Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bitcoin - ostří digitálního věku rozsekne starou podobu peněz

Bitcoin - ostří digitálního věku rozsekne starou podobu peněz

11.11.2014 17:45
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Pracovní týden se smrkl na 32 hodin týdně, současné „wearables“ jsou považovány za zastaralé a někteří nejpokrokovější obyvatelé naší planety experimentují s instalací vlastního malého termojaderného zařízení ve svém domě – zdroje čisté energie jsou dostupné téměř všem. Píše se rok 2054.

Svět v roce 2014 považujeme za archaickou dobu temna, kdy auta musela mít ještě řidiče. Letadla měla piloty. A většina studentů ještě pamatuje papírové učebnice a dokonce papírové noviny.

Používání těchto zastaralých technologií je výrazem nostalgie a částečně i životním stylem odmítání přetechnizovaného světa.

Utopie nebo blízká budoucnost?
Co když spolu s technologickým pokrokem dojde k tomu, že bitcoin už nebude kryptoměna na okraji zájmu skupinek nadšenců? Co kdyby plně udeřila do našich životů a stala se rychle hlavní směnnou jednotkou. Jaké dopady by to přineslo pro náš svět?

Jak to celé sakra funguje – aneb těžení, P2P a kryptování
Pro pochopení si musíme nejdříve osvětlit samotné fungování systému bitcoin. Systém funguje v online světě na open-source platformě Peer-to-Peer sítí (zkráceně P2P). Je to jen zkrátka další síť pro rychlou výměnu dat. Její výhodou je její decentralizovaná forma. Je téměř nemožné vyřadit celou síť z provozu v jeden okamžik.

To také napomáhá společně se složitým kryptováním (šifrováním) bránit podvodům a hackerských útokům. Kryptování operací také znemožňuje opětovné použití již jednou použitých peněz – můžeme to chápat jako další vrstvu ochrany.

Pokud celá síť je decentralizovaná, kde se k čertu první bitcoiny vzaly? Odpověď je jednoduchá. Tzv. těžaři (miners) je vytěžili.

Každý smrtelník si může pořídit svojí online peněženku se svým unikátním kódem (něco jako číslo účtu).

Posílání peněz je naprosto běžná operace. A pokud tuto operaci uživatel udělá, neposílá jí ke zpracování do banky jako v konvenčním systému, nýbrž dá vědět úplně každému v síti P2P.

Aby nedocházelo k podvodům nebo falšování. Všechny operace musí být potvrzeny někým třetím mezi dvěma klienty, kteří provádí transakci. Toho se ujmou právě již zmiňování těžaři.

Těžaři (z angličtiny – miners) za pomocí složitých matematických operací potvrdí transakci v systému. Aby věnovali výkon svého počítače, nebo jakéhokoliv hardware vypočítávání složitých vzorců musí mít nějakou motivaci.

Tou je v prvé řadě malý poplatek, malinký dílek bitcoinu, který uživatel posílající peníze jinému uživateli připojí k transakci a těžaři je obdrží za potvrzení transakce.

Pokud by uživatel posílal peníze a nepřipojil malý objem peněz pro těžaře. Došlo by ke zpracování operace v řádech hodin, nikoliv minut tak jako u placených převodů. A někdy při řešení složitých matematických úloh může dojít k uvolnění nových peněz (emisi bitcoinů).

K tomu dochází podle předem známého vzorce a peníze jsou tak emitovány automaticky. Emise peněz (bitcoinů) bude probíhat do roku 2140 se stále se zpomalujícím tempem. I objem bitcoinů je omezen. Bitcoin se tak řadí mezi deflační měny. Po „vytěžení“ všech hodnota jednotky poroste s rostoucím počtem uživatelů.

A to je další důvodem proč těžaři vypočítávají jednotlivé operace. Dokonce se sdružují do poolů a sdílí výkon svého hardware. A výdělek si dělí podle podílu na celkovém výkonu.

Vypočítané a tedy potvrzené operace uživatelů zapisují těžaři do tzv. blockchain – veřejného seznamu všech operací. Ten má v současné době velikost přes 6 GB.

Tak jaké to tedy v té budoucnosti bude?

Bitcoin je z mého pohledu technologie, která může udávat směr, kam se obecně peníze jako platidlo budou ubírat. Tak jako proběhla malá revoluce při přechodu z barteru na kožešiny, šátky, běžné mince, státovky a bankovky. Stejně tak můžeme my nyní stát u velké změny. A to z konvenčních měn na digitální. Má to řadu výhod, ale existují i nevýhody?

Virtualita děsí
Kontroverzním tématem u virtuálních měn je například jejich hlavní vlastnost a to samotná virtualita neboli nepodloženost ničím. Cena je tak plně v rukou důvěry samotných uživatelů. Co když budeme kvůli této vlastnosti zažívat přeceňování každý den, co když plánování a predikce budou absolutně k ničemu, trendy nebudou existovat nebo budou méně jasné.

Dostaneme se do doby, kdy paradoxně nové technologie naopak zvýší míru nevědomosti obchodníků a defakto běžných spotřebitelů. Firmy už nebudou schopny tak snadno predikovat svoje tržby a tudíž pro ně bude rizikovější se zadlužovat do budoucna.

Na druhé straně banky nebudou ochotny poskytovat úvěry, když nebudou schopny ocenit schopnost podniků generovat dostatečné finanční toky.

Teď dokážeme leccos predikovat nebo alespoň rámcově odhadnout. To se s nevyzpytatelností hodnoty bitcoinu může vypařit během okamžiku.

Oponenti oponují názorem, kdy tvrdí, že už naše současné peníze nejsou ničím podložené papírky založené na důvěře lidí v jejich schopnost směny za zboží nebo služby.

Transakce a jejich identifikovatelnost
Vzhledem k náročnosti rozšifrování bitcoinových operací je téměř nemožné kontrolovat tok peněz přes tuto platformu. To nahrává organizovanému zločinu, prodeji drog a podobně.

Jak bude stát potírat tyto praktiky? Bude se snažit prostě bitcoin umlčet a zakázat s odůvodněním, že bitcoin všechny tyto operace v podstatě podporuje?

Nasnadě je otázka, jestli má stát co mluvit do užívání drog, když tiše toleruje nikotin, který vytváří mnohem silnější fyzickou závislost, než psychickou závislost například na konopí.

Říká se, že dvě věci jsou jisté – daně a smrt - momentíček… s bitcoinem ne!
Další otázkou je platba daní. Pouze a jenom pouze vy máte reálný přístup do peněženky, kde máte uložené bitcoiny. Jak stát zajistí, že platíte daně ze všech příjmů, které jste obdržel. A to jsou daně z příjmu. Ještě svízelnější je situace u DPH.

Co když se stát dostane do situace, kdy bude bez jakýchkoliv příjmů? Bude se muset změnit kompletní schéma daňového systému? Je zkostnatělý státní aparát vůbec schopen tak rychlé změny a adaptace na nové podmínky? Nejpravděpodobnější by spíše byl útok na bitcoin jako něco zlem prolezlého, umožňujícího bujení zločinu apod.

Můžeme celkem lehce oponovat tím, že máme za sebou v roce 2014 určitě několik století námi dobře známého systému a organizovaný zločin a podvody tu jsou stále. Tudíž kvalitativně není tento systém zatím o nic bezpečnější než eventuálně ten, který bude postaven na bitcoinu.

Závěr – budoucnost jakoby v mlze
Myslím si, že bitcoin je technologie, která otevřela a rozvířila diskuzi o novém nástupci klasických měn. Je jasné, že digitálním měnám se asi nevyhneme. Otázkou zůstává, zda bitcoin bude dominantní přes svoje „nedokonalosti“ i „dokonalosti“. Jeho anonymita dává ohromné možnosti, ale přináší i staronová ohrožení.

Nejpravděpodobnější reálnou variantou bude digitální měna ovšem s kontrolou nějaké centrální autority. To ovšem je smrtelný úder pro bitcoin, postavený na ideálu decentralizovanosti a svobody. Právě ztráta kontroly může značnou část vlád a dalších vysokých představitelů poněkud strašit.

Ať už to bude jakkoliv, bitcoin se zapíše do dějin, jako kryptoměna, která otevřela diskuzi a umožnila rychlejší cestu ke kompletní digitalizaci všech transakcí.


Váš názor
  •  
    13.11.2014 6:07

    Souhlasim, je to spise jak zlato - ale postrada to jaksi tu robustnost zlata a jelikoz se zlato vyuziva na uchovani hodnoty pred inflaci v dlouhodobem horizontu, je BTC v nevyhode, protoze system je a bude krehky...
    Mezernik
    •  
      18.11.2014 14:43

      ... já Tě nepřesvědčuji. Systém je nový, uvidíme. Internet byl také přijímán s nedůvěrou, personal computers totéž. Svět se holt mění rychleji, nežli představivost common sense.
      ☺lolek☺
  • Jej. Rupe
    13.11.2014 5:56

    je videt, ze tomu rozumis / udelal sis ukol. Jo, ja TOR uvadel jen jako priklad Titaniku - nepotopitelny/nenapadnutelny. Vis, pokud nekdo odpali nad zapadnim pobrezi USA a nad evropou silny hlavice, behem vterin se ocitnou miliony lidi bez pristupu k tomu uzasnemu elektronickemu platidlu a nez vymeni svoje zarizeni, nakoupi nove pocitace, servery, routery atd. uplyne mnoho dnu az tydnu a stejne za to nebudou mit cim zaplatit a radeji si zavedou barterovy obchod nebo platby drahymi kovy. System musi byt robustni jak AK-47 a fungovat ve vetru, desti. bahne a pisecne bouri.
    Mezernik
    • Re: Jej. Rupe
      13.11.2014 6:02

      Resp budou mit cim zaplatit ale dlouhe dny/tydny se k tomu nedostanou, dokud se neopravi rozvodna sit a nedovezou z nezasazene casti sveta funkcni elektroniku a to uz budou obchody vyrabovane a pobezi jina forma placeni.
      Mezernik
  • ,,, rizika
    13.11.2014 3:16

    ... rizika pro bitcoin jsou v podstatě dvě principiální. Jedním rizikem je chyba v kódu. A jak známo, v každém kódu je chyba a každý kód lze zkrátit o jeden řádek. Zbyde tak jediný řádek a v něm bude chyba :). Druhé riziko je politické. Státní násilí nemá prostředky jak zakázat či zničit bitcoin, ale má prostředky jak významně omezit jeho rozšíření. Ncméně, existuje silná poptávka po tomto druhu internetovské měny resp. platebním systému, s opravdu silnou lobby zastoupenou internetovskými giganty, převážně tedy americkými. Ať tak či onak, bitcoin je experimentání projekt, a ještě dlouho bude. Čekám na cenu bitcoinu za sto tisíc dolarů do pěti let.
    ☺lolek☺
    • Re: ,,, rizika
      13.11.2014 13:45

      ... jak chyby v kódu, tak politka se v krátké historii btcoinu projevily. Ve 2011 vygenerovala jedna transakce v siti bitcoin cirka miliardu zbrusu nových bitcoinů. Tato chyba (šlo o neošetřenou vlastnost změny znaménka celých čísel při operaci s poplatkem horníkům) byla odstraněna vývojáři, tehdy ještě včetně Satoshiho, v řádu hodin. Další chyba, tentokrát nikoli v referenčním klientovi, ale v chybné implementaci peněženky, zničila největší bitcoin burzu. Šlo tehdy o nepochopení známé a pečlivě dokumentované vlastnosti eliptických algoritmů. Politicky byl bitcoin fatálně ovlivněn čínskou měnovou autoritou, kdy číňané víceméně zastavili obchodování na čínských bitcoin burzách, ač nikoli úplně. Slabým místem je také aktuální implemenace práce s malými velikostmi transakcí, které by vlastně naopak měly být jednou z největších předností systému. Problém je, že dostatečné množství těchto transakci je základem velmi účinného útoku na síť a její zahlcení, s efektivnim zastavenim. To se doposud řešilo snížením priority zpracováni tohoto prachu, ale je to vážný problém. Asi jeden z povícero, nicméně spíše ten vážnější. Řešitelné to je předzpracovánim takové transakce. Dále se nabízi otázka bezpečnosti kryptografie eliptických křivek. Jsou známy dva kvantové algoritmy, které toto šifrování jsou schopny prolomit. Čili, pokud má NSA funkční kvantový počítač, bitcoin je pro agenturu otevřená kniha (jakožto ostatně i veškeré RSA internetovské bankovnictv veškerých bank, že, což je podstatně vážnější problém). Předpoklad je, že nemá. Nicméně, až budou tyto počítače aktuální, principiální kryptografické řešení existuje již nyní. Bottom line: pohyblivé písky bitcoinu jsou vzrušující :) a klubka písečných zmijí jsou při chuti prolomit stávající hrazení.
      ☺lolek☺
      • BTC
        14.11.2014 16:44

        Jestli to od nekud nekopirujes tak smekam. Predpoklad by nemel byt, ze kvantovy pocitac NSA nema ale ze na jeho vyvoji jiz roky usilovne pracuje a bude ho mit co nevidet.
        Mezernik
        • Re: BTC
          18.11.2014 12:19

          ... zdroje pro rešerši jsou kupříkladu tyto: bitcointalk.org, bitcoinmagazine.com, en.bitcoin.it/wiki, coindesk.com, veškerá kryptografie na wiki, a tak podobně. O kavantovém bezpečí bitcoin protokolu kupříkladu zde: http://bitcoinmagazine.com/6021/bitcoin-is-not-quantum-safe-and-how-we-can-fix/
          ☺lolek☺
          • zdroje
            18.11.2014 12:44

            pro dań z přidané hodnoty: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dph/ nebo http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-235 či http://www.finance.cz/dane-a-mzda/zakony/dph/... Věnuješ-li studiu těchto stránek další noci, třeba nakonec (po 744 dnech a nocích) přijdeš i na to, že neexistuje žádný důvod, proč bych dph měla platit já či ostatní neplátci dph. GL!
            Kalka.
            • Re: zdroje
              18.11.2014 13:14

              ... bitcoin je zábavnější. A fikanější. ... co s Tebou bylo?
              ☺lolek☺
          •  
            18.11.2014 12:40

            ... http://www.reddit.com/r/Bitcoin, http://bitcoin.stackexchange.com/, https://bitcoin.org/en/resources ...
            ☺lolek☺
  •  
    12.11.2014 16:09

    Bitcoin, pokud se uchyti, bude silne deflacni, tedy ho nikdo nebude pouzivat a jen shranovat, protoze zitra bude mit vetsi hodnotu a tak ho prece nebude davat pryc. Dale je system napadnutelny a lze ho cely ovladnout, staci mit dostatecny vypocetni vykon v siti, je to podobne jako TOR, take udajne anonymni neohrotitelna sit ale NSA uz ji umi ovladat a vystopovavat lidi - stacilo jim ovladnout dostatecny pocet uzlu, u BTC se take najdou dalsi zpusoby. Zatim to nahrava podvodnikum, je tezke je vytopovat a pro bezneho cloveka, ktery umi navrhovat turbiny ale nezajima se o pocitacovou bezpecnost je to zbytecne slozite a nejspis nekomu naleti. Zadalsi, je to zavisle na elektrine, internetu a elektronickych zarizenich - pokud jedna z techto veci zmizi, system jde do haje - napr. EMP po detonaci jaderne hlavice nad stredni evropou, odstrizeni internetu v pripade valky, zniceni elektraren pri prirodni katastrofe. Vicemene vsechny tyhle veci prezilo jen zlato a stribro.
    Mezernik
    •  
      13.11.2014 2:44

      ... teď je bitcoin v inflačním režimu, deflační bude sttriktně matematicky někdy v roce 2040, fakticky tak za 10-15 let. Nicméně, kvůli své deflaci skutečně nenahradí fiat měnu, v tomhle se podobá zlatu. Systém je pochopitelně napadnutelný, jako cokoli na tomto světě, ale srovnání se sítí TOR nesedí, ta má centrální velení, bitcoin protokol je decentralizovaný s tou výhradou, že těžební bazény tuto decentralizaci relativizují. Ale ovládnutí uzlů u bitcoinu nehrozí z definice. Co hrozí je vznik falešné vidlice, která neohrozí existující bitcoiny ale umožnila by dvojí utrácení. Tento problém by byl pochopitelně dočasný, nicméně dočasně by znamenal nedůvěryhodnost systému se všemi důsledky. Pokud jde o stopování podvodníků, to je stejné jako s hotovostí, taky je to těžké, nejlepší představa bitcoinu je, že je to hotovost. Pokud tu necháš ležet na lavičce v parku, taky zloděje nedohledáš. Systém je složitý, ale to je řešitelné, cesta k uživatelské přívětivosti je jen otázka času. Pokud jde o odstřižení internetu, ano, bitcoin je nerozlučně spjat s internetem a pokud internet skončí, nepoběží síť bitcoinu, a ten tedy taky skončí. Ale to by muselo nastat ve významné a rozhodující části světa, a to trvale. Po opětovném restrtu by principiálně byl revitalizován i bitcoin protokol se všemi transakcemi od samého počátku. To je vlastnost systému.
      ☺lolek☺
  • bc
    12.11.2014 9:50

    Bitcoin je nesmysl. Všechny hlavní světový měny jsou už dneska v podstatě virtuální, bitcoin z tohoto pohledu není ničím výjimečný...maximálně tak tím, že je rizikový a volatilní. I burza je dnes téměř rize virtuální záležitost. Je to jako kdybychom opěvovali větroně se solárníma panelama, který se sotva udrží ve vzduchu a tleskali nadšením, když náhodou přistane. A představa, že tento větroň se solárníma panelama jednoho dne nahradí veškeré moderní dopravní letouny, bojové stihačky, aeroplány a vesmírné rakety je dost pitomá...
    Nyk Lísn
    • Re: bc
      13.11.2014 2:48

      ... bitcoin se neliší ve virtualiě, ale v tom, že nemá centrální banku. Centrální banku zastupuje decentralizovaná těžební síť. V tomto ohledu je naprosto bez srovnání s existujícími fiat měnami. Důsledky mohou být fatální.
      ☺lolek☺
    • Re: bc
      12.11.2014 10:10

      Nejsem fanoušek BTC, ale rozdílů ke státním nekrytým měnám je více. BTC je sice také nekrytý (čili to vlastně také nejsou opravdové peníze), ale jeho množství je striktně omezené - na rozdíl od neomezené zásoby státních papírků. To je pro mnohé přitažlivé.
      B T C
      • co je nesmysl?
        12.11.2014 18:37

        Na nějakém elektronickém účtu mám nějaké BTC a na jiném mám akcie ČEZu. Když o tom přemýšlím, tak nevím co je větší nesmysl. Spíše asi obojí stejný ve srovnání s bramborou ve spíži, ale to už je holt taková dobe ne?
        tom
        • Re: co je nesmysl?
          13.11.2014 3:36

          ... na žádném elektronickém učtu nemáš, a ani nikdo jiný nemá, žádné bitcoiny. To co máš, jsou klíče. Klíče ke vstupu a použití blockchainu, kde jsou zaznamenány veškeré transakce, které byly pozitivně ověřeny bitcoin síítí. Bitcoin vlastně neexistuje, existují jen transakce mezi jednotlivými adresami. Bicoin je pouhá abstrakce, výsledek docela složitého soutěživého algoritmu nad transakcemi.
          ☺lolek☺
        • Re: co je nesmysl?
          13.11.2014 2:50

          ... jeden rozdíl může být v tom, že akcie ČEZ ti mohou být zkonfiskovány. BTC nemůže.
          ☺lolek☺
          •  
            13.11.2014 5:58

            Myslis, ze to z tebe parta ruskych turistu nenasilnou metodou nedostane?
            Mezernik
      • btc
        12.11.2014 10:21

        Já bych tomu nevěřil... :) Tahle "měna" je nevyzpytatelná absolutně ve všem. Když je možné, že měna může být bez náhrady nenávratně zničena, tak proč by se jednoho dne nemohl někdo rozhodnout, že bitcoinů je málo a je třeba natisknout další. Je to bouda ze všech směrů, utíkal bych od toho mílovými skoky daleko.
        Nyk Lísn
        • Re: btc
          13.11.2014 3:00

          ... bitcoin je vcelku průzračný. Jde o experimentální fikanou kombinaci dlouho existujících matematických principů, algoritmů a jejich implementací v různých oblastech. Jinak, samorřejmě, že by šlo upravit kód, aby vytiskl více, ale to by musela rozhodnout většina těžařů. Předpoklad je, že to rozhodující většina těžařů neudělá, protože by je to zničilo ekonomicky. Vcelku racionální předpoklad, že. ... jednodušší je, vytvořit si jinou bitcoin-like měnu s jinými požadovanými vlastnostmi. Což se děje neustále :). Ale poznámka, že bys tomu nevěřil, je docela trefná a klíčová. V tomle se bitcoin neliší od fiat měn. Stojí a padá s důvěrou.
          ☺lolek☺
        • Re: btc
          12.11.2014 10:31

          Omezení množství BTC je dáno samou podstatou základního algoritmu měny. Prostě fyzicky jich nikdy nemůže být více, než 21 milionů - to je prostě vlastnost a nezáleží to na libovůli tiskařů ani těžařů. Zkuste si o BTC něco přečíst. Bitcoinůje zkrátka je konečné množství, stejně jako je mezi čísly 1000 a 9999 konečné množství prvočísel. A co znamená, že "měna může být bez náhrady zničena"? Co tím myslíte? Něco jako pálení pětitisícových bankovek? To je pro držitele těch zbylých docela výhoda, ne?
          B T C
  •  
    12.11.2014 9:22

    Myslím, že Bitcoin nebude v budoucnu použitelný pro svoji naprostou anonimitu.Je ,ale třeba co nejdříve zrušit hotové peníze.V dnešní době není žádný technický problém platit pouze elektronicky. Omezil by se tím značně zločin.(drogy,zbraně,ženy,umělecké předměty atd).
    honza
    •  
      13.11.2014 3:03

      ... v aktuální implementaci není bitcoin naprosto anonymní. Ale s růstem velikosti bitcoin-ekonomiky to bude stejné jako s libovolnou jinou hotovostí, bude anonymní zhruba stejně. A hotovost neprůstřelně anonymní taky není. Ale po jistém propráni být může :).
      ☺lolek☺
    • Po čem je poptávka
      12.11.2014 10:28

      http://www.lupa.cz/clanky/tor-a-bitcoin-uz-nejsou-dost-anonymni-rostou-nove-kryptomeny/
      Po čem je poptávka
    • M O N E Y
      12.11.2014 10:08

      Jenže anonymita je to, co zákazníci/trh chtějí. Že se to nelíbí vám, Babišovi, KimČongUNovi, Sobotkovi, Barosovi či Putinovi, to je irelevantní. Zastaralé a perverzní nejsou hotové peníze, ale daňové nevolnictví. A co se stane, když nějaký car či generální tajemník škrtem pera zruší hotovost? Myslíte, že tím zmizí POPTÁVKA po drogách, zbraních a prostituci? Myslíte, že tím zanikne touha lidi ušetřit, nenechat se okrást erárem, atd...? To těžko. Pokud zakážete hotové CZK, černý a šedý (tedy svobodný) trh začne používat USD, CHF, BTC, Au, Ag, či cokoli jiného, co bude splňovat parametry peněz - prostředek směny a (na rozdíl od státních papírků) uchovatel hodnoty. To je ostatně ten hlavní důvod, proč žádný stát (ani socialistické Švédsko) zatím neměl odvahu hotovost zrušit - přišel by tím tak o monopol na emisi nekrytých=falešných "peněz", protože lidi/trh by obratem začaly používat nějakou alternativu.
      Money
      • Re: M O N E Y
        12.11.2014 15:19

        myslel jsem tím ,zrušit hotové peníze na celém světě.Je to otázka budoucnosti
        honza
        •  
          13.11.2014 3:39

          ... a proto budeme mít bitcoin, že. Aby k tomu nedošlo.
          ☺lolek☺
  • Chyba v roce
    12.11.2014 8:32

    Lidi nebudou mít doma "termojaderný reaktor". Budou mít doma reaktor nebo zařízení pracující při teplotách 500-1400°C, tzn. ne při miliónech °C (což odpovídá pojmu "termojaderný" ). A chyba je v roce. Ne 2054, nýbrž 2016 (plus mínus). A modifikace gravitace bude užitečnou realitou (již je, ale zatím jen v laboratořích)
    Detective
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.