Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Globální ekonomika a investice – pokud neklesnou ceny ropy, začíná úplně nová hra

Globální ekonomika a investice – pokud neklesnou ceny ropy, začíná úplně nová hra

01.06.2011 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

V posledních měsících přišlo výrazné a poněkud překvapivé zpomalení globálního růstu. Finanční trhy ale stále věří tomu, že jde jen o krátkodobou korekci. Tento názor se zakládá hlavně na vzpomínkách na minulý rok, kdy se jarní zpomalení ukázalo jako krátkodobé. Můžeme ale spoléhat na to, že se situace bude opakovat?

Pokles zaznamenaný v minulém roce byl poměrně silný, anualizovaný růst globální průmyslové produkce klesl z 12,1 % v prvním čtvrtletí až na 1,5 % ve třetím čtvrtletí. Nyní víme, že k tomu došlo kvůli oslabení mohutné fiskální a monetární stimulace, svým dílem přispěl i cyklus zásob. Nějakou dobu trvalo, než oživení dostalo udržitelný základ ve formě spotřeby, investic a růstu světového obchodu. Zpomalení, které se dostavilo v létě, otřáslo důvěrou v riziková aktiva – akcie i komodity. Oživení na těchto trzích přišlo až ve chvíli, kdy Fed začal hovořit o možnosti QE2:

investice

Nyní již nemůžeme pochybovat o tom, že globální ekonomika prochází podobným zpomalením. Akcie však zůstávají blízko cyklického vrcholu, komodity z něj oslabily jen o 9 %. Částečně jde o odraz narušení dodavatelských řetězců po tragédii v Japonsku. Podle zástupců japonského průmyslu by se tento problém měl plně vyřešit do srpna. Negativně zapůsobil i minicyklus zásob, i ten by však měl do podzimu odeznít.

Jsou tu ale ještě dvě fundamentálnější hrozby. První z nich je zpomalení v Číně, které jasně postupuje a není žádnou záhadou. Dochází k němu kvůli utahování politiky, které začalo minulý rok a v první polovině roku 2011 značně pokročilo. Objevují se známky toho, že se inflace dostává pod kontrolu a nebylo by překvapením, pokud by vláda byla schopná ještě před koncem roku politiku mírně povolit. Pak by tu byla dobrá šance na hladké přistání, jistota to ale zdaleka není.

Větší obavy vzbuzuje vývoj v USA. Zpomalení ekonomické aktivity nabralo v posledních týdnech na intenzitě. Částečně to může být kvůli počasí a sezónním efektům, americký spotřebitel ale podle všeho není schopen absorbovat šok ve formě růstu cen ropy započatého na konci minulého roku. Růst reálných disponibilních příjmů za první čtvrtletí byl revidován z 2,5 % na 1 %, míra úspor klesla z 6,2 % dosažených na počátku roku 2010 na současných 5 %. Spotřebitelé tak mají menší rezervy pro vyrovnání se s možným dalším růstem cen ropy.

Klíčový rozdíl oproti minulému roku tak představují vysoké ceny ropy, které dusí globální ekonomiku více, než se většina ekonomů zpočátku domnívala. Domácnosti v rozvinutých ekonomikách, zejména v USA a Velké Británii, jsou zatíženy dluhem a velmi váhají s tím, aby z úspor financovaly výši spotřeby, na kterou byly dříve zvyklé. Podobný efekt mají vysoké ceny ropy v rozvíjejících se ekonomikách, navíc tam probíhá utahování politiky zaměřené na boj s inflací. Je pravděpodobné, že v následujících čtvrtletích ceny ropy klesnou o 10 – 20 %, pokud se tak stane, ekonomické zpomalení bude jen přechodné. Pokud k tomu ale nedojde, začíná úplně nová hra.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m