Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přechod na systém CO KDYBY a hodnoty akcií

Přechod na systém CO KDYBY a hodnoty akcií

28.07.2020 17:24

Provozní ředitel Fordu na Bloomberg TV hovořil před několika dny o tom, že na vrcholu restrikcí byla firma „úplně dole“, protože jí nejela ani jedna továrna v USA. Ředitel MANu zase poukázal na to, že průmyslová výroba se v minulosti mohutně posouvala směrem k systému „just-in-time“, který sice snižuje náklady, ale „není schopen ustátá jakýkoliv šok“. Podle řady názorů tak proběhne velká změna a místo just-in-time budou firmy sledovat politiku just-in-case, což může volně přeložit jako „co kdyby“. Jaký to může mít dopad na hodnotu akcií?

Občas tu připomínám, že hodnotu firem a akcií tvoří to, co generují pro své akcionáře (volný tok hotovosti, či dividendy). Ale vedle toku hotovosti také to, jak je cash flow rizikové (riziko bývá odraženo v požadované návratnosti a diskontní sazbě). Systémy jako just-in-time, přesun výroby do lokací s nejnižšími náklady a podobně šetřily náklady (zvedaly dividendy). Dnes je zřejmé, že ale také zvyšovaly riziko.

Obrat o 180 stupňů by měl mít opačný efekt – růst nákladů, ale pokles rizika. Je tu ovšem jeden podstatný detail: Tomu, že just-in-time a spol. zvyšují rizikovost, se nevěnovalo moc pozornosti. Zde bychom mohli probírat, zda nebyla věnována pozornost černým labutím obecně, ale dostaneme se každopádně k tomu, že diskontní sazby před krizí možná nebyly výše tak, aby to odráželo kombinaci nižší náklady/vyšší riziko. Protože jsme o riziku nevěděli (či chcete-li, bylo ignorováno).

Pokud je tato teze správná, pak by zmíněný obrat vlastně s požadovanou návratností nehnul. A sníží zisky a tok hotovosti. Ve výsledku by tak hodnoty akcií a firem, kterých se to týká, měly být níže než před krizí. Ukažme si to na hypotetickém příkladu: Firma vyplácela 10 dividend na akcii a požadovaná návratnost byla 10 %. Hodnota akcie tak dosahovala 100 (10/10 %). Pak přišel rok 2020 a ukázalo se, jak rizikové byly její just-in-time operace, přesun výroby do Číny a podobně. Vlastně se tak ukázalo, že diskontní sazby měla být třeba na 15 % a hodnota akcie ve skutečnosti jen na 66 (10/15 %). Nyní přijde velká změna – přesun výroby domů, systém just-in-case... Riziko klesne, požadovaná návratnost ale zůstane na (dříve nepatřičných) 10 % a dividendy klesnou na 8 . Hodnota akcie bude 80 (8/10 %).

Výše uvedeným se tedy snažím ukázat, že na první pohled bychom mohli čekat, že nula od nuly pojde – zisky budou nižší, ale riziko také. Jenže dřívější riziko jsme si neuvědomovali, takže na požadované návratnosti se změny projevit nemusí a vidět budou jen nižší zisky. Podle National Association of Manufacturers přitom 78 % firem ve výrobním sektoru čeká, že současný vývoj se jich dotkne finančně, 53 % přivede ke změně v provozu a 34 % ve změně v celé výrobní vertikále.

Proporce změn zisky/riziko ale mohou být rozdílné, a tudíž máme i velké rozpětí změn hodnota akcií. A někdo může v prostředí současné pandemicko – ekonomické nejistoty, jánošíkovského trhu (viz včerejší úvaha) a záplavy likvidity podobné úvahy považovat za irelevantní. A i kdyby relevantní byly, těžko říci, kam se ze současného systému posuneme. Relevantní je totiž například argument, že z hlediska rizika není správnou reakcí na zkušenosti posledních měsíců méně globalizace, ale více globalizace. Pokud by například německá či česká firma přesunula všechnu výrobu z Číny zase domů, omezí tím určitá rizika, ale vystaví se jiným - co kdyby nastaly třeba epidemické problémy doma. Lepší tak může u velkých firem být diverzifikace výroby do více, ne méně nízkonákladových zemí.

Tak či onak, firmy jako Siemens či Honeywell ztrácí od počátku roku cca 20 %, zatímco index SPX je zhruba na nule. Průmysl je jako celek v USA více než 10 % v záporu. Očekávání dlouhodobého růstu zisků byla u něj výrazně snížena (nyní kolem 3 %, zatímco třeba u technologií se pohybuje kolem 13 %). Ale PEG jako poměr PE k očekávanému růstu vystřelilo z úrovně mírně nad jednou na více než 7. Takže sektor se nyní i přesto, že si cenově nevede nejlépe, obchoduje za nevídané násobky zisků (PE samotné, i relativně k růstu; data od pana Yardeniho).

Samozřejmě se i zde můžeme odkázat na vliv mimořádně nízkých bezrizikových sazeb. Ale i tak – pokud jde o fundamentálně udržitelný jev, tak buď tu také udržitelně klesly rizikové prémie, nebo se výrazně zlepšil velmi dlouhodobý výhled (jdoucí za 5 let, ke kterým se vztahují ona výše uvedená 3 %). Takže jsme zčásti zpět u toho, co by měl přinést přechod na „just in case“.

 

Čtěte více:

Zelené výhonky a úniková rychlost
20.07.2020 17:42
Po krizi roku 2008 se začala objevovat řada výrazů, které měly ve zkra...
Facebook a skrytá tvář moderní ekonomiky
21.07.2020 18:07
Podle The Wall Street Journal se k bojkotu inzerce na Facebooku přidáv...
Zisky z nenávisti a nenávist k ziskům
22.07.2020 17:39
Hnutí StopHateForProfit kritizuje Facebook za to, co vše umožní na své...
A najednou to nefunguje...
23.07.2020 17:24
V roce 1980 se výnosy amerických vládních obligací pohybovaly kolem 13...
Horké peníze pro vychladlou ekonomiku
24.07.2020 18:40
Podle projekcí Morgan Stanley, Commerzbank a asi nejen jich nedokážou ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení