Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Podnikatel, nebo podvodník

Project Syndicate: Podnikatel, nebo podvodník

29.01.2022 14:56

Shledání Elizabeth Holmesové vinnou z podvodu, který spáchala jako zakladatelka a výkonná ředitelka společnosti Theranos, vyvolalo vášnivou debatu o tom, co tato událost znamená pro inovativní ekonomiku.

Došlo k tomu, že Holmesová při agresivním uplatňování kréda Silicon Valley, „fake it until you make it“ prostě jen sjela z rozjezdové dráhy? Má kapitálový spekulant a investor do Theranosu Tim Draper pravdu, když se obává, že její odsouzení sníží „ochotu sázet“ na onen typ podnikatelů, kteří „ze Silicon Valley udělali inovační motor světa“?

Nebo je situace složitější? Přelíčení a usvědčení Holmesové osvětluje dva trendy v samé podstatě americké politické a finanční ekonomie. Prvním je všeobecný ústup od trestního stíhání finančních manipulátorů, vývoj zřetelný od uvěznění vysoce postavených manažerů společností Enron a WorldCom poté, co praskla internetová bublina let 1998-2000.

Vezměme si rozdíl mezi tím, co následovalo po krachu bank a spořitelen v 80. letech, a tím, co následovalo po globální finanční krizi z roku 2008. V prvním případě, podotýká Jesse Eisinger z ProPublica, „ministerstvo spravedlnosti stíhalo přes tisíc lidí, včetně vrcholných manažerů mnoha největších zkrachovalých bank“. Naproti tomu ve druhém případě „šel do vězení jen jeden vrcholný bankéř“.

Eisingerova kniha The Chickenshit Club (Klub poseroutků) z roku 2017 zachycuje hlubokou proměnu přístupů, k níž během prvního desetiletí tohoto století došlo na ministerstvu spravedlnosti – a především na státním zastupitelství USA pro jižní okrsek státu New York, do jehož působnosti spadá Wall Street. Jde po stopách tohoto vývoje až do roku 2002, kdy došlo k likvidaci účetní firmy Arthur Andersen, jedné z „velké pětky“, v návaznosti na to, že byla shledána vinnou z maření spravedlnosti ve spojitosti s prací pro Enron. Namísto snahy trestně stíhat jednotlivé výkonné manažery za enormní finanční ztráty úřady obvinění opakovaně urovnaly výměnou za pokuty, které v posledku nezaplatili manažeři, ale akcionáři.

Druhým obecným trendem byl během posledních šesti let enormní příval „netradičního kapitálu“ (od rodinných kanceláří, vzájemných, hedgeových a státních investičních fondů a jednotlivých miliardářů) do startupů opřených o rizikový kapitál. Roční výše kapitálu přímo vloženého do fondů rizikového kapitálu v roce 2021 nakonec přerostla sto miliard dolarů, které byly poskytnuty v roce 2000, ale ještě vyšší částka byla do startupů podporovaných fondy rizikového kapitálu investována jinými subjekty, takže bylo dosaženo rekordní úhrnné sumy 330 miliard dolarů, téměř dvojnásobku oproti roku 2020.

Valuace, poháněné touto explozí, rostly v pozdní fázi souběžně s veřejnými akciovými trhy, jejichž motorem jsou převážně velké technologické firmy, které se tyto startupy snaží napodobit. Neméně důležité je, že když investoři vkládají kapitál do private venture společností, nutně akceptují nelikviditu, tedy právní nemožnost své podíly prodat. V mnoha případech – tak jako u Theranosu – přijali podmínky přiznávající zakladatelům téměř úplnou kontrolu, bez ohledu na to, kolik kapitálu se vybere.

Mezi silami, které tuto bublinu přifukují, ční bezprecedentně uvolněný režim měnové politiky, převládající od roku 2008. Federální rezervní systém USA a další významné centrální banky snížily bezrizikové úrokové sazby na „nulovou dolní mez“ (v některých případech i níž), a aby zaplavily finanční trhy penězi, nasadily škálu nekonvenčních nástrojů pod označením „kvantitativní uvolňování“.

Walter Bagehot, šéfredaktor časopisu The Economist v devatenáctém století, shrnul předvídatelný důsledek těchto politik už před 150 lety:

„Historie hospodářského cyklu mne naučila, že období nízkých měr návratnosti investic neúprosně vede k nezodpovědným investicím. … Lidé se nespokojí se 2 % a úbytek příjmu nedokážou snést. Své bedlivé úspory raději investují do něčeho nemožného – kanálu na Kamčatku, železnice do Watchetu, plánu na oživení Mrtvého moře.“

Přístroj, který umí provést 200 krevních testů z jediné kapky, zasluhuje zařadit do Bagehotova seznamu.

Teď, když se éra kvantitativního uvolňování zdá být u konce, bude nejpravděpodobnějším dlouhodobým důsledkem posun rovnováhy moci od podnikatelů zpět k finančníkům. Bude to prudký odklon od toho, co jsme viděli v roce 2020, kdy víc než 40 % prvních veřejných nabídek v oblasti technologií využilo struktury dvou tříd akcií s cílem zabetonovat kontrolu zakladateli. Investoři z etapy před primární veřejnou nabídkou nemohou v těchto případech prodat své akcie ani odvolat výkonného ředitele. Když třeba do Theranosu kapitálově vstoupili Rupert Murdoch a Betsy DeVos, byli za hejly, ne partnery.

Před zhruba 40 lety jsem zformuloval dvojitou ochranu před zásadní nejistotou provázející investice do startupů, které působí na technologické hranici nebo za ní: „peníze a kontrola“. Investoři potřebují dostatek peněz, aby si mohli koupit čas k pochopení nemilého překvapení, a dostatek kontroly, aby s ním něco zmohli (což obvykle začíná odvoláním výkonného ředitele).

Netradiční investoři, kteří se v nejpozdější době nahrnuli do rizikově kapitalizovaných firem, mají spousty peněz, ale obvykle jim schází potřebná kontrola. Ságy společností Uber a WeWork ukazují, že dokud se nezmění pravidla, i vedoucí profesionálové v oblasti rizikového kapitálu mohou být nuceni „podnikatelsky vstřícné“ podmínky, jež přijali, překonávat prostřednictvím žalob. Mnohé jiné startupové modely podnikání už ztrácejí věrohodnost. Jak například tento měsíc uvedl server The Information, startupy zaměřené na „okamžité doručování“ zkouší novou taktiku ve snaze snížit přemrštěné tempo, ve kterém „pálí“ peníze: „pomalejší doručování“.

Dění kolem Theranosu nám připomíná, že shromáždit kapitál na podnik ve stylu „oživení Mrtvého moře“ lze jedině proto, že investoři – zejména ti netradiční – si při hledání kladných reálných výnosů začali zoufat. Holmesová byla podle všeho obdařena kultem podnikatele, který zakladatelům umožňuje popichovat potenciální investory proti sobě ve snaze zajistit si co nejvstřícnější dohodu. Jak jinak by mohla technologická novicka vybrat peníze na rozjezd takového podniku od lidí jako Larry Ellison, Don Lucas a Draper za podmínek, které jí dávaly 100% kontrolu?

Odsouzení Holmesové možná ohlašuje další všeobecný posun. Matt Levine ze společnosti Bloomberg často žertuje, že „všechno je podvod s cennými papíry,“ protože každý pokles akcií veřejně obchodované společnosti pravděpodobně vyvolá soudní spor z podnětu prodělávajícího investora. Jenže některé činy podnikatelů podvodem s cennými papíry doopravdy jsou. Těm, kdo nemají zájem zapojovat se do pomíjivých spekulativních bublin nafukovaných centrálními bankami, nabízí usvědčení Holmesové v nynější éře velkých lží určitou útěchu. Ti, kdo se obávají, že řádné vymáhání práva zapříčiní úbytek novátorské energie, by si měli připomenout, že právě v takovém kontextu se zrodila celá digitální revoluce.

73

William H. Janeway, zvláštní komandista ve Warburg Pincus, firmě spravující soukromý kapitál, je externistou přednášejícím ekonomii na Cambridgeské univerzitě a autorem knihy Doing Capitalism in the Innovation Economy (Cambridge University Press, 2018).

Copyright: Project Syndicate, 2022.
www.project-syndicate.org


 
 
 
 

Čtěte více:

Project Syndicate: Příští fáze vývoje kryptoměn
31.10.2021 15:56
Regulátoři na celém světě jdou po kryptoměnách. Čína je zakázala. Spoj...
Proč kolabují dodavatelské řetězce
16.11.2021 10:38
Dodavatelský řetězec je jako Rorschachův test - každý ekonomický analy...
Pandemie odhalila klíčové slabiny americké i evropské ekonomiky. Jak je překonat?
06.12.2021 6:08
Pandemie covidu-19 zvýraznila klíčové slabiny americké i evropské ekon...
Jak opravit financování globálního obchodu
01.01.2022 16:09
Zboží a služby se po světě přesouvají pomocí kritické infrastruktury: ...
Riskantní turecký experiment s inflací
10.01.2022 6:14
Měnová politika je dnes ve většině ekonomik ukotvena konkrétním inflač...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.