Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB): Česká ekonomika dle údajů o HDP v nejlepším případě kráčí po dně

Singer (ČNB): Česká ekonomika dle údajů o HDP v nejlepším případě kráčí po dně

22.11.2013 11:07, aktualizováno: 22.11. 15:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Podle guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera ukazují předběžná data o tuzemském HDP za 3. čtvrtletí "přinejlepším pohyb na dně". Rychlý odhad HDP za 3Q zmařil naděje na úspěšné ukončení dlouhé recese, jelikož podle něj česká ekonomika klesla mezikvartálně o 0,5 procenta a meziročně se pokles prohloubil z 1,3 na 1,6 procenta. V předchozím druhém čtvrtletí HDP ve srovnání s prvním čtvrtletím vzrostl o 0,6 procenta a česká ekonomika se dostala z nejdelší recese, během níž šest čtvrtletí klesala.

Obdobně se vyjádřil již ve středu viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Uvedl, že předběžná data o vývoji českého hospodářství ve 3. čtvrtletí ukazují, že se ekonomika může vrátit do recese. Další člen bankovní rady Kamil Janáček minulý týden řekl, že pokud se předběžné údaje o vývoji ekonomiky ve třetím čtvrtletí potvrdí, je ekonomika v poněkud horším stavu, než ČNB předpokládala.

Singer se dále vyjádřil k cílování inflace, které ČNB v rámci měnové politiky využívá. Upozornil, že během posledních 12 let počet zemí, které cílují inflaci, převýšil počet zemí, které se zaměřují na cílování peněžní zásoby, jež vychází z předpokladu, že růst cen je determinován množstvím peněz v oběhu. Důvodem, proč se peněžní zásoba jako koncept podle guvernéra opouští, je problém s měřením množství peněz v ekonomice.

V roce 2001 podle Singera 16 zemí využívalo cílování inflace a 42 zemí cílování peněžní zásoby. Loni již cílování inflace využívalo 32 zemí a peněžní zásobu 29 zemí.

Guvernér zároveň dodal, že země využívající cílování peněžní zásoby poměrně často intervenuji. Intervence se ovšem podle něj nevyhýbají ani zemím, které v rámci měnové politiky cílují inflaci. Patří mezi ně například Švýcarsko nebo Švédsko.

Při plnění své základní měnověpolitické úlohy, tj. zabezpečení cenové stability, volí centrální banka jeden z několika možných měnověpolitických režimů. Čtyřmi základními typy těchto režimů jsou režim s implicitní nominální kotvou, cílování peněžní zásoby, cílování měnového kurzu a cílování inflace.

U cílování inflace centrální banka s jistým předstihem veřejně vyhlásí inflační cíl (či posloupnost cílů), o jehož dosažení bude usilovat. Jedná se o aktivní a přímé formování inflačních očekávání. Tento režim zahrnuje do svého rozhodovacího schématu podstatně větší množství informací než jen měnový kurz nebo peněžní agregáty, například také trh práce, dovozní ceny, ceny výrobců, mezeru výstupu, nominální a reálné úrokové sazby, nominální a reálný měnový kurz, hospodaření veřejných rozpočtů a podobně. 

 
Bývalý prezident Václav Klaus následně na dnešní konferenci "Evropská ekonomika a její perspektivy" uvedl, že vyjádření guvernéra Singera nebude komentovat. Klaus přitom zahájení intervencí ze strany ČNB kritizoval s tím, že je považuje za chybný a riskantní krok. Cílování inflace pak označil za mylnou doktrínu. "Respektuji vždy a důsledně téma konference a do těchto věcí se nebudu pouštět a komentovat to nebudu, i když si myslím, že by to bylo velmi snadné," uvedl. 

Poté ovšem Klaus médiím řekl, že intervence nebyla potřebná a nutná. "Pro mne je hlavní chybností akce to, že ta akce nebyla potřebná, nebyla nutná, pro mne byla akcí to jisté míry svévolnou. Byla akcí, která vyplývá primárně z toho, že už ti naši centrální bankéři trošku byli smutní a nervózní z toho, že oni nemají co dělat, že oni nemají žádný prostor pro další snižování sazeb, vypadá to, že jsou pasívní, vypadá to, že jsou neakční. Ten jejich pokus vstoupit do hry byl hlavním motivem. Teď se přít, kreslit si na tabuli vzorečky a grafy a říkat kvůli tomuhletomu jsme to udělali, je věc druhotná. Já si myslím, že to byl takový abstinenční pocit našich centrálních bankéřů, chtěli už něco udělat," dodal Klaus. 

Intervence mají podle dřívějšího vyjádření Klause "velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady", mezi které patří zdražení dovozu a tlak na domácí cenovou hladinu. Všechny současné členy bankovní rady jmenoval právě Klaus.

ČNB chce kurz koruny v rámci intervencí držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Krok vedle Klause kritizovala řada ekonomů, podnikatelů i prezident Miloš Zeman. Naopak premiér Jiří Rusnok krok ČNB hájí.

Podle zdrojů dnešního vydání deníku E15 centrální banka při posunu kurzu k 27 Kč/EUR intenzivně nakupovala eura tři dny a stálo ji to 200 miliard korun, za něž nakoupila přibližně sedm miliard eur
 
(Zdroj: čtk, Reuters)


Čtěte více:

Singer: Intervence mají posílit konkurenceschopnost ČR, do cen potravin se dramaticky neprojeví
15.11.2013 14:12
Devizové intervence, které ČNB zahájila minulý týden, nebudou mít dram...
Singer (ČNB): Nevylučujeme další intervence, jsou ale málo pravděpodobné
18.11.2013 7:53
Pokud devizová intervence, která má za cíl oslabit národní měnu a se ...
Lízal (ČNB) na Patria.cz: Korunu udržíme na 27 CZK/EUR nebo i mírně slabší. Posun intervenčního cíle výše není nereálný
19.11.2013 18:53
ČNB říká, že bude kurz udržovat „poblíž 27 CZK/EUR nebo i mírně slabší...
Tomšík (ČNB): Ekonomice hrozí návrat do recese. Intervence zabrání propadu do deflace
20.11.2013 10:50
Údaje o vývoji hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí naznačují...
Hampl (ČNB): Stále jsme v mezích konvenční měnové politiky, žádné shazování peněz z vrtulníku. Euro zatím ne...
21.11.2013 12:23
Před dvěma týdny zahájené devizové intervence s cílem oslabit českou m...

Váš názor
  • taky dobrý..
    22.11.2013 15:43

    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Petr-Havlik-Seznamte-se-CNB-a-jini-294390
    bob
    • má odpovídající kvalifikaci :-)) mazec
      22.11.2013 18:51

      Druhým viceguvernérem ČNB je Vladimír Tomšík (*1974). Ten pracoval od r. 2000 do roku 2006 jako analytik finanční a poradenské skupiny Newton Holding. Tu založili pánové Marek Čmejla a Petr Kraus, nedávno odsouzeni v kauze MUS ve Švýcarsku. Vladimír Tomšík působil i na Newton College, kterou dnes vlastní skupina J & T. 1. prosince 2006 byl Tomšík jmenován členem bankovní rady ČNB. V roce 2010 jej pak prezident Klaus jmenoval viceguvernérem.
      Jesse
  • Bravo Singer !
    22.11.2013 14:00

    Konečně koruna míří do pásma postupného zvýhodnění pro zahraniční investory. Čím oslabí více, tím více investorů přijde. Je potřeba se na to připravit. ČNB hodila českou zlatou rybičku zpátky do vody. Až trochu povyroste a přibere, chytíme si jí zpátky. Co naděláš, tak nebo tak o pár zlatých šupinek přijdeme.
    Zdenek
    • Re: Bravo Singer !
      22.11.2013 14:30

      tak to se pane velmi mýlíte. Váš názor patří mezi učebnicové vzory myšlení maločecháčků. Dnes zvýhodníme investory na úkor úspor obyvatel. Zítra zvýhodníme importéry na úkor exportérů. A když to poserem a nevyjde to ? tak to hodíme trochu zpátky a potom zase dopředu. Prosil bych všechny podobně myslící kokoty, aby pochopili, že když 250 000 000 lidí platí v propojené evropské ekonomice €, tak aby už nic nevymýšleli a rychle od koruny odešli.
      oradapoisson
      • Bravo Singer !
        22.11.2013 18:35

        Tyhle silácký řeči se vedli i před Bílou horou a pak jsme se plazili před Ferdinandem. 1+1 jsou 2. Pokud to nechápeš, tak Tvoje mládí a ekonomická teorie Tě omlouvá
        Zdenek
  • Pro pamětníky II
    22.11.2013 13:47

    Silná koruna dusí českou ekonomiku, firmy ztrácí konkurenceschopnost Dovolená bude letos pro lidi mířící do zahraničí o něco levnější, ale za několik málo měsíců se může stát, že tito lidé přijdou o práci. Takový dopad může mít podle ekonomů neustále pokračující posilování české koruny vůči hlavním světovým měnám – euru a americkému dolaru. Česká měna již prolomila hranici 23 korun za euro. Koruna je za posledních 12 měsíců nejvíc posilující měnou světa. Meziročně posílila již o téměř 20 procent. Ekonomové však upozorňují, že místo oslav jsou na místě spíše obavy a upozorňují, že silná měna už začíná dusit celou ekonomiku. To je tak výrazné posílení koruny, že se to musí v ekonomice negativně odrazit. Exportéři budou mít velmi velké problémy udržet si konkurenceschopnost, protože tím, že koruna prudce posiluje a tím, že mzdy v České republice v současnosti rostou dvouciferným tempem, tak za poslední čtyři roky průměrná mzda v České republice, pokud se přepočte na eura, vzrostla o 70 procent, to je tak výrazný nárůst, že exportéři nejsou schopni udržet si konkurenceschopnost. Dovolená bude letos pro lidi mířící do zahraničí o něco levnější, ale za několik málo měsíců se může stát, že tito lidé přijdou o práci. Takový dopad může mít podle ekonomů neustále pokračující posilování české koruny vůči hlavním světovým měnám – euru a americkému dolaru. Česká měna již prolomila hranici 23 korun za euro. Koruna je za posledních 12 měsíců nejvíc posilující měnou světa. Meziročně posílila již o téměř 20 procent. Ekonomové však upozorňují, že místo oslav jsou na místě spíše obavy a upozorňují, že silná měna už začíná dusit celou ekonomiku. To je tak výrazné posílení koruny, že se to musí v ekonomice negativně odrazit. Exportéři budou mít velmi velké problémy udržet si konkurenceschopnost, protože tím, že koruna prudce posiluje a tím, že mzdy v České republice v současnosti rostou dvouciferným tempem, tak za poslední čtyři roky průměrná mzda v České republice, pokud se přepočte na eura, vzrostla o 70 procent, to je tak výrazný nárůst, že exportéři nejsou schopni udržet si konkurenceschopnost. „Myslím, že v tento okamžik silná koruna přináší jen samá negativa. Ještě před pár dny, kdy nebyla na tak rekordní úrovni, se dalo říci, že situace mezi dovozci a exportéry byla vyvážená. Ale dnes, s takto silnou korunou se může stát, že brzy začnou ubývat i pracovní místa,“ říká prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. Obavy, že by mohlo hrozit i propouštění v podnicích, které se dostanou do problémů jsou více než reálně. Odborníci předpovídají, že pokud se v současném trendu nic nezmění, ekonomika by se mohla dostat do problémů už na podzim. Hlavním důvodem k obavám je podle analytiků zejména klesající cenová konkurenceschopnost českých výrobků na zahraničních trzích. Drahá koruna již přiměla propouštět zaměstnance výrobce hudebních nástrojů Amati, který vyváží svoje produkty zejména do dolarových oblastí. Za poslední tři roky firma utrpěla v důsledku negativního vývoje směnného kurzu koruny ztrátu 55 milionů korun. V červnu kvůli silné koruně uzavřela oděvní firma OP Prostějov svoji výrobu v Uherském Hradišti a Olomouci. K propouštění pod tlakem silné koruny a klesajícího odbytu byl nucen i další oděvní podnik Slezan. Silná koruna ukrajuje Evropské dotace. Obce kterých se to týká doplácí na to ze svého rozpočtu a modlí se za oslabení naší měny. Makroekonomicky vypadá ještě všechno v pořádku, ale tempo růstu se začalo snižovat. A ke všemu je tu také nebezpečí, že inflační spirála bude tlačit na růst platů. Koruna bude dále posilovat. Tento růst vzbuzuje velký ohlas. Hlavně varování před tím, že silná koruna dusí ekonomiku a kvůli rekordnímu růstu mezd při počtu k euru může vyvolat deflaci a znatelné propouštění v podnicích, které neobstojí v nejvýhodnější konkurenčním prostředí. Podniky čím dál hlasitěji žádají, aby vláda už jasně řekla termín zavedení eura v České republice. Petr Víšek - 21. července 2008
    oradapoisson
  • off topic
    22.11.2013 13:46

    Pan Singer se tam představuje jako veselý bonviván, který si nic nedělá z toho, že toho moc neumí a moc nedokázal - je sice vystudovaný programátor, ale když dělal jednoduchý program pro ČEZ, tak mu ani po dvou měsících nefungoval a on byl rád, že se pokazil počítač a ČEZ nikdy jeho program nepoužil. S tím se ve svém interview také pochlubil. Pan Singer si ovšem nemusí hlavu namáhat, skvělou kariéru si pojistil už na počátku devadesátých let, kdy se zalíbil Václava Klausovi, který ho vzal do Prognostického úřadu, tam se seznámil s Vladimírem Dlouhým a ten ho v Prognosťáku zaměstnal jako uklízeče kanceláře Karla Dyby. A tito pánové pak zajistili panu Singerovi pohodlnou existenci, kterou korunoval Václav Klaus jmenováním pana Singera do čela bankovní rady ČNB, kde tráví pan Singer pracovní čas hraním pétanque, jak se pan Singer pochlubil. Takový je veselý finanční génius, žák a oblíbenec superguru Klause - pan Miroslav Singer.
    Jesse
  • Pro pamětníky
    22.11.2013 13:44

    Česká koruna je nejvíce posilující měnou světa 21.07.2008 14:52:40 - Jiří Muladi Dopoledne 21. července koruna opět posílila a novým rekordem se dostala se na 22,94 Kč za euro. To je bezesporu dobrá zpráva pro ty, kdo si chtějí koupit nový obytný vůz či karavan ze zahraničí, jenže... "Optimální pro českou ekonomiku by bylo posilování tři až pět procent ročně. Za posledních dvanáct měsíců ale koruna posílila o 24 procent,“ řekl analytik Reiffeisenbank Aleš Michl. Podle něj však není možné růst měny dohnat produktivitou. To potvrzují i analytici Komerční banky, kteří uvádějí, že zhodnocení měny není provázané s výkonností ekonomiky. "Ale představuje šok, se kterým se ekonomika musí vypořádat,“ dodali. Koruna je v současnosti nejvíce posilující měnou světa. Proti euru posílila za šest měsíců o 13,7 procenta. Není v tom však sama, posilují i ostatní měny regionu. Na pomyslném druhém místě je polský zlotý s posílením 12,7 procenta, třetí je maďarský forint. Kde jsou hranice koruny? "Nejsou za tím spekulace. Je za tím důvěra investorů v regionu a propad amerického dolaru,“ komentoval Michl. Možné jsou prý dva scénáře. "Buď šokově region zklame důvěru investorů a pak přijde finanční krize. Anebo se obrátí vývoj dolaru, peníze se přelijí zpět a přijde zdravá korekce,“ dodal Michl. Česká měna by mohla posilovat i nadále, protože konec americké krize je prý v nedohlednu. Totéž lze říct i o posilování dolaru na trzích. "Naši techničtí kolegové z Société Générale předpokládají, že koruna se může dostat až na úroveň 22,38. Nicméně lze předpokládat, že hladina 23,00 poslouží po nějakou dobu jako podpora pro konsolidaci předchozího poklesu kurzu,“ uzavřel analytik Komerční banky Jiří Škop. Cestovní ruch dostal tvrdý zásah Silná koruna přidělává nejvíce vrásek na čele lidem pracujícím v cestovním ruchu. "Česká republika se tak během pár let stala pro cizince o třetinu dražší, cenově jsme se tak nechtěně stali luxusní destinací, kvalita služeb tomu však neodpovídá," upozornil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. "Západoevropané k nám tak přestávají jezdit, jelikož jsme mnohem dražší destinaci, než si můžeme dovolit,“ upozornil Okamura. Navíc restaurace a další zařízení závislá na přílivu cizinců evidují pokles tržeb o 30 procent
    oradapoisson
    • Re: Pro pamětníky
      22.11.2013 13:58

      Proč nejsou restaurace a další zařízení závislá na přílivu domácích zuákazníků? Jj, kvalita služeb pro turisty neodpovídá ceně. Většinou cizí majitelé využívají Prahy jako konkurenční výhody, nepotřebují kvalitu. Turisti za zájezdů se na ni přijedou podívat většinou jen jednou a příště pojedou zas někam jinam, aby se mohli chlubit co nejpoestřejšími fotkami...
      Kalka.
      •  
        22.11.2013 14:04

        http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/Nastvany-aktivista-dnes-rozjizdi-akci-proti-narodni-bance-Hadejte-kam-postavi-stanoviste-294372
        Homo
  •  
    22.11.2013 12:24

    je ale dlouhodoby problem ceska a nema nic spolecneho s krizi - e vedeni ceskych firem jsou neschopni (casto lide z dob normalizace) co neumi investovat - svobodny trh tohle ted resi a cnb trznimu vyvoji brani. devalvace meny pouze podporuje neschopnost a nebude mit dlouhodoby efekt - mimo vyssi emigrace a ztraty uspor obcanu.
    matous
    • první vlašťofka :-)
      22.11.2013 12:36

      ČNB deklarovala že oslabením kursu koruny se posílí cash flow exportérů - a máme tady první vlaštovku. Největší exportér Škoda auto už s odůvodněním na oslabení koruny zdražuje svoje výrobky na TUZEMSKÉM TRHU!!!. To úplně popírá argumentaci ČNB o pozitivním dopadu oslabení koruny v tom smyslu, že český spotřebitel upřednostní levnější zboží z tuzemska!!! Pokud většina významnějších výrobců v ČR nastaví svoje ceny na tuzemském trhu na úroveň jejich exportních cen po oslabení kursu koruny (jako že to udělají, protože z velké části jsou vlastněny zahraničními vlastníky) tak výsledkem bude opravdu pouhé zdražení bez efektu zvýhodnění domácí produkce!!!
      Jesse
  •  
    22.11.2013 12:09

    ČNB je zločinecká organizace
    ferda
  • To je zoufale
    22.11.2013 12:00

    zbatečný koment od našeho Singerka. Ne ne Singer, zaměstnanost se nedělá tím, že tisíce hodin analyzujete, komentujete, přesouváte nuly a jedničky, manipulujete s daty, intervenujete s měnou proti samotnému trhu atd... Zaměstnanost se zlepší prachsprostou obyčejnou výrobou. 80% bývalých kravínů a vepřínů zeje prázdnotou !! pole jsou osazena místo bramborama solárkama a řepkou na palivo, 40% strojírenského sektoru je zastaveno kvůli směrnicím EU, ti co zázračně zbohatli neumí vůbec investovat, takže jejich mniliordy zevlují bez užitku na kontech a do reálné ekonomiky na oživení nejde ani koruna. Tady se pouze přesouvají dotace, propdávají státní dluhopisy, vymýšlí se neůčelné zakázky... atd... Singer, probuďte se rychle, dokud je ještě čas. Ekonomika se vzpamatuje jen tehdy, když se přestane mudrovat a začne se dělat. Vyserte se na evropské směrnice a začněme odznovu. Jiný recept neexistuje. Na to že jste šéfem banky nejvyšší si troufám tvrdit, že o svém poslání nevíte vůbec NIC.
    Jesse
  • Ano
    22.11.2013 11:41

    Euro by mělo být 30kč,jinak se to tu potopí,bohužel běžný člověk měl devalvaci podanou jako zdražení zboží a nikoliv jako zvýšení vývozu a zaměstnanosti.Jinak nechápu Klauze,co dělal tedy on-KLAUZUV VÝSTELNÝ POLŠTÁŘ v devadesátých letech kdy poslal korunu o 8 korun dolů vůdči marce,pamatuju firmy jeli na tři směny a vyvážely se i špunty ze dřeva
    prorok
    • Re: Mnoho povyku
      22.11.2013 14:32

      pro NIC. No co? Trochu se pomohlo exportérům a nakopalo dovozcům. Ale nezaměstnanost řeší malé a střední firmy. ČNB bude jen postupně zjišťovat, že jí z ekonomiky lezou jen horší a horší data.. :-). Proč? No protože se tady dotačně přerozdělíme na nanočástice. Jen se budou vyplňovat formuláře EU..to bude asi jediný výstup těch grantů. :-))
      jrdallas
    • Re: Ano
      22.11.2013 12:54

      ja ale spunty nedelam, nejsme v cine
      matous
    • Re: Ano
      22.11.2013 12:24

      Soudruzi už na tom pracujou, a běžný člověk si může sjednat druhý pilíř důchodu.
      Homo
Aktuální komentáře
01.05.2024
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba