Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrat do reality v otázce vyššího poslání

Návrat do reality v otázce vyššího poslání

17.01.2019 12:32

Před rokem napsal předseda představenstva a generální ředitel firmy BlackRock Larry Fink dopis 500 ředitelům, ve kterém je požádal, aby přehodnotili své pojetí vyššího poslání. „Chce-li firma dlouhodobě prosperovat,“ napsal Fink, „musí mít nejen finanční výkonnost, ale zároveň musí ukazovat, jak pozitivně přispívá společnosti“.

Fink tvrdil, že přehnané zaměření firem na krátkodobé cíle poškozuje jejich schopnost vytvářet dlouhodobě větší hodnotu. Rovněž někteří význační politici – například americká senátorka Elizabeth Warrenová nebo britská premiérka Theresa Mayová (než její politickou agendu torpédoval brexit) – prosazovali a prosazují inkluzivnější a méně predátorskou formu kapitalismu. 

Navzdory těmto výzvám k akci se však změnilo jen pramálo. Finanční sektor je i nadále posedlý sám sebou a investuje většinou do jiných odnoží financí, pojištění a realit. Také firmy jsou přehnaně financializované a vynakládají více na odkupy akcií a dividendy než na lidský kapitál, strojní zařízení, výzkum a vývoj. A odkupová mánie se dále zhoršuje a zasáhla i firmy jako Apple, kde klesající inovace nemohou nesouviset s neschopností reinvestovat. Mnohé firmy vzletně hovoří o společenské zodpovědnosti, dopadech na okolí a společenském poslání, avšak málokterá z nich učinila z těchto hodnot těžiště své činnosti.

Fink tvrdil, že firmy by se měly raději zaměřit na širší skupinu zainteresovaných: „na akcionáře, zaměstnance, zákazníky a komunity, ve kterých působí“. To by však vyžadovalo takové struktury firemního řízení, které by maximalizovaly hodnotu pro všechny zainteresované, nikoliv jen hodnotu pro akcionáře – a nezdá se, že by Fink nebo další podnikatelští osvícenci jevili ochotu vydat se touto „skandinávskou“ cestou.

Skutečná změna předpokládá učinit z vyššího poslání výchozí bod pro definování hodnot firmami, vládami i ekonomickou teorií, jež formuje tvůrce politických principů. Jak tvrdím ve své nové knize, Adam Smith a Karel Marx postavili do středobodu svého chápání hodnoty objektivní podmínky výroby – dělbu práce, stroje a vztahy mezi kapitálem a pracovní silou. V neoklasické ekonomice je však hodnota pouhou funkcí směny. Hodnotné je jen to, co má cenovku, a „kolektivní“ úsilí se opomíjí, poněvadž význam mají výlučně individuální rozhodnutí. Dokonce i mzdy se pokládají za výsledek volby lidí mezi volným časem a prací tak, aby se maximalizoval užitek.

Podle neoklasického názoru vlády přinejlepším přerozdělují hodnotu vytvořenou jinde. HDP navíc nezohledňuje hodnotu základních veřejných služeb, jako jsou zdravotnictví a školství. Zohledňuje však jejich náklady (například platy učitelů), takže státní zaměstnanci prý nemohou tvrdit, že jsou tak „produktivní“ jako zaměstnanci banky Goldman Sachs, jak v roce 2009 nehorázně naznačil její bývalý generální ředitel Lloyd Blankfein.

Není tedy překvapivé, že veřejní činitelé, kteří už dlouho čelí nařčením, že „vytěsňují“ byznys, přijali za své přesvědčení, že by neměli dělat nic více než napravovat tržní selhání. Veřejné organizace, které vyslaly člověka na Měsíc a vyvinuly internet, však dělaly víc, než jen napravovaly selhání trhu. Měly ambice, cíl a poslání.

Chceme-li se v otázce vyššího poslání vrátit do reality, musíme si uvědomit, že hodnota se vytváří kolektivně, a budovat symbiotičtější partnerství mezi veřejnými a soukromými institucemi a občanskou společností. Přitom musíme vyřešit tři otázky: jakou hodnotu tvořit, jak hodnotit její dopad a jak sdílet její plody.

Paul Polman, odstupující ředitel firmy Unilever, se správně pokusil orientovat firmy na vytváření hodnoty v souladu s významnými cíli, zejména se sedmnácti cíli trvale udržitelného rozvoje (SDG) Organizace spojených národů. Veřejný ani soukromý sektor pochopitelně nemohou samy splnit všech 169 konkrétních cílů tvořících základ SDG. Vlády však mohou těchto cílů využít k vytváření iniciativ, které budou vyžadovat investice a inovace na straně řady veřejných i soukromých organizací a organizací občanské společnosti. Tento přístup jsem prosazovala ve zprávě, která se stala klíčovou součástí programu Horizont Evropské komise.

Stejně tak by měly firmy hodnotící vlastní společenský dopad odhodit mlhavé cíle a zaměřit se na konkrétní kroky, které pomohou řešit problémy. Finanční instituce by už pak nevyhodnocovaly své půjčky na základě kategorií firem či zemí, ale spíše na základě aktivit, které pomohou naplnit konkrétní cíle – například odstranění plastů z oceánů nebo vytváření trvale udržitelnějších měst. Vlády by zase měly poskytovat méně dárečků firmám a raději se spoléhat na modely veřejných zakázek a odměňování, aby podpořily firemní inovace s cílem dosáhnout SDG. Jinými slovy by se měli méně vybírat vítězové a více vybírat ochotní.

A konečně se firmy musí dělit nejen o rizika spojená s vytvářením hodnoty, ale i o jeho plody. Byznys nesmírně těží z veřejných investic nejen do vzdělání, výzkumu a základní infrastruktury, ale i do technologií, jako jsou ty, které tvoří základ dnešních chytrých telefonů. Vlády by si proto mohly ponechávat větší část zisků, aby pokryly ztráty, které k podstupování rizik také patří. Například by mohly převzít kmenové podíly ve firmách jako Tesla, která získala podporu v obdobné výši jako zkrachovalá společnost Solyndra, nebo generovat nemonetární výnosy stanovováním podmínek pro tvorbu cen zboží, které je příjemcem vydatných veřejných investic (například léčiva). Vlády by mohly stanovit podmínky i pro nakládání se znalostmi, aby zajistily, že nebude docházet ke zneužívání patentového systému. Podmínky pro reinvestice firemních zisků by pak omezily „křečkování“ hotovosti a zpětné odkupy akcií. Abychom uvedli jeden slavný příklad, když vznikla firma Bell Labs, ocitly se monopoly typu AT&T pod tlakem, aby reinvestovaly zisky. O tuto odvahu jsme přišli.

Kapitalismus s vyšším posláním vyžaduje nejen řeči, proslovy a gesta dobré vůle. Firmy, vlády a občanská společnost musí jednat společně a odvážně, aby zajistily, že po hezkých slovech budou následovat stejně hezké činy.

 

Mariana Mazzucatová je profesorkou ekonomie inovací a veřejných hodnot a ředitelkou Institutu pro inovace a veřejné cíle (IIPP) při londýnské University College (UCL). Napsala knihu The Value of Everything: Making and Taking in the Global Economy (Hodnota všeho: Dávej ber v globální ekonomice), která se dostala do užšího výběru pro ocenění Kniha roku Financial Times-McKinsey Business.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

Klam solidarity v eurozóně
20.12.2018 15:51
Od roku 2010 bylo přijato mnoho opatření usilujících o „krizuvzdornost...
Co se učit od Číny
07.01.2019 5:59
Tento měsíc uplyne 40 let od doby, kdy Čína zahájila reformy a otevřel...
Čínský zázrak bořící mýty
01.01.2019 10:55
Před čtyřiceti lety, 29. prosince 1978, vydal 11. ústřední výbor Komun...
Nemorální populisté
05.01.2019 15:25
Jedna z největších zemí světa zůstala po volbách hluboce rozštěpená, k...
Kam se poděla bezpečná útočiště?
14.01.2019 6:06
Akcie se propadají, volatilita směnných kurzů stoupá a politická rizik...

Váš názor
  • No nazadar
    17.01.2019 13:33

    Kapitalismus s vyšším posláním = přelakovaný socialismus a další Maláčová. Všechno to financovali soukromé subjekty z daní.
    HenryFord
  •  
    17.01.2019 13:23

    Jistě dobrá idea, ale ten tlak by musel jít např. u nás, z EU, potažmo vlády a parlamentu. Více zdaněny by měly být obchody na burzách, aby byl ten blázinec zčásti potlačen a současně by pomáhal rozpočtům, které budou v krizi (za 5-6 let) kritické. Dále by EU měla zapracovat na návratu financí z daňových rájů do investic v tu dobu těžce zkoušených zemích. Mělo by být znemožněno dále peníze odlévat do daňových rájů - ale to je téma pro EU. Monopoly jako Google, Microsoft, Facebook a další, by měly odvádět svůj desátek do rozpočtu země, kde vydělávají. Ne se nám přímo vysmívat, jak s námi orají. Výčet by byl velmi dlouhý.
    James Bond
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.