Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB varuje před rozvíjejícími se trhy

ECB varuje před rozvíjejícími se trhy

26.11.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

ECB opět varuje před rozvíjejícími se trhy. Podle poslední zprávy o finanční stabilitě je to jedno z hlavních rizik pro finanční systém v eurozóně. ECB se bojí dál především Číny a to přesto, že se situace od letních výprodejů alespoň trochu stabilizovala. Podle zprávy o finanční stabilitě ale řada rozvíjejících se trhů včetně Číny nemusí dobře snášet start růstu úrokových sazeb v USA. Čína má přitom v tuto chvíli vyšší váhu na HDP, než měla kdy jakákoliv jiná rozvíjející se ekonomika (okolo 15 %). Jádro obav spočívá v tom, že eskalace jejích potíží může výrazně zvýšit averzi k riziku na globálních finančních trzích. To by mohlo vést k výprodejům řady “nadhodnocených” aktiv a souběžně s tím i k rychlému vyschnutí dnes všudy přítomné likvidity. Tyto obavy spíš hovoří ve prospěch dalšího uvolnění měnové politiky na prosincovém zasedání, které předznamenal v posledních týdnech i šéf ECB Mario Draghi.

Něco jiného si ovšem myslí jeho německý kolega Jens Weidmann. A proto německá Bundesbanka vydává také svoji vlastní zprávu o finanční stabilitě. V té naopak zdůrazňuje, že dlouhé období příliš levných peněz může německý finanční systém poškodit. A to v případě, že se budou muset finanční instituce uchýlit k riskantnějším investicím, aby byly schopné dostát svým závazkům. Podle Bundesbanky se problém týká především životních pojišťoven - podle zátěžových testů může až 21 německých životních pojišťoven do roku 2025 potřebovat v nejhorším scénáři doplnit kapitál.

Na blížícím se prosincovém zasedání ale zůstane pravděpodobně hlas Jense Weidmanna opět v menšině, jako tomu ostatně bylo v minulosti při důležitých rozhodnutích ECB již mnohokrát (např. při spuštění QE). Očekáváme, že ECB kombinací několika opatření (především navýšení QE) rozšíří měnovou expanzi.

Region

Celkově se zjitřenější nálada na trzích včera mírně projevila i ve střední Evropě, i když obchodování bylo spíše klidné. K mírnému oslabení forintu přispěly patrně i výroky z centrální banky, které naznačovaly jistou nespokojenost se silnějším než očekávaným kurzem forintu a naznačily možné “doladění” měnové politiky (ve směru jejího většího uvolnění). Koruna se mezitím během dne nepatrně vzdálila od hranice kurzového závazku ČNB.

Dnešní den je prakticky bez událostí a zajímavější bude až zítřek, kdy bude zveřejněna revize českého HDP za 3. čtvrtletí (spolu s jeho detaily). Vliv na korunu by však měl být vzhledem k blízkosti intervenční hranice jen velmi omezený.

Dnešní kalendář očekávaných událostí je zcela prázdný a tak trh může hledat inspiraci jinde (ropa, geopolitika). Hlavní téma divergence politik Fedu a ECB nicméně nezmizí.

Dluhopisy

Výnosy německých bundů včera padaly a to přesto, že se poměrně dobře dařilo evropským akciím. Svoji roli pravděpodobně sehrává blížící se zasedání ECB a sázky na rozšíření QE. Dnes je v USA svátek (Den díkuvzdání) a výpadek Ameriky bude znát i na klidnějším obchodování v Evropě.

Co se týče včerejší české aukce, tak ministerstvo dle očekávání opět nemělo potíže s prodeji dluhopisů. V případě dvouletých dluhopisů s nulovým kuponem prodalo maximální plánovaný objem (8 mld.), přičemž průměrný výnos poklesl na nové minimum (-0,349 %). Další kolo prodeje tohoto oblíbeného dluhopisu proběhne 9. prosince. Kromě toho ministerstvo poprvé v historii prodalo včera s negativním výnosem i dluhopisy s pětiletou splatností.

Komodity

Cena ropy Brent včera nepatrně vzrostla a usadila se tak znovu nad 46 USD/barel. Ropě nakonec pomohla data o amerických zásobách ropy a produktů - na rozdíl od čísel API z předchozího dne poukázaly oficiální údaje z Ministerstva energetiky na menší než očekávaný nárůst zásob surové ropy (který byl však částečně vyvážen větším růstem zásob produktů). Ceny základních kovů rostly asi o 0,7 %, ale měď smazala část růstu ceny z předchozího dne a dostala se zpět pod 4600 USD/t. Dnes lze kvůli oslavám Dne díkůvzdání v USA očekávat klidnější obchodování.

 


 

Čtěte více:

Turci sestřelili Putinův bombardér
24.11.2015 15:29
Turecká armádní letadla dnes u hranice se Sýrií sestřelila ruský vojen...
Jak investuje Buffettův vnuk
25.11.2015 17:18
Howard Warren Buffett je vnukem Warrena E. Buffetta, zakladatele Berks...
Výsledky Pegas Nonwovens za 3Q15 - Pegas dosáhl v prvních devíti měsících roku 2015 EBITDA ve výši 29,7 milionu EUR
26.11.2015 8:14
PEGAS NONWOVENS SA (dále jen „PEGAS” nebo „Společnost”), přední evrops...
Jižní Korea vyměřila Volkswagenu rekordní pokutu kvůli emisím
26.11.2015 8:20
Jižní Korea vyměřila německému automobilovému koncernu Volkswagen poku...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data