Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrat k normálu

Návrat k normálu

15.05.2020 15:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Pandemie COVID-19 změnila způsoby, jakými se spotřebitelé po celém světě učí, nakupují, cestují a pracují, stejně tak jako tom, jakým způsobem vyhledávají zábavu nebo zdravotnickou péči. Nad tím, co by mohlo být trvalejším trendem a co jenom přechodnou záležitostí, se zamýšlejí správci portfolií John Remmert a Donald Huber z Franklin Equity Group společnosti Franklin Templeton.

Potýkání se s nákazou COVID-19 si vyžádala dramatickou změnu v lidském chování. Vážnost globální pandemie a bezprecedentní opatření na zastavení šíření zkomplikovaly pohled na to, jak bude svět vypadat, až nákaza opadne a lidstvo se začne přibližovat něčemu, co by bylo možné považovat za nový normální stav.

I když sociální distancování a nakázané setrvávání doma jsou v současnosti normou, mnoho technologických trendů, které se vynořily nebo urychlily a pomáhají lidem vyrovnat se současnou situací, nemusejí po odeznění nákazy přetrvat. Očekáváme, že lidská přirozenost se u lidí jakožto společenských živočichů opět prodere na povrch, což v důsledku omezuje dopad, který budou mít nedávné technologické změny na naše každodenní životy v dlouhodobějším horizontu.

Přece jen se domníváme, že technologie, které umožnily lidem pracujícím na dálku tak činit prostřednictvím videokonferencí, nebudou nikdy úžasnou náhradou za mezilidský kontakt. Videokonferenční hovory a práce na dálku podle našeho názoru urychlily přesun k využití výpočetní techniky na bázi cloudu a k digitizaci (přechod z analogových médií na digitální). Očekáváme, že tyto trendy potrvají dlouho i po opadnutí koronavirové nákazy. Nicméně, i když zaměstnanci získali větší flexibilitu ve svých pracovních úvazcích s tím, jak je nyní jednodušší pracovat mimo kancelář, očekávali bychom, že velká část toho, jak lidé pracují a interagují, bude vypadat tak jako před nákazou.

Nemáme za to, že by home office nahradil firemní office, a myslíme si, že až to bude bezpečné, lidé se rychle vrátí k práci s větším mezilidským kontaktem. Ani tak bychom ale nebyli překvapeni, kdyby se v prostoru zdravotní péče udrželo tele lékařství pro případy drobnějších zdravotních obtíží, které by lékař dokázal rozhodnout, aniž by pacient musel fyzicky do ordinace (…).

Krize také poukázala na omezení internetového vzdělávání především na základních a středních školách. Ačkoli různé video nástroje mohou být podle našeho názoru v určitých případech nápomocné, snaha vzdělávat mladší žáky 100 % online prostřednictvím distančního vzdělávání a video konferencí nevypadá jako udržitelný trend mimo nákazu. Řada zemí zahajuje kvůli těmto omezením vážnou debatu o znovu otevření škol, které by probíhalo rychleji než otevírání některých částí ekonomiky.

Kromě toho je v současné době obtížné najít někoho, kdo by chtěl stát frontu při čekání na koncert nebo sportovní událost. Naše touha po pocitu sounáležitosti se společenstvím, která přichází s návštěvami takovýchto živých událostí, ale časem nakonec opět převládne. (…)

Cestování vzduchem se pravděpodobně rovněž vrátí, až se krize přehoupne do své druhé části. Na úrovně před krizí to může nějaký čas trvat, v dlouhodobějším horizontu ale neočekáváme trvalé uzemnění. Vrátí se podle nás globální obchodní cesty, opět jako součást lidské touhy po budování byznysu a vztahů tváří v tvář. Postupně se vrátí také cestování na dovolenou (…).

Sledujeme nyní místa jako Austrálie a Nový Zéland, kde už koronavirus vypadá efektivně zvládnutý, abychom získali náhled na to, jak rychle jsou lidé ochotni a schopni vrátit se k běžným aktivitám a obnovit svoje styky.

Z investičního úhlu pohledu máme za to, že je důležité zaujmout dlouhodobější pohled a pokusit se podívat za horizont současné situace. Akcie vnímáme jako dlouhodobé aktivum a příležitosti vidíme i v některých oblastech trhu, které nyní čelí velké nejistotě a hospodářské újmě. Uchopení těchto příležitostí vyžaduje zevrubný investiční bottom-up přístup, který se soustředí na udržitelnost firemního obchodního modelu a jeho růstový potenciál v delším horizontu.

Kromě toho je důležité zaměřit se na nalezení kvalitních akcií se silnými konkurenčními výhodami, robustní rozvahou a zdravým cash flow, které dokážou ustát vážný hospodářský útlum a krátkodobě zvýšenou tržní a ekonomickou volatilitu. Finančně silné společnosti se kromě toho s tímto útlumem nemohou pouze vyrovnat, také musejí mít potenciál na získání tržního podílu od slabších rivalů. Mnoho z těchto velmi kvalitních firem by se mělo dokázat dostat z tohoto propadu ještě silnější.

Zdroj: Franklin Templeton (redakčně kráceno)

 
 

Čtěte více:

FT: Švédsko je obrovským COVID-19 experimentem
31.03.2020 10:46
Švédsko jde proti trendu v tom, jak reaguje na koronavirus. Financial ...
Alexander: Mají roušky smysl?
04.04.2020 15:22
Ohledně smyslu nošení roušek stále není úplně jasno, což ukazuje napří...
Miliony lidí sedi doma - a prodeje videoher rostou
05.04.2020 14:46
Prodeje nejnovějších videoher trhají v době více či méně dobrovolných ...
Durante: Vláda má jen omezenou schopnost prosadit restrikce, důležitý je sociální kapitál
22.04.2020 14:30
Rychlé šíření COVID-19 nenechalo mnoha zemím jinou volbu, než výrazně ...
Akcie a „nikdy se nedá říct, zda do kšeftu přijdou lidé“
11.05.2020 18:01
Podle některých názorů způsobují vládní opatření sociálního distancová...

Váš názor
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.