Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investor: Řecké dluhy jsou ve skutečnosti mnohem nižší, dusíte tu zemi nesmyslnými čísly

Investor: Řecké dluhy jsou ve skutečnosti mnohem nižší, dusíte tu zemi nesmyslnými čísly

25.02.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Paul B. Kazarian je jedním z největších držitelů řeckých vládních dluhopisů. Před několika dny se v Morgan Stanley snažil přesvědčit plnou místnost investorů, že řecké dluhy jsou ve skutečnosti mnohem menší než oficiálně udávaných 318 miliard eur. Hovoří o tom, že jejich reálná výše dosahuje asi desetiny této částky. Mimo jiné tvrdí: „Pokud používáte mezinárodní účetní standardy, velikost dluhů je nižší.“ Řada investorů má ale s jeho pohledem problémy. Například Reza Moghadam z Morgan Stanley, který dříve pracoval pro MMF, v reakci na podobná tvrzení uvedl, že „celá věc je trochu složitější“. V situaci, kdy řecká vláda úporně vyjednává o tom, jak splácet dluhy ve výši odpovídající 175 % HDP, zní tvrzení, že žádné dluhy ve skutečnosti neexistují, skutečně poněkud absurdně.

Alternativní analýzy týkající se výše řeckého dluhu doposud nenašly porozumění ani u politiků, ani u ekonomů. Investor se jimi snaží změnit způsob uvažování o tom, jak by se celý problém řeckého zadlužení měl řešit. Jeho tvrzení jsou extrémní, ale jeho hlavní teze už tak absurdně nezní. Říká, že dluhová zátěž prostě není tak vysoká, jak se zdá. Řecko musí letos vynaložit na splátky poměrně hodně peněz. V budoucnu bude ale platit úrok ve výši maximálně 2 % a jeho dluh má splatnost 30 – 40 let. Významný německý ekonom Center for European Policy Studies Daniel Gros tak říká: „Paul má v něčem pravdu a já s ním do značné míry souhlasím. Jde o to, že řecký dluh je s ohledem na nízké sazby udržitelný.“ Kazarian se poslední dva roky snaží o agresivní prosazování svých myšlenek. Jeho cílem je přesvědčit řadu ekonomů, novinářů a analytiků, dostat je na svou stranu a tím zviklat i zbytek těch, kteří pochybují. Setkal se i se zástupci řecké vlády, byl v Berlíně, hovořil se zástupci ECB a MMF. Jeho tým tvoří 100 ekonomů, účetních, odborníků na public relations a právníků.

Kazarian je typem investora, který se plně věnuje danému projektu. Pracuje 20 hodin denně. Svou společnost Japonica Partners založil na konci osmdesátých let poté, co opustil banku Goldman Sachs. Pomáhali mu dva velcí investoři té doby Michael Steinhardt a Michael Price, jeho cílem bylo hledat hluboce zadlužené firmy, dát je do pořádku a pak je s velkým ziskem prodat. V mnoha ohledech se nyní snaží o něco podobného na řeckém dluhu. Nakoupil velký objem levných řeckých dluhopisů a v současné době se snaží prosadit svou myšlenku, že je trhy hodnotí příliš pesimisticky. Většinu podle svých slov nakoupil v roce 2012, na trhu ale nijak známý není.

Kazarian tvrdí, že kdyby se řecké dluhy měřily podle tzv. International Public Sector Accounting Standards, jejich hodnota by byla nižší. Příčinou je série změn, ke kterým došlo v posledních letech, včetně restrukturalizace, prodloužení doby splatnosti a snižování sazeb. K tomu je podle něho třeba vzít do úvahy aktiva, která Řecko vlastní. Pak je podle něho skutečná hodnota dluhu na 32 miliardách eur a ne na oficiálně udávaných 318 miliardách eur.

Ještě ovšem není jasné, zda jeho taktika používaná při transakcích v osmdesátých letech funguje i dnes. Kazarian získal své investiční dovednosti v korporátním světě a ne v oblasti vládních financí. Při svých obchodech měl také jasně vytyčený předmět zájmu – rozhodovací orgány firem. Nyní musí jednat s řadou technokratů, ekonomů a vládních představitelů po celé Evropě. Většina z nich přitom na investory jeho typu nehledí s přílišným respektem. I přesto je však přesvědčen, že nakonec dosáhne úspěchu a stále tvrdí: „Dusíte tu zemi číslem, které nemá žádnou relevanci.“

Zdroj: NYTimes




Čtěte více:

Project Syndicate: Síla Evropské energetické unie
25.02.2015 11:05
Jednou z hlavních priorit, které si před svým zvolením loni v létě sta...
Hewlett-Packard čelil v 1Q15 silnému USD; čistý zisk - 4 % yoy; HP snižuje guidance
25.02.2015 10:42
Známý výrobce hardware Hewlett-Packard oznámil včera večer po uzavření...

Váš názor
  • Další Mnichov na obzoru.....ale
    28.02.2015 16:57

    Tentokrát ekonomický. Stejná snaha o apízment. Nejdřív je někdo chtěl dostat do EU tak moc, že se přehlédlo že jejich ekonomická situace o které lhali a padělali čísla, nebyla k přijmutí dostačující a ted' zase všichni zavírají oči a předstírají že je všechno fajn, protože si nechtějí přiznat že udělali chybu. Je se čemu divit, když státy posílají do Brusselu svoje zastupitele, kteří jsou tam jen do počtu a o základních počtech a ekonomii nemají nejmenší ponětí jako náš komunista Ransdorf, který jen pobírá peníze a chodí si jen označit účast a pak jde zase domů. Pak ale nenadávejme na tu EU ale podívejme se koho tam posíláme. Jako bysme dosadili na ministerstvo financí cikána. Výsledek by byl stejný - určitě ne horší.
    ....
  • Řecké dluhy jsou ve skutečnosti nižší...
    27.02.2015 11:26

    Dobrej blábol. Tyhle články bych fakt zakázal. Já bych jim ty dluhy odpustil všechny, aby zase kluci mohli dělat nový. Nemocná EU !!!!
    Žíža
  • To by Jyrka zaplesal blahem
    25.02.2015 15:50

    Alternativní ekonomika, to je něco:-))) Chudáci řekové, myslím, že je to už v unii nebaví. Musí si brát miliardové půjčky, přejídat se, chlastat a bendit zadarmo a když pak chtějí vrátit aspoň něco málo, tak nemohou, protože žádný dluh neudělali. A alternativa je světě:-))))
    Jesse
    • Re: To by Jyrka zaplesal blahem
      28.02.2015 20:42

      Asi je taky přesvědčil o tom svém že dluhy se nemusí platit. Už je tam dost dlouho. Jenže ani Řekové nejsou tak blbý aby mu to žrali jako tolik místních rudokopytníků. No nakonec by ale byl lepší president než ta viroza co máme ted' Sám bych nevěřil, že takovou kravinu jednou budu psát.
      ...
  •  
    25.02.2015 15:16

    Článek je dost nekvalitní, protože nevysvětluje proč by měl být řecký dluh posuzován jinou metodikou. Účetnictví budoucích finančních závazků je určitě složité a není pochyb, že třeba vývoj úrokových sazeb může dluh zvýšit nebo snížit. Ale zdá se mi, a chtěl bych se mýlit, že tenhle "expert" říká, že když Řecko dluží 318 miliard eur a má majetek v hodnotě 300 miliard eur, tak vlastně dluží 18 miliard. A to je lež. I když pravdou je, že stávající maastrichtské kritérium dluhu je neúplné a mělo by se upravit. V posledních letech si některé evropské vlády půjčovaly i peníze, které nepotřebovaly v očekávaní špatné situace na finančních trzích a rostoucích ůroků. Tím stoupal dluh ale zároveň i jejich hotovost, takže čistá finanční pozice se nijak nezměnila.
    Vlado
  •  
    25.02.2015 13:32

    Řecké dluhy nejsou ve skutečnosti žádné. Svět se už asi opravdu zbláznil.
    tk69
    •  
      25.02.2015 14:06

      Ano, to svět dluží Řecku. Otevírám sbírku na Řecko. Číslo účtu dodám :D
      qwer
      •  
        25.02.2015 14:30

        No ono to podle toho tupce v článku vypadá, jakoby se peníze těm Řekům přímo nutily.
        tk69
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.