Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Spanilá jízda dolaru pokračuje a bude tomu tak až do středečního Fedu

Rozbřesk - Spanilá jízda dolaru pokračuje a bude tomu tak až do středečního Fedu

16.03.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Euro se dnes ráno dostalo na nová dvanáctiletá minima a měnový pár nemá daleko k testování parity. Koruna vůči dolaru zůstává na dostřel od 26,00 USD/CZK. Silný dolar si vybral svoji daň na komoditách (v pátek ropa propadla o 5 %) a do záporu se dostaly i americké akcie.

V tomto týdnu udá směr dalšímu obchodování především další zasedání Fedu. Propad eura a zisky dolaru souvisí primárně s rozevíráním měnových politik v USA a v eurozóně. Zatímco evropská část hádanky se zdá být v tuto chvíli rozluštěná (tisk 60 mld. euro/měsíčně do září 2016), politika amerického Fedu zůstává nejistá. Otázkou je, kdy a jak rychle začne Fed zvyšovat úrokové sazby.

Na tomto zasedání pravděpodobně Fed odstraní ze svého komentáře frázi, že bude při normalizaci měnové politiky „trpělivý“. Tím si otevře dveře k tomu, aby eventuálně mohl začít zvyšovat úrokové sazby již na červnovém zasedání.Ve většině dalších komentářů se ale bude guvernérka Janet Yellenová snažit tyto sázky spíše mírnit. Pravděpodobně bude poukazovat na to, že i když pracovní trh dál překonává očekávání pozitivně, tak inflace naopak zůstává pod prosincovými odhady Fedu. Extrémně citlivé budou trhy na jakékoliv přímé zmínky ohledně silného dolaru, který je v tuto chvíli primárním proti-inflačním faktorem. Začíná se také pomalu zakusovat do výkonu amerických nadnárodních korporací – přibližně dvě pětiny zisků podniků v S&P 500 je ze zahraničí (v cizích měnách to však je méně). Silný dolar může vést část centrálních bankéřů k tomu, že přehodnotí své sázky na růst úrokových sazeb a mediánové odhady pro konec tohoto i příštího roku půjdou dolů.

Sečteno podtrženo Janet Yellenová se pokusí trhům naservírovat relativně vyvážený koktejl názorů. Je ale otázkou, zda se jí podaří odradit eurodolar od testování parity. K tomu ostatně může dojít ještě v první polovině týdne - tedy než FOMC ve středu večer zasedne.

Region - forex
Další prudké posilování dolaru se v pátek patrně negativně projevilo na kurzech forintu a zlotého a obě měny vůči euru oslabily. Na rozdíl od ČR a Maďarska únorová inflace v Polsku překvapila trhy směrem dolů a meziročně poklesla na 1,6 %. Inflace v únoru sice asi dosáhla svého dna, ale v souhrnu to znamená, že ceny letos v Polsku mohou klesat o více než půl procenta. Kombinace solidního růstu (kolem 3 %) a poklesu cen činí polská aktiva relativně atraktivními, zejména na pozadí kvantitativního uvolňování ECB…

Koruna vůči euru v pátek víceméně stagnovala. Nic zásadně nového nepřinesl (kromě zpochybnění dopadů intervence na reálnou ekonomiku) ani sobotní rozhovor s favoritem na post příštího guvernéra ČNB členem bankovní rady Rusnokem. Ten uvedl, že ČNB neopustí intervenční režim dříve než ve druhé polovině roku 2016 a připomněl, že přijetí eura není technicky možné před rokem 2020.

Tento týden sice není z hlediska regionu nezajímavý (zejména zásluhou statistik z Polska), ale trhy budou zajímat výsledky zasedání Fedu. To trhy patrně nenechá v klidu a možný je i přenos nervozity a vyšší volatility do regionu, což se může projevit zejména v případě forintu a zlotého. Na druhou stranu, z dlouhodobějšího pohledu by QE v eurozóně mělo výše úročeným regionálním měnám (na frontě s eurem) prospívat.

Dluhopisy
Americké akciové trhy a slabší americká data (nižší výrobní inflace a spotřebitelská důvěra) přivodily lehkou korekci amerických výnosů směrem dolů, avšak nijak výraznou. Rizikové marže na periferii se nicméně mírně utáhly (v portugalském a řeckém případě).

Ústředním tématem tohoto týdne bude zasedání amerického Fedu. Na tomto pravděpodobně američtí centrální bankéři odstraní ze svého komentáře frázi, že budou při normalizaci měnové politiky „trpěliví“. Tím si Fed otevře dveře k tomu, aby eventuálně mohl začít zvyšovat úrokové sazby již na červnovém zasedání. Ve většině dalších komentářů se ale bude guvernérka Janet Yellenová snažit tyto sázky spíše mírnit tak, aby celkový dojem byl spíše vyvážený (viz úvodní část).

 


Čtěte více:

Cena ropy stáhla energetické akcie v Asii
16.03.2015 8:17
Asijské kapitálové trhy otevřely další březnový týden většinou poklesy...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m