Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dluhové peklo... trochu jiný pohled na zadlužování

Dluhové peklo... trochu jiný pohled na zadlužování

04.02.2009 13:19

Soudě podle hovorů s přáteli, jejichž aktivity jsou vzdáleny ekonomické vědě (či pavědě?), současná krize výrazně přispívá k tomu, vidět někdy dluh jako dílo ďáblovo. Tj. vidět dluh paušálně jako něco, co přímo přispívá k mizériím tohoto světa. Pokud se zamyslím nad samotným jádrem problému dluhu, musím do určité míry souhlasit.

Tedy - proč je dluh špatný? Dovolím si zde krátkou demonstraci z malé ostrovní „banánové“ republiky. Představme si, že v ní žije několik málo lidí, pár jich pěstuje banány, pár jich rybaří, zbytek opravuje domy a lodě. Během doby si navzájem mezi sebou půjčili něco peněz – jednou potřeboval ten, podruhé onen. Půjčili si je ale tak, že když má rybář dobrý úlovek splatí víc, když se urodí víc banánů, splatí farmář víc … A naopak. Půjčili si je tedy na bázi „vlastního jmění“ – hodnota i s „úroky“ bude splacena, konkrétní rozložení v čase ale záleží na konkrétním vývoji ekonomiky - počasí, nemocnosti … Vyjma skutečně krizových situací v takovéto ekonomice v podstatě nemůže nastat dluhová krize – na neustále se měnící prostředí není nasazován pevný – neměnící se, požadavek splátek.

Nyní si představme, že najednou jeden z nich přijde za svým dlužníkem s tím, že se chce domluvit na pevném splátkovém kalendáři – bude to přece pro oba lepší: oba budou vědět na čem jsou, kdy je potřeba platit a kdy věřitel peníze obdrží. Funguje to, po jejich vzoru se tak domluví i ostatní a dokonce vzroste úroveň dluhu v ekonomice protože se vše zprůhlednilo a je to jaksi jasnější. Uspokojí se tak (iluzorně) pro nás typická potřeba jistoty a stability. Nějaký čas to funguje a všichni si pochvalují, jak dobře na tom jsou – mohou plánovat, mají své jisté a jejich životem tak mohou stále více prorůstat „pevné body“. Jeden si může na splátky koupit novou loď, protože nyní mu půjčí i ten, co předtím chtěl mít své jisté na důchod, apod. Stačí pak neúroda banánů a zároveň pár špatných úlovků a sousedi začnou chodit s tím, že nemohou teď zaplatit. Předtím by toto nebyl problém – věřitel byl na tuto variantu připraven, sám se nezavazoval. Dluhovou ekonomikou se ale začne rychle šířit krize.

Skutečné řešení uvedeného pak spočívá pouze z opětovného upravení systému poskytování financí blíže k reálnému, neustále se měnícímu světu. Tj. část dluhu musí být minimálně převedena na nové podmínky, nebo převedena na variabilní „dluh“ – jednorázový (bankroty), nebo postupný (debt-equity swap). Uvedené přímo implikuje řešení i pro složité ekonomiky 20. století – princip je stále stejný. Efektivně fungující systém bankrotů a restrukturalizace, včetně využívání debt-equity swapů – výměny dluhu za podíl ve firmách jsou řešením a cestou k udržitelnému zadlužení.

Pointou uvedeného není to, že poskytování peněz firmám, či domácnostem na jejich investice a spotřebu je špatné. Pokud toto poskytování ale na sebe vezme formu půjčky – tj. poskytnutí s předpokladem pevných splátek, dostáváme se okamžitě do rozporu s realitou (dovolím si dokonce tvrdit, že to je jen další z mnoha fikcí, které si vytváříme snahami nasadit pevné na proměňující se. Pokud je jen část variabilního svázána pevným, problémy nenastanou. Pokud to pevné – tj. zadlužení, významně naroste relativně k variabilnímu (HDP na úrovni ekonomiky, cash flow na úrovni firmy, mzda na úrovni jednotlivců).

Čtenáře pak možná napadne, zda uvedené např. neřeší v některých islámských zemích zákony Šaríja se svým zákazem platby úroků – např. banky se tam tak místo inkasa úroků podílejí na zisku. Odpověď je ano i ne – s úplnou eliminací dluhu se vzdáváme některých domnělých, ale i reálných pozitiv. Ale to si nechám na příště. 

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Dluh a úrok
    08.02.2009 21:55

    .. jsou skvělé věci. Právě díky zápůjčnímu a akciovému kapitálu se v Evropě rozběhla průmyslová revoluce, na rozdíl od jiných civilizací, které se těchto dvou vymožeností nechytili tak rychle jak Evropa. Ovšem musí se s nimi opatrně zacházet. V obchodní praxi - na dluhu se má "bohatnout", což lze snadno spočítat z hospodářských čísel a business plánu. V privátní praxi - na dluh si pořizuji jen věci dlouhodobé spotřeby, které mi umožní zvýšit svoji cenu jako "pracovní síla". Takže bydlení na hypotéku je správný krok. A jak říkal jeden diskutující - spotřebu a průběžný provoz života si NIKDY nepořizujeme na dluh. AM PS: Tři věci na dluh - první je bydlení, co jsou druhou a třetí věcí? :-)
  •  
    04.02.2009 16:25

    problém je v tom, že dnes zúfalo potrebujeme niekoho komu požičať, resp. kto má záujem o naše plnenie ( služby, výrobky a pod. ),kto nahradí američanov a ponesie bremeno dlhu. Ináč sme bez práce a v prdeli!!!!!!!!!
    sporiteľ
  • Problém je jinde
    04.02.2009 14:57

    američtí "rybáři" a "banánoví plantážníci" si napůjčovali více, než jsou svým rybařením schopni splatit a navíc a hlavně: věřitelé vymysleli systém, ve kterém už nenesli riziko nesplácení, toto riziko zakamuflovali, zamlžili a prodali ten horký brambor jiným. Sami pak mohli vesele a nezodpovědně půjčovat dál za skvělých podmínek, které nebylo lze odmítnout!
    Tom
  • souhlasím
    04.02.2009 13:33

    Islám a zakon šaríja je řešením.dále si myslím,že člověk si má koupit/osobní spotřeba/ pouze To !,na co má... pujčky jsou nástrojem Dabla a vedou do Pekel
    jsem ale nevěřící
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data