Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Už zase sedmdesátky? Debata o stagflaci rozděluje Wall Street

Už zase sedmdesátky? Debata o stagflaci rozděluje Wall Street

27.10.2021 15:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Od chvíle, kdy se Phil Orlando věnoval koncem 70. let finanční žurnalistice, neslyšel tolik hovořit o stagflaci jako nyní. Tehdy ceny ropy narůstaly a inflace se pohybovala na více než dvojnásobku současných hodnot. Nynější hlavní stratég akciových trhů ve společnosti Federated Hermes říká, že se schyluje k návratu stagflace, a tlačí se do akcií firem, kterým se za vysoké inflace a pomalejšího hospodářského růstu žije docela dobře.

Spotřebitelské ceny rostly v září v USA ročním tempem 5,4 % (v ČR v září meziročně +4,9 procenta). Tamní hospodářský růst by měl přitom za třetí čtvrtletí zpomalit na 2,7 procenta z tempa 6,7 procenta v předešlém kvartálu. Číslo se dozvíme ve čtvrtek. Za Česko pak přijdou data o HDP v pátek. 

9 

Zdroj: Reuters

Podle americké centrální banky bude růst spotřebitelských cen jenom dočasný a také mnoho ekonomů má za to, že stagflace není nevyhnutelná. Řada investorů je však na pozoru. Obavy budí především korozivní účinek, který měla minulý stagflační období na ceny aktiv.

Počet příkazů k vyhledávání slova stagflation přes vyhledávač Google bude za říjen největší od roku 2008 a také Goldman Sachs napsala, že stagflace je teď „nejčastěji zmiňovaným slovem v komunikaci klientů“.

„Zpomalování naší ekonomiky ... poukazuje na stagflaci,“ domnívá se podle Reuters Louis Navellier, investiční ředitel v Navellier & Associates. „Chystáme se utahovat všechna naše portfolia, protože pozorujeme, jak nás to táhne do tunelu, kde jsou (akciové trhy§ nervóznější a těsné“.

Akcie nevyvázly z minulých období stagflace bez šrámů. S&P 500 spadl za posledních 60 let během čtvrtletí poznamenaných stagflací mediánově o 2,1 procenta, zatímco ve všech dalších kvartálech rostl mediánově o 2,5 procenta, uvedla také Goldman Sachs

Dluhopisy během poslední velké stagflační periody, která začala koncem 60. let, zápasily také. Rostoucí ceny ropy, vyšší nezaměstnanost a uvolněná měnová politika vytlačila jádrovou inflaci v roce 1980 na maximum 14,5 procenta. Fed to v návaznosti přimělo ke zvýšení úrokové sazby na skoro 20 procent. Referenční desetiletý americký státní dluhopis klesal v devíti z 11 let, počítáno do roku 1982, ukazují data ekonom Aswatha Damodarana. Inflace narušuje kupní sílu budoucího cash flow dluhopisů.

Orlando z Federated Hermes druží akcie firem, které dokáže přenášet narůstající náklady na zákazníky, a to včetně energetik a průmyslových firem. Navellier se zaměřil na velké maloobchodníky, které mají vlastní dodavatelské řetězce. Jednou z nich je třeba Target.

A proč ne?

Srovnání se 70. lety ale mnoho lidí na Wall Street odmítá. Důvody? Příčiny současného vzedmutí spotřebitelských cen jsou podle nich přehnané, nebo ustoupí.

„Domníváme se, že jsme na vrcholu strachu ze stagflace,“ uvedl Scott Kimball ze společnosti BMO Asset Management. Většina výdajů v návrhu amerického zákona o infrastruktuře je podle něj dlouhodobé povahy a nebude mít bezprostřední ekonomický efekt.

Podle Jeana Boivina z BlackRock Investment Institutu hospodářský růst zrychlí, protože dodávky budou dostupnější, a chystá se na to, že výnosy dluhopisů půjdou nahoru.
„Od 70. let jsme neměli situaci, kdy inflaci táhly vzhůru převážně nabídkové šoky,“ podotkl podle webu MarketWatch bývalý viceguvernér Bank of Canada. Tady ale prý veškerá podobnost končí. Stagflace před půl stoletím přišla, když růst a aktivity překonaly výrobní kapacitu globální ekonomiky. Teď ale ekonomika naráží na poruchy dodavatelských řetězců a ve skutečnosti se stále pohybuje pod svojí výrobní kapacitou, uvedl. To znamená, že nabídka nakonec vzroste a uspokojí poptávku, na rozdíl od 70. let, kdy se poptávka musela snížit, aby se potkala s nabídkou.

Neil Dutta z Renaissance Macro Research v nedávném komentáři napsal, že abychom byli ve stagflaci, musela by ekonomika „z definice“ stagnovat. Důkaz pro to je ale poměrně slabý. V grafu pak uvedl do vztahu data institutu ISM o nových objednávkách a zaplacených cenách, což je ukazatel inflace. Pro stagflaci by hovořilo, kdyby se nové objednávky nacházely pod dlouhodobým průměrem a ceny nad dlouhodobým průměrem. Červené tečky, které označují měsíční data za rok 2021, ale podle něj ukazují, že jsme v „inflačním boomu“.

9

Analytici banky UBS mají za to, že stagflace v 70. letech minulého století byla poháněna faktory, které dávají dnes menší smysl, jako vládní kontrola cen, což omezovalo dodávky.

Minimálně jedna divoká kartu tu ale je, totiž zda hrozba rostoucí inflaci přiměje Fed k více jestřábímu postoji. Signály, že Fed bude svůj program nákupů vládních dluhopisů za 120 miliard dolarů měsíčně tlumit rychleji, a náznaky agresivnějšího zvyšování úrokových sazeb by na akcie mohlo dolehnout.

Zdroje: Reuters, Market Watch

 
 

Čtěte více:

Týdenní výhled: Obavy ze stagflace drží trhy na uzdě
04.10.2021 12:41
Akciovým trhům se nedaří vymanit z tlaku. Namísto dřívějších rychlých ...
Zářijová inflace byla oproti prognóze ČNB výrazně vyšší, povede k mnohem rychlejšímu zvyšování sazeb
11.10.2021 13:52
Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla v září 2021 cenová hladina mezi...
Fidelity International: Inflační tlaky se liší podle odvětví. Které z nich přetrvají?
13.10.2021 6:15
Podle nejnovějšího průzkumu mezi analytiky společnosti Fidelity Intern...
Rozbřesk: Inflaci musíte brát vážně, jednejte raději rychleji, varuje MMF
13.10.2021 9:12
Mezinárodní měnový fond včera vyslal ostré varování před inflací. Cent...
Výhled Fidelity na závěr roku: Po letním zpomalení přijde stagflace
22.10.2021 5:58
Po letním zpomalení přijde náročná zima, tak to alespoň vyplývá z před...
Příští týden očekávám debatu o zvýšení sazeb o 50 či 75 bodů, říká viceguvernér Nidetzký
26.10.2021 13:39
Utažený trh práce, vysoká jádrová inflace, uvolněná fiskální politika...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.