Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Siegel: Akcie jsou a budou nejlepší investicí

Siegel: Akcie jsou a budou nejlepší investicí

04.03.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Během posledních pěti let byl akciový trh velmi volatilní. V současné době čelíme nejistotě ohledně fiskálního vývoje v USA, v Evropě se to týká zejména Itálie. Domnívám se ale, že fundament na trhu je stále silný a současná negativa překonáme. Americká ekonomika získala momentum, které táhne zejména trh s bydlením, a ten je pro oživení klíčový. Jeho pozitivní vliv by mohl být dokonce větší než vliv fiskální politiky.

Evropu trápí silné euro. Když se jeho kurz dostal na 1,37, bylo to téměř šílené, dnes leží na 1,30. Stále se však domnívám, že Mario Draghi bude muset použít slovní intervence na jeho další oslabení a zároveň snížit sazby. I tak ale bude růst v Evropě dlouhodobě nízký. Draghi slíbil, že zabrání bankovní krizi a tomuto slibu věřím. Dá se tedy čekat, že ECB bude poskytovat likviditu a riziko velké krize je v podstatě eliminováno. Problém představuje zmíněný nízký růst, který ale trochu podpoří uvolněná politika ECB. Situace v Evropě by tak neměla představovat brzdu pro americké akcie.

V říjnu 2007 se americké akcie dostaly na historická maxima, na podobných úrovních se ceny pohybovaly i před 12 lety v lednu roku 2000. Obrovský rozdíl ale spočívá v tom, že tehdy se akcie obchodovaly s PE 30, nyní je to kolem 15 či dokonce 14 a zisky leží na historických maximech. Během krize byly významně sníženy dividendy, finanční firmy je na dřívější úrovně stále nezvedly, společnosti z jiných odvětví tak ale učinily. Fundament, který trh táhne nahoru, je tak celkově silný a mnohem zdravější než v roce 2000 či 2007. Nákup dluhopisů představuje v současné době pojištění proti riziku. Podle mého mínění je to ale jedno z nejdražších pojištění, které lze získat. Mám za to, že za tu cenu nestojí a návratnost vašich investičních portfolií bude nákupem dlouhodobých vládních dluhopisů poškozena.

Při nízkém úročení není atraktivní ani hotovost. Lidé však vidí, že svět se nezhroutil a tak se postupně opět obracejí směrem k akciím. Dividendové akcie mají dividendový výnos 2 – 4 %, v některých případech ještě více. Investoři takové tituly, které nesou pravidelný příjem, ve svých portfoliích potřebují. A dluhopisové trhy ani hotovost jim je neposkytne. Valuace podobných titulů je navíc stále velmi přijatelná. Podíl firem vyplácejících dividendy v indexu S&P 500 v současné době roste, předtím roky klesal. Najdeme tak 350 – 400 firem platících dividendy, asi 200 akcií má dividendový výnos 2,5 – 3 %. A když nakoupíte akcie zahraniční, dividendový výnos bude ještě vyšší. Budoucí inflace se bude pohybovat mezi 2 – 4 %. To je prostředí, které akciím a firmám vyhovuje, je to pro ně ideální stav. Negativní by byla inflace vyšší, dosahující více jak 5 %, ta ale není pravděpodobná.

Ohledně evropských akcií jsem byl opatrný. Nyní se prodávají za deseti až jedenáctinásobek zisků, protože jim hrozí velká rizika. Ale rozhodně i v Evropě najdeme dobrou hodnotu. Velmi se mi líbí rozvíjející se trhy. Jejich PE dnes dosahuje 10 – 15, v porovnání s historií to je velmi rozumná valuace, a to zejména s ohledem na očekávaný růst. Tyto ekonomiky totiž budou podle mého mínění v následujících deseti letech tahounem globálního růstu. Jediné dluhopisy, které jsem kdy nakoupil, byly dluhopisy spekulativní. I jejich ceny ale nyní leží poněkud vysoko. Nicméně je držím do doby splatnosti a příjmy reinvestuji. Kvůli udržení likvidity držím nějakou hotovost, zbytek portfolia tvoří akcie. Zlatem nadšený nejsem, protože jeho cena je nyní nastavena na hyperinflaci nebo konec světa. A ani k jednomu se podle mě neblížíme. Drahé jsou i komodity a ropa.

(Zdroj: Knowledge@Wharton)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data