Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slibujeme, že nedodržíme, co jsme slíbili

Slibujeme, že nedodržíme, co jsme slíbili

10.09.2014 17:50

Čtenáře, kteří se ovlivněni nadpisem těší na nějaké dílo ve stylu „prolhaní politici, charakterní zbytek společnosti“ musím hned ze začátku zarazit. Půjde o zamyšlení čistě ekonomické. Není žádné tajemství, že oficiálním „cílem Rady guvernérů ECB je udržení inflace ve střednědobém horizontu pod 2 %, ale blízko této úrovně“. Praxe vypadá spíše tak, že cokoliv pod 2 % je přijatelné, pokud se do problémů nedostává Německo. Číslo nad 2 % je pak skutečně nemyslitelné. Také není žádným tajemstvím, že Fed je mnohem aktivnější než ECB a to i poté, co se ECB ve světle hrozby další recese poněkud rozhýbala.

Trochu překvapivé tak může být tvrzení, že ani u Fedu není inflační cíl ani zdaleka symetrický. Řečeno jednoduše, jeho podstřelení je mnohem přijatelnější než jeho přestřelení. Ukazuje to třeba ekonom David Beckworth jednoduchým obrázkem na jehož ose x je čtvrtletní změna nákupů aktiv ze strany Fedu a na ose y výše inflace. Pokud mám za inflační cíl 2 %, moje nákupy by se měly zintenzivnit při poklesu inflace pod tuto hranici a naopak klesnout na intenzitě (či jít do záporu) při překročení této hranice. A změna této intenzity by měla být oběma směry symetrická. Což ale v uvedeném obrázku ani zdaleka nevidíme.

Místo proložené křivky bych body vnímal dokonce tak, že pokud se inflace dostane mírně nad 2 %, nákupy prudce klesají. Tedy „nad 2 % ani náhodou“. Růst nákupů ale nabírá na intenzitě až s inflací blížící se 1 %. I Fed tedy slibuje 2 %, svým chováním ale ukazuje, že spokojen je spíše s rozmezím 1 – 2 %.

 grafik_1_js

Zdroj: D.Beckworth

Z nějakého důvodu máme hluboko pod kůží strach z vysoké inflace. Právem, protože ta dovede zruinovat celou ekonomiku a jen velmi těžce se jí zbavuje. To samé ale platí o deflaci a s ní spojené ekonomické depresi. Tato hrozba se nám ale pod kůži tolik nevryla, i když z hlediska historie se to těžko vysvětluje. Nejpravděpodobnější se mi zdá následující velice primitivní vysvětlení:

Celou věc posuzujeme z našeho osobního „mikro“ pohledu. Pokud něco zdražuje, je to pro nás vždy špatně, pokud něco zlevňuje, je to dobře. Nezajímá nás, jak se vyvíjí nominální a reálné mzdy, že celá ekonomika není jako domácnost, atd. Vzorec je jasný – dolů je dobře, nahoru špatně. Z tohoto pohledu je tedy možné a snad i pravděpodobné, že laické hodnocení popsaného postoje ECB a Fedu bude pozitivní – radši být s tou inflací opatrnější a přestřelit dolů. Jenže tak to není a platí to zejména v situaci, kdy v podstatě celý svět trpí chronickým (tj. ne pouze cyklickým) nedostatkem poptávky.

Graf vlastně naznačuje, že se snažíme bojovat ve válce, která už dávno skončila, a tím možná prohráváme v té, která je v běhu. Svět sebenaplňujících se proroctví, ve kterém žijeme, je v podstatě jednoduchý. Pokud v něm centrální banka kredibilně řekne, že eliminuje deflaci, tak jí eliminuje jen tímto prohlášením. Jak to ale udělat, když základní prohlášení centrálních bank – jejich inflační cíle, jsou soustavně nedodržovány. Někdo může tvrdit, že příčina a důsledek jsou opačné – cíle nemohou dosáhnout a proto ho nedosahují. Tak tomu ale objektivně není – je to jen o míře toho, co jsme ochotni použít (vím, že to vyžaduje větší vysvětlení, ale více o tom někdy příště).

Je paradoxem, že se už dlouhá desetiletí bojíme toho, že centrální banky ztratí svou těžce nabytou důvěryhodnost tím, že podlehnou inflačnímu vábení, či těm, kteří tomuto vábení podlehli (vlády). Našlápnuto k této ztrátě kredibility máme, ale z úplně opačného směru. Moje období určitého monetárního jestřábizmu skončilo ve chvíli, kdy výrazně ochladl trh komodit. Ač je to v podstatě ignorováno, právě tento zlom byl podle mne jednou z nejvýznamnějších monetární událostí posledních let, či desetiletí. Pokud by masivní monetární uvolnění zvedalo ceny komodit výš a výš, podkopalo by evidentním a fundamentálním způsobem sebe samo. Nestalo se a pravděpodobně ani nestane. Některé trhy mohou být nyní našponované, ale jde o řádově jinou věc než tu s komoditami. Otázky, proč centrální banky neplní své cíle, jsou tak plně namístě.


Čtěte více:

10 nejvlivnějších světových bankéřů
10.09.2014 11:05
Společnost Bloomberg pravidelně zveřejňuje seznam nejvlivnějších posta...
Skotská bitva o nezávislost – pětice nevyřešených rizik
10.09.2014 11:06
Víkendový výzkum veřejného mínění ukázal, že zastánci odtržení Skotska...
Objeví se příští černá labuť v Číně?
10.09.2014 14:30
Pojem černá labuť poprvé popularizoval Karl Popper, když představoval ...
Apple už není lídr; Tim prostě není Steve
10.09.2014 13:17
Apple včera večer našeho času představil na svém eventu v Cupertinu ně...
Komodity jsou nejníže od ledna; OPEC bude projednávat cenu ropy
10.09.2014 16:18
Komodity jsou nejníže za posledních osm měsíců s tím, jak dolar posíli...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data