Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O’Neill: Nepotřebný mýtus měnových válek

O’Neill: Nepotřebný mýtus měnových válek

24.11.2010 13:11
Autor: Redakce, Patria.cz

V posledních týdnech se volně používala fráze „měnové války“. Doufejme, že jde o přechodný jev: Jedná se o nevhodný výraz a vlastně jde o fikci. Ve skutečnosti zde nejsou žádné měnové války, měnové trhy jen normálně reagují na události. Podívejme se na fakta. Čínská měna oproti dolaru v minulých pěti letech posílila o 20 %. Asi desetina tohoto posílení proběhla toto léto. Na bázi měnového koše renminbi posílilo za stejnou dobu o 14 %. Obojí představuje podstatný pohyb s velkými následky.

Ti, kteří se obtěžují podívat, vidí, že je tu mnoho důkazů změny čínské ekonomiky k lepšímu. Její obchodní přebytek dosahoval během prvních deseti měsíců roku 2010 jen kolem 3,2 % HDP, což je asi třetina hodnoty dosahované před finanční krizí. Přebytek běžného účtu se také zdá být obrovský, podle MMF tento rok dosáhne 270 miliard dolarů. Relativně k HDP ale pravděpodobně nepřekročí 5 %, což je polovina hodnoty dosažené na vrcholu. Je tu také mnoho zpráv o tom, že mezinárodní firmy již nevnímají Čínu jako nízkonákladového producenta pro jejich výrobky, což by nadále mohlo obchodní přebytky zmenšovat.

Podle některých je toto zlepšení jen přechodné a jen odráží prudký pokles poptávky po čínských exportech, zejména ze strany USA. Pokud by to ale byla pravda, proč jsou exporty o 400 miliard vyšší než v roce 2009? Zásluhu nese domácí čínská poptávka, která pomáhá zemím zaměřeným na exporty, jako je například Německo. Někteří z toho netěží, ale to není důvod vinit Čínu z měnových válek. I Spojené státy mohou v určité fázi zaznamenat nárůst svých exportů.

Během posledních setkání zemí G20 mnozí obviňovali USA, že sledují vlastní zájmy. Fed je odpovědný za udržení vysoké zaměstnanosti a nízké inflace, ne za měny. Slabší dolar může být důsledkem jeho politiky. Jestliže ale uspěje, přinese to i silnější dolar. To sebou nese systém pohyblivých měnových kurzů.

Několik dalších zemí také v minulých měsících intervenovalo s cílem zastavit posílení domácí měny. Některé sporadicky, jiné častěji. Příkladem mohou být Brazílie, Japonsko a Švýcarsko, kde každá z těchto zemí má perfektní důvody pro své kroky, protože kurz jejich měny se zdá být nadhodnocený. Ani zde není namístě přirovnávat tuto situaci k válce.

V jednom bodě ale mají ti, kteří vidí čínskou měnu jako podhodnocenou, určitou pravdu. Čínské měnové rezervy nyní dosahují 2500 miliard dolarů. Ale ani zde nesmíme zapomínat na ohromný tok investic do země. To znamená, že platební bilance, která zahrnuje tok kapitálu, je mnohem silnější, než v poslední době zlepšený běžný účet. Částečně jde o kroky, které dávají smysl, částečně o zbytečnou akumulaci rezerv, která má zabránit opakování asijské krize, ke které došlo v roce 1998.

Žijeme v době, kdy rozvoj pomáhá milionům lidí dostat se z chudoby. Čína stojí v popředí tohoto procesu a její ekonomika se za posledních deset let ztrojnásobila. Další země BRIC i další rozvíjející se ekonomiky jsou také důležité. Jde o pozoruhodný vývoj, který bychom normálně nedávali do souvislosti s válečnou situací. V dalších deseti letech růst odbourá globální nerovnováhy, které leží v jádru současné debaty o měnách. Systém plovoucích kurzů během tohoto procesu ukáže svou užitečnost.

Uvedené je výtahem z „Time to end the myth of currency wars“, autorem je Jim O’Neill.

(Zdroj: Financial Times)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data