Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Pár inflačních lekcí ze sedmdesátek

Rozbřesk: Pár inflačních lekcí ze sedmdesátek

22.04.2022 9:18
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Absolventi ekonomických oborů si obzvláště v těchto dnech jistě často vzpomenou na příběh z úvodních kurzů makroekonomie, který se při přednáškách používá pro ilustraci tzv. nabídkového šoku - tedy na ropné krize 70. let minulého století. Až o něco později se dozví, že tento jednoduchý pohled na věc má háčky a že ropné embargo sice sehrálo důležitou roli, ale přičítat jemu samotnému stagflaci není úplně fér. V současnosti se tak ona - z pohledu blahobytu nemilá - historická epizoda interpretuje hlavně jako důsledek selhání hospodářských politik.

Tento názor sdílí například i ECB, která zhruba před deseti lety jako hlavní lekci, kterou je třeba si ze sedmdesátek odnést, uváděla důležitost inflačních očekávání. A sice že musí být ukotvená, což nelze brát za samozřejmost. A že centrální banka musí svá slova doprovázet konkrétními činy, jinak že prý ztratí důvěryhodnost...

Zajímavá je ale i další lekce, která se týká kontrol cen a mezd. Taková opatření byla v USA v platnosti s obměnami mezi lety 1971 a 1974. V důsledku ale problém nedostatku a vysoké inflace vyřešit nepomohla, naopak jej asi zhoršila, zejména v případě energií a potravin.

Ne, že by se to dělo v takto obecné formě i nyní, avšak u konkrétních komodit podobná opatření pozorovat můžeme - viz snižování různých daní na benzín či potraviny. Je přitom zřejmé, že například v případě nafty (plynu, pšenice...) trhy vysílají jasný signál, že komodity prostě není dost a že je proto žádoucí spotřebovávat méně. Kontrakty s delší splatností navíc ukazují, že tento stav nemusí rychle odeznít, což ideu kompenzací pro všechny jenom dále komplikuje.

V případě surovin, které nelze jen tak nahradit, je sice rada spotřebovávat méně poněkud hraběcí. Nicméně cenové kontroly ale příčinu problému vyřešit nedokážou. Politická poptávka po podobných “rychlých a jednoduchých” opatřeních však roste.

*** TRHY ***

Koruna
Po středečním mírném posílení, kdy se pár EUR/CZK dostal pod úroveň 24,40, koruna ve čtvrtek stagnovala a čeká tak na další impulsy. Zajímavá čísla se ale čekají spíše až příští týden. Hned v pondělí například bude zveřejněn německý index Ifo.

Eurodolar
Další série velmi jestřábích komentářů z Fedu poslala dolarové sazby ještě výše, což povzbudilo i americkou měnu. Asi nejdůležitější bylo vystoupení šéfa Fedu Powella, který nejenže vcelku otevřeně potvrdil, že na počátku května přijde zvýšení sazeb o 50 bazických bodů, ale navíc uvedl, že bude vhodné postupovat “trochu rychleji”. To si trh zjevně vysvětlil tak, že na dalších zasedáních dojde k růstu sazeb o 50bps a vrchol cyklu posunul až někam k úrovni 3,25-3,50 %. Uvidíme nakolik se takový scénář odehraje, ale zdá se, že náš scénář, že sazby Fedu půjdou nahoru o 50bps také v červnu a červenci se zdá být velmi realistický.
Na druhé straně euro se nemůže opřít o politiku ECB, která je stále extrémně holubičí. Možná, že nepřímý impuls pro její změnu může přijít o tomto víkendu, kdy je na pořadu druhé kolo prezidentské volby ve Francii. Po středeční televizní debatě mezi současným pro-evropským prezidentem Macronem a vyzývatelkou LePenovou se zdá být pravděpodobnější vítězství prvně jmenovaného. Macronova obhajoba by následně mohla podpořit růst eurových sazeb a tím i společnou měnu.

Akcie
Americké akciové trhy sice otevřely v zelených číslech v návaznosti na solidní korporátní výsledky, avšak tyto zisky postupně odevzdaly po komentářích šéfa Fedu Jeroma Powella. Index S&P 500, který v úvodu rostl o více než procento, nakonec oslabil o 1,5 %, zatímco DJIA odevzdal 1,1 %. Index Nasdaq odepsal přes 2 %. Akcie Tesla v úvodu obchodování rostly o bezmála 12 %, avšak nakonec si připsaly výrazně mírnější nárůst o 3,2 %. Tržby telekomunikační společnosti AT&T dosáhly 38,1 mld. USD, zatímco analytický konsensus byl nastavený na 37,73 mld. USD. Akcie tak posílily o 4 %.

 

Čtěte více:

Riziko stagflace v USA je podle bývalého ministra financí Summerse vysoké
22.04.2022 6:09
Je možné, že inflace v USA nyní začíná dosahovat svého vrcholu, mimo ...
Čtvrtá fáze akciového cyklu?
21.04.2022 17:56
Poslední roky přinesly v podstatě ukázkový akciový cyklus daný chování...
22.04.2022 9:08
Společnost The Boring Company miliardáře Elona Muska získala od invest...

Váš názor
  •  
    22.04.2022 9:30

    a příčina? No přeci politika centrálních banka....peněz jako hnoje a prostě nabídka nestačí uspokojit poptávku. Řešení? Stačí zvýšit sazby....jo, ona by přišla recese a to by se politikům nelíbilo, protože dav by je vyhnal z těch pěkných, teplých korýtek bez jakékoliv odpovědnsoti
    abc1
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.