Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas čelí vzpouře ve vlastní straně. Jablkem svárů v ODS je zvyšování daní

Nečas čelí vzpouře ve vlastní straně. Jablkem svárů v ODS je zvyšování daní

13.07.2012 8:54
Autor: IHNED.cz

Vlivní poslanci ODS váhají, zda ve sněmovně podpoří zvyšování daní. Premiér Petr Nečas se s nimi kvůli tomu bouřlivě pohádal. Rebelům nejvíce vadí milionářská daň. Někteří z nich dokonce hrozí, že v případě schválení změn vystoupí ze strany.Poslanci ODS se poprvé od voleb otevřeně postavili proti vlastnímu premiérovi. Na úterním uzavřeném jednání klubu zkritizovali vládní změny daňových zákonů, které má v pátek definitivně schvalovat sněmovna. Nelíbí se jim, že balíček zavádí milionářskou daň, omezuje výdajové paušály a zvyšuje DPH.

Jednání klubu se oproti obvyklé hodině protáhlo na celé tři hodiny a někteří premiéra tak rozčílili, že dokonce zvyšoval hlas a používal velmi expresivní výrazy. Během jednání rozhořčený Nečas podle informací Hospodářských novin dokonce vyzval nespokojence, ať ho z čela ODS odvolají.

Proti svému premiérovi, který požadoval bezpodmínečnou poslušnost při hlasování o daňových změnách, se otevřeně postavilo jen několik poslanců, v neformálních rozhovorech ale premiéra kritizuje téměř polovina klubu.

"Za 18 let, co jsem v ODS, si zasloužím respekt premiéra, měl by brát zřetel na mé názory," neskrývá rozčarování zlínský poslanec Tomáš Úlehla, který spolu s kolegy Šťastným, Šnajdrem a Petrem Tluchořem patří mezi otevřené kritiky. 

Na uzavřeném jednání nejrazantněji vystoupil Boris Šťastný, který prohlásil, že se raději vzdá poslaneckého mandátu, než by zvedl ruku pro milionářskou daň. Marek Šnajdr zase namítal, že ministerstvo financí k návrhům předložilo nepravdivé údaje. Právě to premiéra rozlítilo, takže svým spolustraníkům vmetl, že jej označují za lháře, a že pokud nesouhlasí s jeho politikou, mají jej z čela ODS odvolat.

"Bojovat proti krizi zvyšováním daní odporuje programu ODS. Navíc to nefunguje, vysoké daně dusí růst, zvyšují inflaci a výběr daní se v důsledku snižuje," shrnul názory všech zmíněných Tluchoř. 
 
Nikdo z kritiků ale nechce dopředu říct, zda bude hlasovat proti vládnímu návrhu, nebo jen odejde ze sněmovny. Anebo zda na tlak premiéra Petra Nečase nakonec zákon přece jen podpoří.

"Chápu, že hrozí problém s pádem vlády, na druhou stranu já zastupuji ODS a pro tu jsou Kalouskovy návrhy nepřijatelné. Nemohu teď říct, jak budu hlasovat," řekl včera odpoledne Úlehla. Definitivně se ale rozhodne až na ranním jednání před samotným hlasováním.

Nečasova pozice slábne

Ještě horší než nejisté hlasy pro daňové zákony je pro Nečase signál, že jeho pozice uvnitř poslaneckého klubu oslabuje. Kromě otevřených kritiků s jeho kroky totiž nesouhlasí většina těch poslanců, kteří jsou ve sněmovně už několikáté období. Mnohé z nich odradilo právě úterní velmi emotivní jednání klubu.

I přes veškerý nesouhlas ale daňový balíček zřejmě sněmovnou projde. Nespokojení poslanci zřejmě nebudou hlasovat proti, aby nebyli přirovnáváni k bývalému poslanci ODS Vlastimilovi Tlustému. Ten svými požadavky několik měsíců vydíral vládu Mirka Topolánka a pak ji pomáhal i svrhnout.

Pro Nečase by ale bylo nepříjemné, i kdyby někteří dali najevo svůj protest jen tím, že se zdrží hlasování. "Mám nepříjemný pocit, že tohle může nastat," říká první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer. 
 
Nečas na vyhrocenou situaci v poslaneckém klubu reagoval prohlášením, které zaslal redakci HN a v němž trvá na jednotném hlasování: "Předpokládám, že u takto zásadního hlasování, které má přímý vliv na strukturu státního rozpočtu, budou koaliční poslankyně a poslanci hlasovat jednotně. Žádný z poslanců ODS na jednání neřekl, že pro zákon nebude hlasovat. Proto v této chvíli nechci spekulovat o dalším vývoji."

Nespokojenost v klubu ODS roste dlouho. Řadě členů vadí programové ústupky, v posledních týdnech pak to, že ODS nenavrhla svého kandidáta na post prezidenta NKÚ, a způsob, jakým Nečas odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Na daňových zákonech nespokojenost vyvrcholila.

iHNed

Související články na IHNED.cz

Poslanci podpořili zdražení cigaret. Kuřáci si za krabičku připlatí o čtyři koruny víc

Lídrem kandidátky za 200 tisíc. V ODS se za volitelné místo platí desetitisíce

ODS potvrdila Pospíšila jako lídra v Plzni. Post hejtmana není tak obtížný, rýpl Nečas


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m