Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Euforická rally, obrat k hodnotovým akciím a u nás jedno stavební razítko

Perly týdne: Euforická rally, obrat k hodnotovým akciím a u nás jedno stavební razítko

29.05.2020 13:45
Autor: Redakce, Patria.cz

 Schwab se domnívá, že akciové rally něco chybí, globální akcie posílily o více jak 30 %, nedošlo ale k „žádnému smysluplnému zlepšení ekonomických dat“. Valuace "levných akcií" je podle Johna Autherse mimořádně nízko, levnější podle něj jen během finanční krize roku 2008/2009 a pohybuje se na podobných úrovních jako na počátku devadesátých a osmdesátých let. A v Česku panuje unikátní situace, kdy vrstva půdy do 40 cm půdy je vláhově na celém území v obvyklém stavu, v hlubší vrstvě 40-100 cm je vody velmi málo. To vše a více naleznete v pravidelných Perlách týdne Patria.cz

Ve světě…

Euforická rally bez cyklických tahounů: Investiční společnost Schwab se domnívá, že akciové rally možná něco chybí. Během posledních dvou měsíců totiž globální akcie posílily o více jak 30 %, nedošlo ale k „žádnému smysluplnému zlepšení ekonomických dat“. Akcie sice takto posilují běžně poté, co bylo dosaženo dna recese. V současné situaci je ale atypické to, že trh nahoru netáhnou cyklické tituly. Během „standardní“ rally nastartované vidinou končící recese vedou trh nahoru cyklické akcie, defenziva naopak zaostává. Do ní patří například utility, které jsou ceněny během propadu kvůli jejich stabilitě.

Schwab poukazuje na to, že právě utility jsou nyní na čele trhu a to může být signál, že oživení trhu bude jen přechodné a může přijít další dno. Podle Schwabu by takový scénář mohl nastat v případě další vlny epidemie, nutnosti znovu uzavřít ekonomiku, či třeba rostoucího počtu bankrotů firem. Trh ale také „může změnit názor a tahounem rally se mohou stát cyklické tituly“. K tomu by přispělo zlepšení ekonomických dat, účinná vakcína, či léčba koronaviru, nebo známky rychlejšího ústupu epidemie. Každopádně podle analytiků Citi se nyní trh dostal dokonce do euforie:

perly akcie

Levné „levné“ akcie: John Authers z Bloombergu na Twitteru ukazuje následující graf s vývojem mediánu u valuačního poměru ceny k účetní hodnotě akcie. To u společností s obecně nízkou valuací. Valuace těchto „levných“ akcií je nyní podle tohoto měřítka mimořádně nízko, nižší byla jen během finanční krize roku 2008/2009 a pohybuje se na podobných úrovních jako na počátku devadesátých a osmdesátých let:

perly valuace

Authers přidává i druhý graf, který zobrazuje relativní vývoj návratnosti růstových a hodnotových titulů (tedy právě akcií s nízkou valuací). Authers komentuje současnou situaci s tím, že „pokud se situace někdy otočí opět ve prospěch hodnotových akcií, může tomu být právě nyní“. Růstové tituly byly totiž ještě v polovině května na relativních historických maximech, ale pak se poměr návratností začal prudce otáčet:

perly akcie hodnota růst

Dluhy nejzadluženějších: ECB ve své nové ekonomické analýze vývoje v eurozóně ukazuje i následující obrázek, ve kterém proti sobě staví míru zadlužení vlád jednotlivých členských zemí měnové unie a očekávaný růst zadlužení v letošním roce. I pouhým okem lze pozorovat obecně pozitivní vztah mezi oběma proměnnými. Nejzadluženějšími zeměmi jsou pak Itálie a Řecko a ty také patří mezi země, kde letos dluhy porostou nejvíce.

perly dluhy eurozóna

Mnoho podob federalismu: OECD přichází s novou studií zaměřenou na fiskální federalismus. Nalezneme tu i následující graf, který řadí země na ose x podle toho, jakou část celkových vládních výdajů provádí místní vlády. Vertikální osa pak země rozlišuje podle toho, jakou část celkových daňových výnosů místní vlády vybírají. Pokud by se tedy nějaká země nacházela na 45 stupňové přímce, znamenalo by to, že místní vlády vyberou stejně, jako utratí. To, že se všechny země nachází pod touto přímkou, znamená, že všude jsou jejich výdaje vyšší než výběr daní. A část jejich výdajů je proto kryta daněmi vybranými centrální vládou.

perly decentralizace politika

Ekonom Tim Taylor poukazuje na to, že jedním extrémem fiskálního federalismu je Kanada, kde 70 % všech vládních výdajů jde přes místní vlády a ty také vyberou asi 50 % všech daní. Jinou formou fiskálního federalismu je Mexiko, kde na místní úrovni proběhne asi 40 % všech vládních výdajů, ale daně zde nejsou vybírány téměř žádné. Obě položky se naopak téměř rovnají v Německu a Izraeli. A například v Irsku či na Novém Zélandu jsou jak místní výdaje, tak výběry daní velmi nízké. Českou republiku nalezneme téměř u osy x, protože se tu naprostá většina daní vybírá na centrální úrovni.

a u nás doma...

Unikátní sucho: Intersucho hovoří o unikátní situaci, ve které se nyní nacházíme. Vrstva půdy do 40 cm půdy je totiž vláhově na celém území v obvyklém stavu (mapa vlevo), v hlubší vrstvě 40-100 cm je vody velmi málo (vpravo). „S napětím jsme čekali, zda se voda z víkendových dešťů dostane hlouběji, ale vyschlá půda a žíznivá vegetace toho moc nepropustily“, píší odborníci v komentáři k obrázkům:

perly čr sucho

Jedno stavební razítko: Seznam.cz informuje o „jednom razítku“. Urychlit a zjednodušit povolování staveb v Česku by totiž měl nový stavební zákon, jehož návrh ve čtvrtek dostala na stůl legislativní rada vlády. Portál dodává, že „v žebříčku obtížnosti získání stavebního povolení Světové banky je ČR až na 157. místě ze 190 zemí, lépe jsou na tom i mnohé africké země“. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) „není možné, aby investoři čekali na prosazení svých projektů pět let a u dopravních staveb, jako jsou například nové úseky dálnic, dokonce 13 let a více... to nový stavební zákon vyřeší tím, že do budoucna bude už jen jedno správní řízení a celé řízení o povolení stavby povede jeden stavební úřad. Výsledkem řízení tak bude u běžných staveb jedno razítko. Celý proces bude navíc digitalizovaný.“

Facebook a Demagog: Ihned.cz si všímá toho, že „americký prezident Donald Trump se tento týden obořil na sociální síť Twitter, když upozornila u jeho příspěvku na zavádějící informace. Podobná situace může brzy potkat i české politiky na Facebooku. Americká společnost oznámila, že začíná spolupracovat s českým projektem Demagog.cz, který se zaměřuje na dezinformace sdílené politiky. Na základě jeho ověření může Facebook nepravdivé příspěvky zakrýt“. Portál ovšem dodává, že „označování zavádějících či lživých příspěvků může být dvousečné. Politici, kterým se to stane, mohou u svých příznivců vyvolat dojem, že se někdo snaží cenzurovat pravdu“.


Čtěte více:

IEA: Kvůli pandemii rekordně klesnou investice do energetiky
27.05.2020 11:09
Koronavirová krize letos povede k největšímu poklesu investic do energ...
Tesla 10/10
27.05.2020 18:33
Šéf Tesly Elon Musk ukazuje na Twitteru graf s vývojem na dobíjecích s...
Zásah Číny proti Hongkongu ohrožuje globální pořádek, USA žhaví legislativu
27.05.2020 14:58
Americká Sněmovna reprezentantů je připravena dnes vydat konečný text,...
Babiš: Stát poskytne ČEZ na stavbu bloku v Dukovanech půjčku
28.05.2020 12:11
Český stát poskytne energetické společnosti ČEZ na stavbu nového bloku...
Koronavirus dodal Alibabě na síle, gigant roste dál
28.05.2020 15:37
Alibaba Group Holding se zdá být jedním z největších čínských firemní...
Výhoda prvního, Beyond Meat a Beyond Ford
28.05.2020 17:47
Na trhu se minulý rok i letos hodně hovořilo o akciích společnosti Bey...
Faktograf: Z krize rovnou do bubliny?
29.05.2020 5:56
Extrémně rychlý odraz akcií ze dna v polovině března podtrhl kromě jin...
Rekordní zájem o státní dluhopisy (komentář analytika)
29.05.2020 9:58
Jak je vidět na výsledcích posledních aukcí státních dluhopisů a dokon...
Renault zruší 15 000 pracovních míst a restrukturalizuje továrny
29.05.2020 10:08
Francouzská automobilka Renault celosvětově zruší 15.000 pracovních mí...
CD Projekt jede jako výborně naolejovaný stroj (komentář analytika)
29.05.2020 10:30
Největší společnost v indexu WIG20 , CD Projekt, oznámila své výsledky...
Maloobchodní tržby v Německu klesly méně, než se čekalo
29.05.2020 10:30
Maloobchodní tržby v Německu se v dubnu snížily nejvíce od roku 2007, ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení