Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhne se Čína?

Trhne se Čína?

23.02.2009 14:14

Míra ekonomicko-finanční synchronizace všech regionů ve světě je nyní velmi vysoká. Tj. máme zde doposud nezaznamenanou souhru na trzích se zbožím, službami a trzích finančních ve všech ekonomikách po celém světě. Je tak efektivně eliminována možnost vyvážení slabosti jednoho regionu růstem jiného. Víra v možné oddělení se - zejména rozvíjejících se ekonomik BRIC od USA, trvala pár měsíců na počátku toho, co dnes prožíváme. Možná byla ale asi jen v případě velmi mělkých problémů v USA. Takovým jsme nyní samozřejmě velmi vzdáleni*. Pro budoucí vývoj máme pak z perspektivy „oddělování se“ dva základní scénáře:

--další úzká provázanost, kdy trend bude nastaven ve Spojených státech a zbytek bude následovat (tu s větší, tu s menší silou). Obrat v USA ještě dlouho nenastane (opět odkaz *), tedy ani zbytek světa, včetně nás, se nemůže těšit na zlepšení.

--nebo se některým regionům/zemím nakonec podaří trhnout a vyhnout se významným problémům. Aby toto bylo významné z celosvětového pohledu, muselo by jít o Japonsko, EU (Německo), nebo Čínu. Japonsko je nejméně pravděpodobné. EU není o moc lepším kandidátem. Naopak Čína vykazuje některé známky „trhnutí se“. Stimulační plán dosahující 585 miliard USD se již projevuje v ekonomice a zároveň nebudí obavy z příliš velkého zadlužení (veřejný dluh je 18,5 % HDP, v USA více než 2x tolik, Japonsko má téměř 200 %). A motivace čínských politiků dělat smysluplné věci je asi větší v porovnání s EU či USA. Zatímco zde se hraje o procenta nezaměstnanosti, prodeje aut a bazénů, v Číně se hraje o sociální nepokoje a násilné demonstrace. V zemi s nízkou úrovní infrastruktury pak snad klesá i možnost budování nesmyslných pomníků naší „rozvinutosti“.

Pokud tedy celosvětová slabost nebude několikaletá (čímž si ale zdaleka nejsem jist), Čína je dost dobře tím, kdo bude nejméně postižen. Nejlépe udrží poptávku na fiskálních steroidech, které pak bude moci vysadit díky opětovně rostoucí zahraniční poptávce po jejích levných, ale kvalitních, originálních a zdravotně naprosto nezávadných produktech.

Čína ale podle mne nemá šanci na odtržení se od (stále pravděpodobnější) dlouhodobé slabosti světové ekonomiky. Ony steroidy se dají užívat jen po omezenou dobu bez toho, aby začaly více škodit, než pomáhat. Např. nyní tolik opěvovaný prudký růst úvěrů ze státních bank jde zejména do velkých korporací. Tento růst není tažen, ale tlačen politickým rozhodnutím. Otázka kvality úvěrového procesu je tak plně namístě a dlouhodobě je neudržitelný (vedl by jen k vytvoření mnoha dalších špatných aktiv). Podobně je to u tlačených infrastrukturních projektů (mosty nikam), atd.

Jedinou šancí by bylo významně změnit strukturu agregátní poptávky - zmenšení úspor (financujících zahraniční poptávku po zboží „made in China“) a zvýšení domácí spotřeby (podporované apreciací Renminbi). Toto jsou ale faktory, které se mění léta (naštěstí na to nejdou agitkou typu „Buy Chinese“). Např. je zde jedním z klíčových faktorů vybudování robustního penzijního systému, který vezme lidem obavy z financování svých důchodů. Ale co když je samotnou čínskou náturou vydělávat stále více, ale neutrácet a místo toho spořit. Tj. neutápět se v konzumu, ale mít dobrý pocit, že kdyby něco, mají své úspory. Konec konců, je to země, kde zanechal svůj otisk Lao-c'.


*Jak jsem naznačoval v předchozích článcích, moje teze je následující: Ekonomika USA se nezvedne, dokud nebudou do základů vyřešeny problémy bank. Samy o sobě nepomohou sebevětší fiskální stimuly, kreativní monetární politika, ani polovičatá řešení typu Bad Bank, TARP. Banky musí být znárodněny, musí být oddělena dobrá a špatná aktiva, dobrá musí být v bankách ponechána a jejich činnost nastavena tak, aby nekolidovala se základními principy fungování jakékoliv firmy. Poté budou privatizovány. Špatná aktiva budou pomalu likvidována speciální institucí – prodávat, pokud možno, se budou v době růstu. 

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    23.02.2009 15:42

    Podle mě to bude tak, že Čína půjde do kopru. Protože je závislá na vývozu na západ, bez kterého se neobejde a který bude teď drasticky propadat.
    Azazel
  •  
    23.02.2009 15:22

    Tak, tak. Myslím, že odlišnou čínskou náturou se zabývá z 'analytiků' jen málokdo. Ani vy jste si nevzpomněl na Konfucia, který tam má určitě větší vliv (i v podobě neokonfucianismu, zahrnujího i pricipy taoismu a buddhismu).
    Kalka.
    •  
      23.02.2009 15:46

      Pro zajímavost - pověst praví, že po jejich jediném setkání (Konfucius - Lao'c) se Konfucius ještě dlouho třásl a již se nikdy neodvážil Lao'c navšívit. Přestože "na povrchu" je známější Konfucius - nejen v Číně, "pod povrchem" je podle mne neporovnatelně významější Lao'c. I proto jsem zmínil jeho.
      JS
      • Lao'c
        23.02.2009 16:14

        Taky jsem přece zmínila taoismus - už od 12. stol. je součástí neokonf.. Vaše pověst samozřejmě lichotí esoternímu zaměření taoismu (na Západě). Důležité ale podle mne je si uvědomit, že špatná hosp. situace se v Číně řešila spíš emigrací či cestou za prací a hlavně vymýšlením nových způsobů výdělku než celoplošnými sociálními nepokoji. Stejně tak, jak se stěhovali do Šen-ženu, mohou se stěhovat ještě víc např. do Sin-ťiangu (nerost. boh.), na západ atd. Hodně se jich vrací se zkušenostmi z Ameriky. A když vláda rozhodne, že bude lidem vydávat kupóny, nemusí to procházet složitým schvalovacím řízením... Vaše články se mi ale vždycky líbí.
        Kalka.
        • Re: Lao'c
          24.02.2009 0:50

          Smekám a připojuji se. Pak že ekonomie není humanitní :-D
          dan_tencl
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m