Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdražující ropa je nebezpečím pro světovou ekonomiku, při 120 USD/barel hrozí recese

Zdražující ropa je nebezpečím pro světovou ekonomiku, při 120 USD/barel hrozí recese

24.02.2011 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Krátkodobě cena ropy směřuje do rozmezí mezi 110 – 120 dolary za barel. Pokud se tam udrží delší dobu, vážně to ohrozí globální ekonomické oživení. Jednak bude negativně působit na podniky a v druhé řadě ovlivní i monetární politiku. V rozhovoru pro CNBC to řekl James Stewart, hlavní ekonom společnosti North Square Blue Oak. „Nikdo ve skutečnosti neví, jak nepokoje na Středním východě skončí,“ velký otazník visí nad vývojem v Saúdské Arábii, dodává ekonom. Hlavní stratég Morgan Stanley pro oblast Asie a rozvojových trhů Jonathan Garner dokonce varuje, že pokud cena barelu ropy vystoupá na 120 dolarů, globální ekonomika může sklouznout zpět do recese.

Špatná bezpečnostní situace v arabském světě, jejímž posledním projevem je násilí v africké Libyi, vynesla ceny ropy nejvýše za déle než dva roky. Během včerejšího obchodování se cena severomořského Brentu dostala nad 106,5 dolarů za barel, stejné množství americké lehké ropy se prodávalo za 91 USD. Od začátku posledního lednového týdne, kdy propukly první protivládní protesty v Egyptě, zdražila surová ropa o více než 9 procent. „Pokud se dostaneme na udržitelných 120 dolarů, růst globální ekonomiky významně zaostane za současným očekáváním,“ podotýká Garner z Morgan Stanley.

Obavy z nepříznivého dopadu drahé ropy na hospodářský růst již vyjádřila i Mezinárodní energetická agentura (IEA). Uvedla, že ceny černého zlata se v posledních dnech dostaly do nebezpečného pásma, a hlavní ekonom agentury Fatih Birol řekl, že IEA je připravena v případě potřeby vydat pokyn k uvolnění zásob ropy z nouzových rezerv. Výkonný ředitel Nobuo Tanaka varoval, že v případě, že by ceny ropy mohly po zbytek roku zůstat nad 100 dolary za barel, světové ekonomice by hrozila podobná krize, jakou si svět prošel v roce 2008.

Země vyvážející ropu podle zdrojů zvažují kvůli krizi v Libyi svolání mimořádné schůzky, kde by se měla projednat možnost zvýšení ropné produkce, přičemž již probíhají neformální schůzky představitelů OPEC. Organizace by ale měla reagovat v případě, že dojde ke skutečnému narušení dodávek. Podle Tanaky představují vysoké ceny ropy „mnohem vážnější problém“ pro rychle rostoucí ekonomiky, jako jsou Indie nebo Čína. I Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch a MMF věří, že světová ekonomika může prudký růst cen ropy ustát v případě, že bude pouze krátkodobý. „Je nepravděpodobné, aby došlo k výrazné změně ve výhledu globální ekonomiky,“ klidnil situaci John Lipsky z vedení Mezinárodního měnového fondu.

Mark Vitner z Wells Fargo se domnívá, že rostoucí ceny ropy negativně ovlivní doposud pozitivně se vyvíjející spotřebitelský sentiment v USA. Překročení hranice 100 dolarů za barel ropy podle něho představuje „významnou psychologickou hranici“, překročení 115 by ekonomickou aktivitu „velmi rychle udusilo“. Rovněž má za to, že růst cen ropy o 10 dolarů odpovídá poklesu HDP USA o čtvrt až polovinu procentního bodu. Vitner ovšem poukazuje i na to, že dlouhodobé problémy s dodávkami ropy nejsou pravděpodobné, protože „ropa je to jediné, co mnohé země mají“, a jsou schopny prodávat. Rozhodující bude, zda se protesty rozšíří do Saúdské Arábie.

Násilí v libyjském státě neutichá a diktátor Muammar Kaddáfí včera v emotivním projevu vysílaném satelitními zpravodajskými televizemi odmítl přistoupit na nátlak demonstrantů a odstoupit z čela země. Dnes se objevily zprávy o tom, že Kaddáfí nařídil svým bezpečnostním složkám sabotovat libyjská ropná zařízení.

„Je důvod k obavám, především z hlediska dopadu na ceny ropy,“ říká hlavní ekonom Mirae Bill Belchere. „Stoupnou-li ceny o dalších 20 až 30 dolarů, můžeme znovu vstoupit do recese.“

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.