Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Na Merkelovou si nepřijde Trump ani Putin

Víkendář: Na Merkelovou si nepřijde Trump ani Putin

26.05.2019 9:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová je neúspěšnější politickou postavou na světě. Tvrdí to The Atlantic na základě úspěchů a délky aktivní politické činnosti Merkelové, která „změnila pravidla německé politické kultury dominované muži a „během toho transformovala i celou svou zemi“. Ta se totiž stala otevřenější vůči ambiciózním ženám. Projevuje se to i počtem žen ve vládě. Nedokázala to „trpělivým vyčkáváním, až na ni přijde řada“. Její úspěch stál naopak na vytrvalosti, poctivé přípravě a na tom, že držela na uzdě své ego.

Pokud existuje nějaký „model Merkelové“, podle kterého by se mohly řídit i jiné ženy, pak jeho základem jsou i „chladné kalkulace a pokud je to nutné, také bezohlednost“. Merkelová „využila šance v době, kdy padla berlínská zeď“. V devadesátých letech ji do své vlády vybral Helmut Kohl. Nakonec ale napsala článek, ve kterém tvrdila, že strana je důležitější než její tehdejší vůdce. Tím uzavřela Kohlovu éru a otevřela éru Merkelové. 

The Atlantic tvrdí, že Merkelovou nedokázali rozházet ani takoví „demagogové“ jako Donald Trump, Vladimir Putin či Recep Tayyip Erdogan. Když například Vladimir Putin během návštěvy Merkelové pustil z vodítka svého labradora, německá kancléřka to později komentovala se slovy, že ruský prezident si potřebuje dokázat, jak je silný. „Vyrůstala ve stejném totalitním prostředí jako Putin a je si dobře vědoma, že byl vycvičen v KGB. Zlost vnímá jako zbytečnou emoci, kterou si nemůže dovolit, a pokud si chce Merkelová dopřát nějaké drama, jde navštívit operu,“ píše The Atlantic.

Merkelová ve vztahu k mužům používá specifickou vyjednávací taktiku. Nechá je tak dlouho povídat, „až jim dojde pára.“ Když pak přijde její čas, jedná s klidem a na základě faktů, na bombastičnost nereaguje bombastičností, ale umírněností. Dalším prvkem jejího „manuálu na úspěch“ je její postoj k funkci. Tu bere jako zaměstnání a ne jako něco, by mělo tvořit její identitu. „Dál se baví s Trumpem a s Putinem, protože to vnímá jako část své práce. Urážky a útoky nevnímá osobně, ale jako součást své práce, i když je to někdy těžké,“ tvrdí The Atlantic. 

„Merkelová si jednoznačně užívá moc, která je pro ni nástrojem, jak dosahovat politických cílů včetně prosazení minimální mzdy, uzavření německých jaderných elektráren po havárii ve Fukušimě či záchrany eura v roce 2008,“ míní The Atlantic. Německá kancléřka ale nedává svou moc najevo drahými jachtami, soukromými letadly či rezidencemi. Se svým manželem žije v bytě v centru Berlína, ve kterém už bydlí po celá desetiletí. Na zvonku je pouze její jméno. A pečlivě si střeží svůj osobní život, což může pomáhat tomu, jak dlouho se udržela ve funkci. Pokud totiž lidé nevidí vaší tvář každý den, neunaví je tak rychle. 

Významnou vlastností Merkelové je vytrvalost a trpělivost. Projevilo se to například ve chvíli, kdy Donaldu Trumpovi s mapou v ruce vysvětlovala, kde všude v USA vytváří německé automobilky pracovní místa. The Atlantic tvrdí, že přednosti Merkelové jsou dobře patrné ve srovnání s britskou premiérkou Theresou Mayovou – Merkelová by totiž „nikdy nepřipustila, aby v případě brexitu došlo k tak zablokované situaci“. 

Kariéra Merkelové není samozřejmě bez krizí. Její přítel Henry Kissinger ji například obvinil z toho, že ohrozila svou zemi přílivem uprchlíků. A její uprchlická politika má za následek i to, že krajně pravicová AfD je nyní v Bundestagu. Největší slabostí Merkelové je ale komunikace. The Atlantic se domnívá, že „není schopna budit nadšení v davech či plně vysvětlit, proč činí určitá rozhodnutí“. Kancléřka se to snaží nahradit tím, že v lidech budí pocit, že oddaně pracuje pro ně. A jednoznačně může sloužit jako model jak pro politiky, tak pro političky, uzavírá The Atlantic.

Zdroj: The Atlantic


Čtěte více:

Tři akciové sázky na bezpilotní automobily a „velký návrat“ BlackBerry
23.05.2019 17:52
Odhady toho, zda, případně kdy budou auta jezdit po silnici bez řidiče...
Proč neminout horu amerického firemního dluhu
24.05.2019 6:11
Nevíme, odkud přijde příští hospodářská recese. Dluh amerických firem ...
Artus: Donald Trump je ekonomický génius, Němci míří k úpadku
23.05.2019 14:33
Hlavní ekonom francouzské investiční banky Natixis Patrick Artus se do...
Víkendář: Pokud budou Američané dělat z Číny nepřítele, nakonec se jím stane
25.05.2019 8:45
Čínská ekonomika dál roste, a i když tempo růstu pravděpodobně nedosah...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m