Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ropný cyklus se bude točit dál, trend je v rukou nových technologií

Ropný cyklus se bude točit dál, trend je v rukou nových technologií

22.06.2018 18:15

Tezí týkajících se dalšího vývoje na ropném trhu je habaděj. Jednu z těch tradičních rozpracovává ve své nové analýze Natixis, včetně důsledků, které by mohla mít na globální ekonomiku. Podívejme se na ní a poté na pár „strukturálních“ úvah.

Natixis hledí na dlouhodobý historický vývoj cen ropy jako na neustále se opakující cykly, jejichž hlavním tahounem je interakce mezi cenami ropy a investicemi do průzkumu a těžby. Tedy vlastně klasický komoditní cyklus, kdy nízké ceny komodity tlumí investice, postupně tak roste nedostatek, který ceny zvedá a s nimi posléze i investice. Ty se ale po čase projeví zase převisem nabídky nad poptávkou, což tlačí ceny dolů a vše se točí dál.

Následující graf s vývojem cen ropy Brent a investicemi do průzkumu a těžby podle Natixisu tuto tezi potvrzuje. A pokud dáme stranou komoditní horečku kolem roku 2008 a následnou zimnici, asi se shodneme, že ona interakce mezi cenami a investicemi není skutečně žádným detailem (procyklicky pak vedle investic působí zřejmě i vlny slábnoucí a sílící spolupráce mezi hlavními vývozci ropy):

0 

Natixis tvrdí, že tento cyklus se bude točit dál a to bude mít dva hlavní ekonomické důsledky. Za prvé, cyklus se bude promítat do fluktuací hospodářství zemí, které jsou významně závislé na dovozu ropy, a zrcadlově zemí, které jsou naopak významnými producenty. Mimo jiné to znamená, že když po období vysokých investic přijde doba nízkých cen ropy, budou trpět rozpočty zemí jako Saúdská Arábie, či Rusko.

Největší důraz bych ale kladl na to, že v posledních letech se Spojené státy díky břidlicové revoluci „odtrhly“ od Evropy. Zatímco starý kontinent reaguje na ropný cyklus stále tradičním způsobem, v americké ekonomice se polarity prohodily a vyšší ceny ropy jí nyní díky mohutnému energetickému sektoru prospívají. Za druhé pak Natixis poukazuje na to, že investicemi tažené fluktuace cen ropy budou (i nadále) komplikovat práci centrálním bankám, protože hýbou s nabídkovou inflací. Jinak řečeno, centrální banky budou mít i nadále práci s rozlišením poptávkových a nabídkových ropných šoků, které jsou často přechodného rázu a je chybou kvůli nim prudce šlapat na brzdy. Mimochodem, zkušenosti s tím má intenzivní třeba BoE.

Strukturální pohled

Vedle výše uvedeného čistě cyklického pohledu tu budou i tlaky strukturální. Pokud bychom brali za bernou minci očekávání Exxonu, tak ale na tomto poli k žádné velké revoluci nedojde. Viz následující graf, podle kterého by spotřeba ropy v dopravě jako celku měla dál utěšeně růst, to samé platí o průmyslu. Pokles by měl nastat jen u výroby elektřiny, ale to není rozhodující faktor:

0
Proti tomuto pohledu, za kterým možná u Exxonu trochu stojí „přání otcem myšlenky“, existují představy o energetické revoluci v dopravě tažené snahou omezit emise a celkově prospět životnímu prostředí. Já v této souvislosti vnímám zejména to, že slova jako elektromobil (či elektroletadla, elektronáklaďáky, či elektrolodě) jsou vlastně hodně zavádějící. Tím, že poukazují na elektřinu jako jakýsi přechodový můstek mezi primárním energetickým zdrojem a konečným užitím energie, maskují právě to, že ony primární zdroje se mohou dost lišit.

Měli bychom tak mít na paměti, že v zemích jako je Švédsko, Finsko, či Rakousko (viz následující graf), kde je vysoký podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny, má rozvoj elektromobility pevnou přírodně-ochrannou logiku. Jinde by ale nejednou jezdily spíše uhlomobily, či plynomobily s jádromobily (například Čína, která se snaží být v čele rozvoje elektromobility). A zde už argumenty tak přesvědčivé nejsou (konkrétní modelování je mimo jiné hodně citlivé na dojezdech a degradaci baterií). Jinak řečeno, je velký rozdíl, když se po ulicích prohání větromobily a když to jsou zmíněné uhlomobily.

0

V článku „Nová technologie může odepsat elektromobily a řešit problém s emisemi“ se na těchto stránkách můžeme dočíst o technologii vysávání uhlíkových emisí z atmosféry a jejich přeměnu na palivo. Možná tedy s elektromobily nekráčíme tím nejlepším směrem, možná ano. Problém je v tom, že tu plně platí princip „dokud to nezkusíme, nebudeme vědět“. Sázet všechno na jednu kartu je zde tedy omylem, podobně jako při investicích.


Čtěte více:

Nové technologie jsou vidět všude. Jen ne tam, kde by to bylo nejvíce potřeba
15.06.2018 17:50
Podle některých ekonomů byl pro globální ekonomiku počátek letošního r...
Jedna monetární hádanka, jedno velké poučení
18.06.2018 18:01
David Beckworth z Mercatus Center na George Mason University na svém p...
Čeká velké farmaceutické firmy nový útes?
19.06.2018 18:21
Před několika lety se ohledně velkých farmaceutických společností hodn...
Skutečné bubliny jsou někde jinde než na technologiích
20.06.2018 19:11
Dlouhodobý úspěch každé firmy je dán tím, jakou návratnost mají její i...
Ještě lepší než Amazon
21.06.2018 18:39
Etsy je americkou společností, která online prodává ručně vyrobené zbo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení