Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čtyři způsoby, jak se může Evropa stát lídrem technologií

Čtyři způsoby, jak se může Evropa stát lídrem technologií

24.01.2019 16:11
Autor: Redakce, Patria.cz

V době, kdy hospodářský růst v Evropě ukazuje známky zpomalení, má digitalizace a umělá inteligence potenciál učinit průlom v produktivitě. Pokud by evropské firmy vyvíjely a rozšiřovaly umělou inteligenci s využitím současných aktiv na kontinentu a relativní světové pozice v digitálních technologiích, mohla by Evropa podle zprávy McKinsey & Company navýšit hospodářský výstup o 2,7 bilionů euro do roku 2030. Pokud by dohnala USA v oblasti umělé inteligence, pak by mohla do roku 2030 přidat evropskému HDP dalších 900 miliard euro. 

Ve světě, kde digitalizace vede k hyperkonkurenci, není čas ztrácet čas. Nyní ale Evropa zaostává za USA i za Čínou. Využívá pouze dvě třetiny digitálního potenciálu USA, přičemž tato mezera mezi USA a Evropou je od roku 2016 konstantní zejména díky nízké úrovni rozšiřování technologií a jejich využití. V roce 2016 Evropa přilákala pouze 11 % společného kapitálu a korporátních investic do umělé inteligence, zatímco v případě USA to bylo 50 % a u Číny 39 %. Od té doby se misky vah posunuly směrem k Číně, u Evropy stagnují.

Kromě toho, že Evropě chybí prostředky na investice v rané fázi cyklu nasazení technologií, musí se šířeji vyrovnat i s fragmentací a zaostalými technologickými ekosystémy, včetně digitálních platforem, dostupnosti dat a integrací digitálních inovací do průmyslu.

Evropa má ale i přednosti, na kterých může stavět. Její start-upy čím dál více rostou – počet technologických firem, které vstoupily na trh s tržní kapitalizací pod 1 miliardu dolarů, vzrostl za posledních 5 let o 120 %. Evropa je pravděpodobně největším jednotným digitálním trhem na světě z hlediska hodnoty, ale i z hlediska počtu výzkumných pracovníků. I když není lídrem v nových technologiích, drží se blízko USA a vede ve smart robotice i v technologiích, které budou definovat nové a komplexní výrobní dodavatelské i produkční řetězce.

Jak by mohla Evropa dohnat, či dokonce předehnat, ostatní?

1.     Financováním digitálních platforem a technologií pro strategická průmyslová odvětví Evropy

Evropské zavedené firmy a síť úspěšných firem malého a středního rozsahu představuje spícího obra, který se potřebuje probudit do plné síly digitalizace. Evropa může stavět na současných aktivech a financovat digitalizaci a integraci národních průmyslových strategií, například skrze digitální platformy, které by umožnily spolupráci firem, a to i napříč sektory. V hledáčku by mohly být jádrové průmyslové sektory s vysokým potenciálem, jako je zpracovatelský sektor, farmacie, zdravotnictví a velkoobchod.

2.    Vedením v řízení přístupu k datům

Evropské firmy vytvořily relativně malá úložiště dat, platformy i spotřebitelské sítě v porovnání s neevropskými konkurenty. Velké globální platformy začínají integrovat zainteresované subjekty a data napříč průmyslem, hodnotovými řetězci a geografickými hranicemi, což ústí v dynamiku, která by mohla nechat Evropu daleko za sebou. Evropa by mohla otevřít své trezory s vládními neosobními a anonymizovanými daty k výzkumu a zároveň vytvořit pravidla pro jejich řízení, tak aby platformy byly bezpečné a aby bylo transparentní, která data jsou sdílená a kdy, a zároveň umožnila občanům regulovat přístupová práva k těmto datům.

3.    Konkurencí v digitálních dovednostech a různorodosti

Největší technologické firmy jako Alphabet (Google), Amazon, Facebook, Microsoft, Netflix a Apple jsou schopné přijít s inovativními výtvory a zároveň je zavádět díky dovednostem, znalostem a podnikatelské kultuře, spolu s daty, platformami, kapitálem na rozvoj a vývoj, fúzemi a akvizicemi. Dohromady provedly tyto firmy v Evropě mezi lety 2011 a 2017 více než 60 akvizic. Jsou schopné zaplatit značně vyšší platy oproti tržnímu průměru, například 1,5násobek tržního průměru za softwarového inženýra v Londýně. Evropa by tak dále měla podporovat silný vzdělávací systém, ale také získávat mezinárodní talenty skrze komparativní výhodu lepší kvality života i lepší odměny za odvedenou práci.

4.       Vytvořit širokou poptávku

Velký evropský veřejný sektor se často považuje za překážku spíše než za pohon inovací. Ale přitom může hrát primární roli v zavedení inovativních technologií. Evropské veřejné zakázky dosahují až 14 % HDP ročně, tedy 2 bilionů eur. Vládní zakázky mohou vytvořit velkou a stabilní poptávku dlouho předtím, než to bude možné na soukromém trhu, čímž povzbudí inovativní společnosti a investice do digitálních technologií, jako jsou cloudová úložiště a blockchainové technologie tak, aby uspokojily poptávku.

Zdroj: weforum.org

 
 

Čtěte více:

Až přijde útlum...
22.01.2019 12:02
Globální ekonomika čelí podle Mezinárodního měnového fondu několika vý...
Hlavní témata Davosu? Globalizace a technologie
22.01.2019 10:35
Ve švýcarském Davosu dnes začíná další ročník Světového ekonomického f...
Ray Dalio: Roky 2019 a 2020 představují výbušný kotel
23.01.2019 8:23
„Nejvíce mě znepokojuje další pokles ekonomiky,“ tak se na Světovém ek...
Pimco: Uzavření vlády a další faktory mohou snížit růst k nule, trhy budou nemile překvapeny
23.01.2019 10:40
Částečné uzavření amerických vládních úřadů, které začalo 22. prosince...
Eurozóna je neudržitelná
23.01.2019 12:29
„Euro slaví dvacet let od svého vzniku, ale šampaňské nikdo neotvírá. ...

Váš názor
  • Chybí to nejdůležitější
    24.01.2019 17:52

    Nejvíc jde EU byrokratická šikana a ekoterorismus. Jen asi nikdo soudný za to platit nebude chtít.
    HenryFord
  •  
    24.01.2019 16:01

    kdyby napsaly - když bude podporovat kosmické programy ... třeba lety na Mars, ... aby se nám regenerovali klouby ... aby nám vyrostli nové zuby ... a atd. Tam vidím pokrok ... ale zbavit se člověka a nahradit ho robotem - to je pokrok ??? zamysleme se, než bude pozdě ... Já nevím, jestli za tímto článkem stojí člověk nebo robot ... pokud člověk - tak by ho měli vyhodit a nahradit robotem ( a člověka nechat o hladu) ... Jaký pak by článek napsal ? ... (v rámci pokroku).
    tl555
    •  
      24.01.2019 18:01

      To je aspoň představa o budoucnosti. V hospodách budou sedět, jíst a nalejvat se roboti a hladoví nezaměstnaní homo sapiens na ně bude smutně pokukovat přes okno...
      qwer
  •  
    24.01.2019 15:56

    Pokud se nezaplavíme robotama, AI ... a atd. tak umřeme hladem ... Co je to za blbost ... spíš si myslím, že kdo se nezaplaví robotama, tak přežije ... Jo, Čína bude první ... tam se to asi semele ... Kdo by chtěl žít ve společnosti, která je špiclována na každém kroku ? Čína - ta ukazuje směr! ... Jo, kdo to nezavede ten se nenají ....
    tl555
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m