Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Uran: Rozvoj jaderné energetiky přinesl letos bohatou nadílku. Slibně vypadá i budoucnost

Uran: Rozvoj jaderné energetiky přinesl letos bohatou nadílku. Slibně vypadá i budoucnost

27.12.2010 15:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Jaderná energie stále není tématem zcela postrádajícím kontroverze. Ve Spojených státech se výstavba jaderných elektráren prakticky zastavila po incidentu na reaktoru Three Mile Island v sedmdesátých letech, Evropa má zas na dlouho pro strach uděláno kvůli Černobylu. V posledních letech se sice hovoří o „jaderné renesanci“, avšak dokončených, nebo alespoň rozestavěných projektů je na obou březích Atlantiku jako šafránu. Roli tahounů sektoru nicméně vydatně zastávají Indie a zejména Čína, díky jejichž rapidnímu hospodářskému vzestupu (doprovázenému výrazným růstem spotřeby elektřiny) musí jít předsudky stranou.

To má přirozeně vliv i na trh s uranem, základní surovinou pro výrobu palivových tyčí do jaderných reaktorů, kterých bude podle dostupných prognóz výrazné přibývat. Od prudkého pádu v roce 2007, kdy splaskla tzv. uranová bublina, se ceny začínají opět pohybovat na růstové trajektorii, což se krom spotových cen uranu projevuje hlavně v posilujících akciích těžařů tohoto těžkého, radioaktivního kovu.

Po černobylské havárii se spotová cena uranu držela pod 20 USD za libru, ve druhé polovině této dekády začal pomalý vzestup, který se v roce 2007 změnil v exponenciální růst hnaný spekulanty. Ze 70 dolarů se kotace během několika měsíců dostaly na 135 dolarů, aby se pak téměř stejně rychle sesunuly zpátky. Pro investory se jednalo o dost poučnou lekci na to, aby na uran několik dalších let ani nepomysleli. Proto když letos v červnu začaly ceny opět růst, báli se mnozí další bubliny. Zdá se ale, že brutální korekce z roku 2007 dostala trh zpět do racionální roviny. Za trendem jsou nyní fundamenty: zásoby se tenčí a poptávka roste.

Čína v současnosti provozuje 11 reaktorů, což je v porovnání se 104 americkými kapka v moři. Zatím. Vláda v Pekingu stanovila cíl zvýšit podíl jádra na energetickém mixu z méně než 2 % na 5 % během následujících deseti let. Ve výstavbě je nyní 20 jednotek a připravují se plány pro 120 dalších. Konzultantská společnost UxC Consulting odhaduje, že zanedlouho bude země potřebovat 50-60 milionů liber uranu ročně, přičemž domácí těžba se pohybuje kolem 2 milionů. Zahraniční dodavatelé už se nemohou dočkat.

K tomu je třeba připočíst, že příliv suroviny z recyklovaných sovětských jaderných hlavic, které se využívají hlavně ve Spojených státech, by mohl po roce 2013 skončit. Pokud ovšem nebude program „Megatons to Megawatts“ z počátku devadesátých let obnoven. To však zatím není příliš pravděpodobné, jelikož jsou Rusové podle smluvních podmínek nuceni prodávat uran výrazně pod současnou tržní cenou (průměr za poslední roky činí 43 USD za libru uranu z hlavic).

Možnosti investovat do atomového boomu jsou rozmanité. Konzervativnější variantu představují ETF fondy. Třeba Van Eck Nuclear ETF, který obsahuje akcie těžařů, výrobců energie, infrastruktury i skladovacích společností a který od poloviny září výkonnostně předčil S&P 500 o téměř 15 %. Uranium ETF společnosti Global X Funds je hodně zaměřen na Kanadu, jednoho z největších světových těžařů.

Samotné těžařské společnosti jsou přímo exponované na cenu základní komodity. Jedničkou na trhu je Cameco (39,68 USD, 0,10%) Corporation, která tvrdí, že pokrývá 16 % světové produkce, hlavně z dolů v Kanadě a Spojených státech. Její akcie se pohybují na dvouletých maximech.

Zajímavou alternativu představuje Uranium Energy, která se minulé dostala na S&P/TSX Mining Index a jejímž hlavním tahákem je know-how získané při průzkumu a těžbě v Texasu a Wyomingu. Její akcie se v srpnu prodávaly za dva a půl dolaru kus, ve čtvrtek končily lehce nad pěti a půl dolary. Z menších hráčů stojí za zmínku Uranerz Energy, jejíž aktivity se zatím omezují pouze na průzkum, má už ale podepsaný dlouhodobý kontrakt s energetickým gigantem Exelon. Jedním z nejvýkonnějších titulů v oboru je pak texaská společnost Uranium Resources, která vlastní několik dolů na jihu USA, a která za poslední rok přidala přes 276 %.

(Zdroj: Forbes, YahooFinance, Bloomberg)


Váš názor
  • URAN
    27.12.2010 17:20

    Většinou se diskusí neúčastním, ale když vyšel po tak dlouhé době článek o Uranu, tak zde je pár postřehů. Kdo chce své portfolio obohatit o těžaře uranu, zde je pár tipů: a) Cameco, Uranez energy atd. jsou investiční stálice - slušně vydělají, ale nebude to žádné terno b) Rok 2011 silně doporučuji k nákupu, protože do uranového sektou, který byl krizí značně pošramocen začali na konci roku 2010 naskakovat první hedge fondy a v roce 2012, už nic moc atraktivního nekoupíte, c) souhlasím s URRE (US market), které na rozdíl od stejných "středních" těžařů nedělá jen průzkum, ale má vlastní doly a povolení k těžbě (a právě před nekolika dny titul vyklesal, protože vedení uplatnilo opční program - skvělý moment k nákupu) d) stejně jako URRE má dobrou pozici DNN (Denison Mines), střední firma se skvělou kapitalizací a cash flow, napojená na korejský rozuměj asijský trh; e) rozhodně však doporučuji nedržet vše jen v dolarech, ale rovnou nakoupit i těžaře na kanadském thu..zde je pár typů pro znalce: Strathmore (STM); Strateco (RSC) f) pokud si chce někdo JEMNĚ zariskovat, tak zde jsou potenciální tituly obchodované na kanadském trhu, o kterých se předopokládá, že budou předmětem akviziční politiky silnějších hráčů (jde vše o malé a střední těžaře s rozsáhlými novými naležišti uranu a zlata): Nuisco (NWI), Bannerman Res. (BAN), Forum Uranium (FDC), Uranium North Res. (UNR) + něco pro větší risk: Everet Res. (EAR) g) možná ještě podstatnou informaci: USA v tomto sektoru výrazně zaspali a nyní se dívají všude kolem (USA, Kanada, Peru), aby zajistili do budoucna strategické zásoby f) na rozdíl od Francouzů, kteří jsou akční v Africe a Rusů, kteří otevírají první uranovou banku (viz. jejich aktivity doma + asii).... Přeji hodně štěstí v novém roce. FIN
    FIN
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů