly jednou vydělávat, aby ospravedlnily kapitalizaci. Ale v tom smyslu, o kterém hovoříte vy, bych Tesle samozřejmě hodně křivdil. Připadá mi ale, že jsem to popsal celkem jasně. Díky za komentář.
      JS
      •  
        05.04.2018 2:00

        Mně se srovnání Tesly a Spotify taky líbí. Přirovnal bych to klidně i k IPO Facebooku, který za nedlouho po úpisu skončil na třetině hodnoty a vyvolalo to vlnu žalob. Pokud Spotify nezmění současnou monetizaci reklamy a premium účtů, tak bude do půl roku na polovině současné hodnoty - možná i méně. Na Tesle se již mnoho zkušených lidí spálilo. Ta firma vaří z vody, nestíhá vyrábět, žere za živa sůj kapitál a daleko efektivnější konkurence profitující na výrobě z rozsahu ji podle mě dříve nebo později pošle pod drn... Investoři jsou ale slepí a vlastní akcie, které by byly drahé i za třetinu současné hodnoty. Platit za jednu akcii 350 USD je nesmysl. Ta akcie má reálnou cenu někde v pásmu 70-90 USD.
        Leord
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m