Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini: Probudí nás jen šok na dluhopisovém trhu

Roubini: Probudí nás jen šok na dluhopisovém trhu

01.11.2010 17:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak si prezident Barack Obama vede ve fiskální oblasti? Zdědil nejhorší ekonomickou krizi od dob Velké deprese a rozpočtový deficit, který po potřebné záchraně poskytnuté soukromému sektoru a sérii nedomyšlených snížení daní dosahoval téměř biliónu dolarů. Jeho stimulační balíček spolu s podporou finančního sektoru, nízkými sazbami a kvantitativním uvolňováním zabránil další recesi. A zaslouží si pochvalu i za to, že Spojené státy jako jediné mezi rozvinutými ekonomikami jdou nyní cestou podpory růstu, namísto snahy o úspory.

To je ale jen jedna strana mince. Jeho první dva roky ve funkci musíme posuzovat i z hlediska jeho schopnosti anticipace zítřejších potřeb ekonomiky. Zde již obrázek není tak pozitivní. Po volbách pravděpodobně dojde k postupnému vyprchání stimulace a ekonomika USA bude fiskální politikou brzděna právě ve chvíli, kdy potřebuje další růstový impuls. Vláda se tak spoléhá na Fed a další kvantitativní uvolňování, studie ale ukazují, že na růst v roce 2011 bude mít jen malý vliv. Ze strany fiskální politiky by tedy měla přijít větší podpora, abychom zabránili druhé recesi.

V ideálním světě by se prezidentu Obamovi podařilo pokročit ve fiskálních reformách, které by zmenšily deficit a vytvořily klima, ve kterém by se žádný z investorů neobával další stimulace. To se bohužel nestalo, naopak. Slovo „stimulace“ je již nyní považováno za nadávku a to i mezi členy vlády. Jediná možnost, jak to změnit, je kvůli načasování voleb dostupná v roce 2011. Prezident sice vytvořil radu zabývající se dluhem, složenou ze zástupců obou hlavních politických stran. Radou navržené změny mají ale nulovou šanci na implementaci v roce 2011.

Situace je vedle současného stavu v Kongresu zhoršována tím, že neexistují důvody pro řešení deficitu. Sazby leží mimořádně nízko a dluhopisoví investoři nejsou výrazně znepokojeni. Sazby budou blízko nuly, dokud nedojde k růstu inflace, a opakované vlny averze k riziku budou jen tlačit více investorů do dolaru a amerického vládního dluhu. Stejně budou fungovat masivní intervence Číny zaměřené na prevenci posílení renminbi.

Rizikem je samozřejmě to, že se najednou něco zlomí a investoři se probudí. Spustit to může krize vlády některého ze států USA, či pochopení toho, že kvůli situaci v Kongresu je vyřešení střednědobé fiskální krize nemožné. Jen pak si politici vzpomenou, že vedle federální dluhu tu jsou i další závazky spojené se zdravotnictvím, vládami jednotlivých států a penzijním systémem. Jedině šok přicházející z dluhopisového trhu může tuto slepou uličku vyřešit.

Uvedené je výtahem z „A presidency heading for a fiscal train wreck“ od Nouriela Roubiniho.

(Zdroj: FT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data