Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Constancio: Zodpovědnost za negativní sazby v Evropě a německé dilema

Constancio: Zodpovědnost za negativní sazby v Evropě a německé dilema

29.08.2019 16:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Vitor Constancio působil osm let jako viceprezident ECB a v rozhovoru pro německý Der Spiegel vysvětloval, že ani on, ani šéf ECB Mario Draghi nejsou zodpovědní za negativní sazby napříč eurozónou. Der Spiegel přitom podotýká, že negativních sazeb se již obávají běžní němečtí střadatelé a předseda Asociace spořitelen kvůli tomu dokonce psal Draghimu dopis.

Constancio uvedl, že podle něj u běžných spořících účtů v Německu sazby do záporu pravděpodobně nepůjdou. Sazby ale leží nízko všude a v zemích jako Švédsko či Švýcarsko se dokonce nachází ještě níž než v eurozóně. Vše je výsledkem jevu nazývaného dlouhodobá stagnace, jehož základ tvoří nedostatečná poptávka či jinak řečeno přebytek úspor nad plánovanými investicemi.

Znamená to tedy, že němečtí střadatelé příliš spoří a málo utrácejí? Podle ekonoma je odpověď kladná a důvody jsou zejména geografické. Lidé totiž stárnou a tudíž se snaží více spořit. K tomu se přidává jejich rostoucí averze k riziku, která přichází kvůli poslední finanční krizi. Na otázku, zda se někdy sazby u spořících účtů vrátí k 3 – 4 %, ekonom odpověděl, že v to můžeme doufat. Bylo by ale potřeba, aby vlády a firmy více investovaly a tím zvýšily celkovou poptávku v ekonomice. Centrální banky se tomu snaží pomoci stimulací zaměřenou na normalizaci inflace, protože „to je jejich mandát“.

„Investoři považují za bezpečná aktiva většinou jen obligace s ratingem AAA. V eurozóně jsou ve skutečnosti s takovým ratingem v potřebné likviditě pouze obligace německé a nizozemské. Nabídka těchto obligací neroste, ale po finanční krizi naopak klesá. Takže existuje převis poptávky nad nabídkou, protože vlády konsolidují své dluhy a vydávají méně dluhopisů. Tato nadbytečná poptávka zvyšuje ceny dluhopisů, což znamená, že tržní sazby a výnosy jdou dolů,“ uvedl Constancio. Řešením je podle něj zvýšení nabídky bezpečných aktiv a to by zajistily například společné evropské dluhopisy. Ty by přitom nemusely stát na společném sdílení rizik, proti kterému protestuje Německo.

Pokud chce soukromý sektor zvyšovat své úspory, mohou nastat v principu tři situace. Za prvé, poroste přebytek běžného účtu. Za druhé, sazby půjdou níž a níž a ceny aktiv nahoru, včetně cen nemovitostí. A za třetí, vláda může zvýšit své deficity tak, aby odčerpala nadměrné úspory, tvrdí ekonom. A dodává, že současné vysoké přebytky Německa vyvolávají negativní reakci ze strany Spojených států, která může dolehnout na celou EU. Nastal tak podle něj dobrý čas na zvýšení investic do infrastruktury, které by mimo jiné zvýšily dlouhodobý potenciál evropské ekonomiky a ulehčily budoucí splátky dluhů.

Zdroj: Der Spiegel

 

Čtěte více:

K růstu zisku KB pomohly úrokové výnosy, za odhady banka mírně zaostala
03.05.2019 8:20
Komerční banka dnes oznámila své neauditované konsolidované výsledky z...
Desai: Hysterie s výnosovou křivkou
21.08.2019 13:10
Inverze výnosové křivky na amerických státních dluhopisech v nedávné d...
Yardeni: Vývoj na trzích a „demografie je náš osud“
28.08.2019 13:43
Známý investor Ed Yardeni si všímá toho, že výnosy dluhopisů na globál...

Váš názor
  • L E Ž
    30.08.2019 11:08

    Přebytek úspor??? Jakože třeba naši penzisti mají ve 3.pilíři každý 15 milionů? Já spíš vidím, že uspořeno (např. na stáří) lidé moc nemají. A to ani na Západě. Kolik má průměrný Američan naspořeno na penzi? Nemá náhodou spíš hromadu dluhů? Hypotéku, studentskou půjčku, spotřebitelské úvěry na elektroniku či dovolenou, leasing auta, dluh na kreditkách, ...?? Kdyby banky směly půjčovat POUZE ty peníze, které si někdo uspořil a k nim uložil, musely by si klientů vážit a lákat je vyšším úrokem (řekl bych že nad mírou inflace). Ale jelikož díky frakčnímu bankovnictví vkladatele (skoro) nepotřebují, tak pak si jich logicky neváží a solidními úroky je nelákají.
    Hayek
    • Re: L E Ž
      30.08.2019 11:34

      V článku o záporných sazbách je řeč o zemích eurozóny, Švédsku a Švýcarsku a ty argumentuješ ČR a USA zeměmi, kde ani zdaleka záporné sazby nejsou nejsou členy eurozóny? Nejsi ty tak trochu na hlavu?
      ..
      • Švédsko a spol
        30.08.2019 15:14

        Švédsko, Dánsko (hypotéky s MINUS 0.5% úroky) a podobné země se manipulací úroků do záporu UMĚLE snaží zabránit tomu, aby jejich měna posilovala k EURu (lobování jejich exportérů). S mírou úspor to nemá nic společného. Když jako Švéd budu mít úspory třeba v Japonských, Švédských či Amerických akciích (na termíňáku to má jen blázen), jak to souvisí s úrokovou mírou? Nevyhlašuje ji snad jejich centrální banka (jako formu centrálního plánování)? Dánsko má cíleně (ne díky působení tržních sil, ale rozhodnutím shora) konstantní kurz k EURu. A jelikož dánská ekonomika šlape lépe, než (v průměru) ekonomika eurozóny, musejí něco dělat (tedy nemusejí, ale pokud chtějí udržet konstantní kurz...) - buď kvantitativní uvolňování, nebo nastavit úroky pod úrokové sazby ECB, nebo dělat intervence jako "naše" (asi spíš vaše) ČNB - ta se také nedávno rozhodla držet korunu na konstantním a uměle nízkém kurzu k euru. Ten kurz nebyl výsledkem působení tržních sil (stejně jako jím nejsou úroky v Dánsku či Švédsku) a ČNB v rámci těchto intervencí "vytiskla" dva biliony (2 tisíce miliard!) korun a nakoupila za ně eura. Obdobného efektu by docílila, kdyby srazila úroky např. o půl procenta. Je to víceméně obdobné opatření, obdobná umělá manipulace, nijak nesouvisející s tím, že by najednou někdo začal nadměrně spořit. No a kolik stály Švýcarskou národní banku intervence proti posilování franku, o tom snad ani není třeba hovořit...
        Hayek
      • Argumenty?
        30.08.2019 14:54

        To je přeci jedno. Jako že obyvatelé (zejména jižní) Itálie či Španělska mají nějaké nadměrné úspory a ne naopak dluhy?? Že Žluté vesty ve Francii protestují, protože mají moc velké soukromé úspory (a to Žluté vesty jsou střední třída, žádná chudina)? Jako že v ČR či USA, byť nejsou záporné, nejsou úroky uměle dole (historicky nejníže)? Podstatně níže, než by odpovídalo situaci, kdyby banky mohly půjčovat pouze ty peníze, které si tam někdo uložil?? Opravdu věříš, že průměrný obyvatel Francie, Itálie, Španělska, Slovinska, Slovenska, Portugalska má nějaké nadměrné úspory, že si v penzi bude žít jako prase v žitě? A to JSOU země eurozóny, čili mají úrokové sazby nulové, protože ECB. A že třeba Němci mají úspory vyšší? No to měli i před eurem, je to spořivý národ s výkonnou ekonomikou (výkonnou i proto, že mají podhodnocenou měnu, protože euro je něco jako marka naředěná lirou a pesetou - to se to pak exportuje).
        Hayek
  •  
    29.08.2019 19:20

    a nebude náhodou problem v přebytku těch všech nesmyslných konzumních věcí????tak ať kašpaři ekonomové nesledují HDP a najdou si jiný indikátor štěstí.....třeba, že lidé budou více trávit volného času s rodinou a ne se honit za HDP......
    abc1
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)