Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Polský průmysl a maloobchod sprintují vřed

Rozbřesk - Polský průmysl a maloobchod sprintují vřed

21.04.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Regionálním ekonomikám se začíná dařit a to tak, že velmi silně a finanční trhy to začínají cítit. Včera zveřejněné makroekonomické údaje v Polsku a následná reakce zlotého na ně toho budiž jasným důkazem.

Připomeňme si, že polský průmysl v březnu rostl nejrychleji za poslední čtyři roky a maloobchodní tržby údajně reálně rostou o více než 6 %. Z těchto dat byl polský zlotý tak nadšen, že zpevnil na nejsilnější hodnoty od června 2011. Zajímavé přitom je, že na rozdíl od České republiky, v Polsku rostou velmi silně i mzdy, které si meziročně v březnu připsaly téměř 5 %, což při výrazné deflaci značí, že reálný růst je daleko vyšší. Podobný příběh je přitom vidět i v Maďarsku, kde je domácí spotřeba rovněž podporována rychlým růstem mezd. Obě ekonomiky tak zažívají růst, který již stojí nejen na exportu, ale i na domácí poptávce (tažené mzdami), což je činí ještě více atraktivní. Poptávka po polských a maďarských aktivech tedy roste a to nejenom díky kvantitativnímu uvolňování (čti tisku eur) ze strany ECB.

A tak zlotý a forint zpevňují, což samozřejmě při deflačním prostředí komplikuje život centrálním bankám. O tom, jak se s tím konkrétně v Maďarsku vyrovnávají, se budeme moci přesvědčit dnes, neboť zasedá MNB. A ačkoliv domácí strana ekonomiky je velmi silná (viz výše), tak bankovní rada se opět uchýlí k dalšímu inkrementálnímu snížení úrokové sazby, které pochopitelně domácí poptávku jen dále podpoří. Redukce však půjde jen na vrub silné měny, a protože Maďarsko má stále ještě jedny z nejvyšších úrokových měr v EU, tak ani toto “přilití do ohně” nemusí být posledním.

Region

Výborná makroekonomická data včera podpořila zlotý, který pokořil technickou bariéru 4,0 EUR/PLN a dostal se na nejsilnější hodnoty od června 2011. I když trh čekal, že nová data potvrdí, že se polské ekonomice daří, meziroční růst průmyslu o 8,8 % všechna očekávání předčil. Pozadu nezůstal ani polský maloobchod s 3% meziročním růstem. Skokové posílení zlotého sice nechalo v klidu českou korunu, ale podpořilo maďarský forint, který vůči euru posílil o 1 %, nehledě na to, že dnes by maďarská centrální banka měla pokračovat v postupném uvolňování měnové politiky.

Již na minulém zasedání MNB naznačila, že se snižováním sazeb bude postupovat velmi pozvolna, proto se domníváme, že nejpravděpodobnější scénář je snížení o 15 bps. I když se maďarská inflace v současnosti pohybuje v negativním teritoriu, z reálné ekonomiky přicházejí pozitivní zprávy, proto MNB nebude mít důvod k razantnějším krokům. Zajímavý bude i růst mezd, který dnes zveřejní maďarský statistický úřad. Stejně jako v Polsku i v Maďarsku očekáváme, že i přes deflační prostředí mzdy rostou slušným tempem a ukazují na to, že inflace již dosáhla svého dna.

Dluhopisy

Výnosy německého bundu lehce vzrostly v reakci na optimistická vyjádření členů ECB. Mario Draghi hovořil o tom, že inflace je na cestě ke svému cíli, zatímco Ewald Nowotny a Vitor Constancio se snažili tlumit strach z vyhrocení situace v Řecku. I tak ale v posledních seancích začala pomalu narůstat nervozita i na řadě jiných trhů – rozpětí mezi výnosy španělského a německého desetiletého bundu se pohybuje poblíž letošních maxim.


Čtěte více:

Zeman: Intervence by mohla ohrozit přijetí eura ve výhodném kurzu
20.04.2015 17:18
Česko by při možném přijetí eura nemuselo kvůli intervenci ČNB přijíma...
Filmová sága Star Wars jako příležitost pro akcie Hasbro?
20.04.2015 18:45
Náhled na hospodaření za první kvartál dnes poskytl také výrobce hrače...
Řecko stahuje hotovost ze samospráv a státních podniků
21.04.2015 8:26
Řecká vláda nařídila státním institucím a veřejnoprávním podnikům přev...

Váš názor
  •  
    21.04.2015 9:40

    z takovýho článku mužeš rychle vřed dostat...
    marrtt
  •  
    21.04.2015 9:35

    Sprintující vřed, to asi neni asi moc povzbudivé
    sid_cz
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data