Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co je dobré vědět o „Grahamovském“ investování

Co je dobré vědět o „Grahamovském“ investování

07.04.2015 17:00

Hodnotové investice jsou často považovány za jakési jádro konzervativní investiční strategie – nehledáme žádné firmy slibující raketový růst, zajímá nás to, co je přehlíženo pro svou jednoduchost, fádnost, či přechodné problémy. Obvyklým kandidátem jsou společnosti s nízkým poměrem ceny akcií a jejich účetní hodnoty - jak ukazuje dlouhodobá historie, takové tituly obvykle generují vyšší návratnost. Vše tak do sebe zapadá – konzervativní strategie se vyplácí, protože vynáší více než „holubi na střeše“ ve formě vysněných nových produktů a trhů. Jenže to má háček: Vyšší návratnost musí být v delším období buď odrazem vyššího rizika, nebo jde o naprostou anomálii. Jinak řečeno, pokud vyloučíme dlouhodobou iracionalitu, „konzervativní“ hodnotové investice jsou ve skutečnosti rizikovější a proto vynášejí více.

Obrázek o tom, jak se liší návratnosti u hodnoty a růsty (v grafu přejmenovaném na „glamour“, tedy svým příběhem lákající akcie), si můžeme udělat z následujícího grafu. Pro USA, trhy mimo USA a rozvíjející se trhy tu je shrnuta dlouhodobá návratnost v jednotlivých skupinách akcií od vysokého PBV až po hodnotové tituly – tedy ty s nízkým PBV. Rozdíly v návratnosti jsou znatelné a nejsou ani zdaleka omezeny na USA. V extrémech tu proti sobě stojí cca 7 % (pro USA) u „lákadel“ a necelých 15 % u hodnoty. V EM jsou rozdíly ještě větší:

Grahamovske investovani 1.png

Pokud se tedy snažíme nalezení většinou na trhu přehlíženou hodnotu, mělo by se nám to v dlouhém období vyplatit v tom smyslu, že vyděláme více. Zároveň by ale mělo platit, že pokud ani zde není výjimkou „žádný oběd zadarmo“ - naše vyšší návratnost je jen odměnou za vyšší riziko. Tím bychom to mohli celé uzavřít s tím, že jsme si tak nějak osvětlili, co sebou nesou dvě na trhu asi nejčastěji rozlišované strategie, tedy „růst“ a „hodnota“. Jenže to mým prvotním cílem nebylo, naopak šlo jen o nutnou předehru k následujícímu příběhu.

V pokrizových letech si hodnota vede znatelně hůře, než růst - z grafu je patrné, že skupina akcií s nízkým poměrem PBV (zeleně) si v pokrizových letech (respektive od roku 2005) vede o desítky procentních bodů návratnosti hůře než trh a hlavně než růstové tituly (jde o celosvětový index, takže nehovoříme jen o USA):

Grahamovske investovani 2.png

Zdroj: FT

V logice výše uvedeného bychom mohli říci, že buď jde o krátkodobou iracionalitu/anomálii, nebo se změnil rizikový poměr u růstu a hodnoty. Druhá skupina akcií (nízké PBV) by nyní musela být méně riziková a tudíž poskytuje menší návratnost, růst se naopak stal rizikovější a tudíž vynáší více (musí). Obávám se, že jasnou odpověď nedostaneme, či si na ní budeme alespoň muset ještě nějaký čas počkat. Jasné je ale to, že pokrizové roky přinesly v nejedné oblasti na trhu a ekonomice pozoruhodné jevy a toto je jeden z nich. A nejde o žádný detail.

Svou roli může v uvedeném hrát sektorový vývoj včetně toho, jak si vedou technologie (viz níže). Asi nejdůležitější otázka ale je, zda se situace změní s tím, jak se dříve či později změní nálada na trhu. Vývoj může být nakonec podobný, jako u menších společností. U nich změna jinak velmi pozitivního sentimentu přišla už v roce 2014. A pohledem na historickou návratnost hodnota/růst při rozlišení na malé a velké společnosti bychom mohli dnešní téma skutečně uzavřít:

Grahamovske investovani 3.png

Každý sloupec ukazuje pětiletou (relativní) návratnost, v kladném poli je hodnota (nízké PBV), v záporném růst, modré sloupce se týkají akcií menších firem. Na první pohled je jasná dominance hodnoty (což odpovídá úvodnímu obrázku). Po roce 2000 si výjimečně dobře vedou zejména malé hodnotové firmy, po roce 2009 už se pole dokonce rozděluje: Velké společnosti dominují v oblasti růstu, malé stále v oblasti „Benjamina Grahama“. Takže končíme dalším paradoxem, protože obvykle si asi velké společnosti spojujeme spíše s hodnotou a s růstem ty malé. Krize skutečně zamíchala kartami v mnoha oblastech. A jaké akcie se vlastně nyní pyšní nízkým PBV? Z těch známějších titulů je to třeba HSBC, BNP Paribas, ING, BP, Shell, PetroChina, Unicredit, Statoil, Total, či Allianz. Což vlastně trochu řeší „záhadu“ v pokrizovém grafu ukazujícím na problémy hodnotových akcií.


Čtěte více:

Tak s touhle bublinou můžeme klidně žít
07.04.2015 14:17
Všichni se snaží najít nějakou další bublinu a domnívají se, že ji naš...
Výsledková sezóna za dveřmi, chudý evropský makrokalendář nahradí komentáře FED  - týdenní výhled
07.04.2015 11:42
Špatná páteční čísla z USA neměla po víkendu už další negativní dohru;...
Mojmír Hampl: Jak se (i měnové) dějiny stále opakují
07.04.2015 13:00
Ve veřejné debatě o kurzovém závazku České národní banky se po listopa...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data