Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anketa: Přinese QE2 nastartování ekonomického růstu USA a celého světa?

Anketa: Přinese QE2 nastartování ekonomického růstu USA a celého světa?

23.11.2010 12:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Federální rezervní systém v polovině listopadu započal s odkupy dluhopisů v rámci druhého kola kvantitativního uvolňování, v rámci kterého chce do poloviny příštího roku z trhu stáhnout vládní cenné papíry v objemu 600 miliard dolarů, s reinvesticemi peněz získaných z maturujících hypotečních papírů až 950 miliard dolarů. Fed v rámci prvního kola kvantitativního uvolňování na trhu odkoupí dluhopisy se splatnostmi mezi květnem 2016 a listopadem 2017 v objemu mezi 7 a 9 miliardami dolarů. Kvůli rozhodnutí o QE2, které padlo na listopadovém zasedání měnového výboru Fedu však na šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho míří silná kritika z řad skupiny republikánských zákonodárců, ekonomů, zahraničí, i zevnitř samotného Fedu.

„Plánovaný odkup aktiv je seriózním rizikem pro inflaci a nejsme názoru, že by jakkoli pomohl cíli Fedu v podobě zlepšení nezaměstnanosti,“ uvádí otevřený dopis Bernankemu podepsaný skupinou republikánských zákonodárců, mimo jiné ekonomů Michaelem Boskinem či Johnem Taylorem (oba spojeni s ekonomickým týmem bývalého prezidenta Bushe), ale také například Jimem Chanosem, jedním z nejznámějších short sellerů na Wall Street. „Jsme přesvědčeni, že plán Fedu by měl být přehodnocen a pozastaven,“ uvádějí autoři.

Částečným cílem nového kola kvantitativního uvolňování bylo snížit výnosy dluhopisů ve střední části výnosové křivky. Jedním z argumentů pro QE tak je, že jde jednoduše o přirozenou extenzi konvenční politiky; výnosy na krátkém konci křivky leží tak nízko, že Fed musí intervenovat na trhu s dluhopisy, aby jeho kroky měly vůbec nějaký význam. Výnosy desetiletých dluhopisů byly ale v druhé polovině listopadu výrazně výše, než tomu bylo na počátku listopadu, kdy byl tento nekonvenční krok měnové politiky oznámen. Vysvětlením by mohlo být, že se investoři obávají, že tištění peněz vyvolá inflaci, jak argumentují i republikáni. Inflační očekávání měřená pomocí rozdílu mezi dluhopisy navázanými na inflaci (TIPS) a obyčejnými dluhopisy se za první tři týdny po oznámení QE2 vůbec nezměnily.

Krátkodobé ukazatele inflace, včetně cen komodit, se také pohnuly špatným směrem (ve smyslu vysvětlení pohybu výnosů). Není ani pravděpodobné, že by se výnosy pohnuly kvůli menší averzi k riziku. Pokud irská krize něco způsobila, to zřejmě bude útěk směrem k americkým vládním dluhopisům. Další kolo kvantitativního uvolňování měnové politiky může přijít také ve Velké Británii, což zatím po lepším než očekávaném růstu a horší inflaci není zdaleka jisté.

Sám Ben Bernanke v druhé polovině listopadu obhajoval poslední kroky Fedu na podporu ekonomiky USA. Šéf americké centrální banky se stále domnívá, že nejlepší možností jak podpořit dolar a současně i globální ekonomiku je přijmout "politiku, která povede k obnově silného růstu, jež bude probíhat v souladu s cenovou stabilitou ve Spojených státech amerických". Země, které své měny uměle udržují na podhodnocené úrovni, riskují finanční nestabilitu, uvedl Bernanke v narážce na uměle slabý kurz jüanu.

Přinese podle Vás QE2 nastartování ekonomického růstu USA a celého světa?

Jaký je Váš názor? Hlasujte v nové anketě ZDE!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m